Sanatate

Efectele benefice ale gelului de Aloe vera

Scris de 98

In perioada actuala se tinde tot mai mult spre revenirea la terapiile alternative, care folosesc produse naturale extrase din plante, fara reactii adverse. Una dintre aceste terapii blande, fara efecte nocive asupra organismului uman este aloterapia, care consta in folosirea in scopuri terapeutice a gelului extras din frunzele plantei “Aloe vera” sau din celelalte specii care au proprietati asemanatoare (Aloe africana, Aloe ferox, Aloe succotrina, Aloe arborescens).

 

Descriere. Planta Aloe Vera face parte din familia Liliaceae, este adaptata climei calde, iar aria de raspandire o constituie zonele tropicale, subtropicale si ecuatoriale. Are frunze groase, carnoase, in forma de lance, care cresc din pamant si sunt prevazute cu spini pe margini. In perioada infloririi, din mijlocul plantei se ridica o tija in varful careia apare un manunchi de flori galbene sau rosii, asemanatoare crinului. Planta cultivata poate sa aiba 10-15 frunze cu inaltimea de 75-120 cm, iar greutatea unei frunze la maturitate este de 1,2-1,5 kg. In scopuri terapeutice, se folosesc plante care au 3-5 ani, deoarece numai dupa aceasta perioada se obtine cea mai mare concentratie de substante active, doua la numar: aloina, folosita ca laxativ sub forma de pulbere si gelul de aloe.

 

Gelul de aloe. Sucul sub forma de lichid fibros extras din interiorul frunzelor, prezinta calitati de neegalat in ceea ce priveste binefacerile asupra sanatatii organismului. Compozitia lui depinde in mare masura de metodele si conditiile de cultivare a plantei, cat si de modul de prelucrare a frunzelor ajunse la maturitate. Metoda prin care se pastreaza nealterate toate componentele active ale gelului este prin presare la rece, urmata de stabilizarea impotriva oxidarii, cu ajutorul antioxidantilor naturali. Afectiunile care se pot ameliora semnificativ cu ajutorul gelului de aloe sunt: boli vasculare, ulcer duodenal, colite cronice, hepatitele de tip B si C, afectiuni oculare, diabet zaharat de tip II, diferite dermatoze, rani, arsuri, afectiuni ale aparatului respirator, alergii, hipertensiune arteriala.

 

Efectele benefice ale gelului de Aloe vera sunt urmatoarele:
1. Detoxifiant, prin actiunea componentelor active, care ajung la nivel celular si elimina toxinele existente, cauza principala a imbolnavirilor.
2. Stimulant al regenerarii celulare. Gelul de Aloe vera stimuleaza regenerarea celulelor distruse din diferite cauze, cresterea celulara avand loc cu o viteza de 6-8 ori mai mare decat in mod obisnuit.
3. Antiinflamator, atat in inflamatiile cronice, cat si in cele acute, generalizate sau localizate.
4. Stimulant al sistemului imunitar, prin cresterea rezistentei imunilogice naturale a organismului si prin efectul imunomodulator.
5. Antibacterian, antiviral, antifungic si analgezic.
6. Imbunatateste, prin enzimele pe care le contine, absorbtia elementelor nutritive obtinute in urma digestiei.
7. Proprietatea de a patrunde foarte usor si rapid prin tesuturile organismului uman pana la profunzime, strabatand sase straturi de tesut de la suprafata pielii pana la care se afla efectiunea.
8. Antiparazitar si antialergic.
9. Reglator al tranzitului intestinal; contribuie, de asemenea, la restabilirea florei bacteriene digestive.
10. Creste gradul de metabolizare a dozei de insulina necesara diabeticilor. Cercetarile au aratat ca gelul de Aloe vera contine un agent hipoglicemiant care scade nivelul glicemiei.
11. Cicatrizant, pe toata lungimea tubului digestiv. S-au obtinut rezultate bune in ulcer gastric si duodenal, gastrite, dischinezii biliare, colite, hepatita acuta cronica.
12. Antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi si reduce foarte mult efectele secundare ale medicamentelor alopate.
Trebuie subliniat faptul ca proprietatile active ale gelului de Aloe vera se datoreaza actiunii sinergetice depline a substantelor care intra in compozitia sa.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 4 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 4 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 4 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 6 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 8 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 9 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 10 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 10 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 11 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE