In vizor

EDUPEDU.RO: Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI, nu va mai avea dreptul să conducă timp de 2 ani doctorate la UBB, după plagiatul constatat în teza ministrului de Interne – anunță Universitatea Babeș-Bolyai. Și Dan Lazăr iese nițel șifonat din scandal

Scris de 719

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a anunțat instituția de învățământ superior într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, concluzionând că “teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei.

 • În răspunsul la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan “a solicitat la rândul său acest lucru (N.Red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au “viciat” profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a UBB să fie preluat de un alt profesor. “Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul la solicitarea sursei citate.

Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, potrivit propriului CV, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat avându-l drept coordonator pe Ivan în 2018.

Sursa citată a întrebat Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB și care sunt măsurile luate de instituție în cazul prorectorului UBB Dan Lazăr, care a fost unul dintre cei trei referenți care au scris referate de acceptare a tezei de doctorat semnate de Lucian Bode.

“I s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, a răspuns Universitatea Babeș-Bolyai.

Răspunsul integral al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca la solicitarea Edupedu.ro:

Edupedu.ro: Dl Adrian Ivan va mai putea conduce doctorate în cadrul Școlii Doctorale sau va mai fi acceptat ca expert în activitățile Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB, având în vedere decizia Comisiei de etică în cazul Lucian Bode?

 1. Domnul profesor Adrian Ivan are studii la una din marile universități ale lumii, Universitatea din Geneva (1995-1999 – Diplôme d’Etudes Supérieures en Etudes Européennes, Institutul European al Universității din Geneva, Elveția), așa că este conectat la bunele practici academice internaționale.

În urma hotărârilor date de Comisia de etică a UBB, a dispozițiilor subsecvente date de rector, precum și a discuției avute cu domnul profesor Adrian Ivan, ținând cont inclusiv de existența procedurilor/proceselor aflate pe rol împotriva UBB, s-au luat o serie de măsuri cu referire la această situație. Astfel, în următorii 2 ani profesorului Ivan nu-i vor mai fi alocate locuri de doctorat, lucru congruent cu noile măsuri ale școlii doctorale din care face parte, cu informarea și acordul CSUD-UBB, demers asumat și de profesorul Ivan, care a solicitat la rândul său acest lucru, motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor.

De asemenea, pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023.

Profesorul Adrian Ivan s-a implicat în îmbunătățirea standardelor academice din Școala doctorală, anterior și ca urmare a acestei situații. Alte măsuri vor putea fi discutate după încheierea procedurilor/proceselor aflate pe rol împotriva UBB.

Edupedu.ro: Dl Dan Lazăr va mai putea conduce doctorate sau va mai fi acceptat ca expert în activitățile școlii doctorale?

 1. Domnul profesor Dan Lazăr, ca membru în comisia de susținere, nu a primit raportul antiplagiat, ci doar confirmarea din partea școlii (doctorand/conducător de doctorat) că teza este în regulă sub aspectul eticii academice. În consecință, referatul de specialitate s-a focalizat pe conținutul științific al tezei, care a fost acceptată cu limite și critici clare reliefate în referat. Cu toate acestea, i s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării.

În plus, la propunerea rectorului UBB, regulamentele vor fi discutate în senat, în vederea modificării lor, astfel încât raportul antiplagiat să ajungă, de acum încolo, ca procedură standard, și la membrii comisiei de îndrumare și de susținere, care să-și asume, la rândul lor, pe baza analizei raportului, originalitatea tezei, alături de doctorand și de conducătorul de doctorat.

Edupedu.ro: Care sunt măsurile luate la nivelul școlii doctorale, cu privire la membrii comisiei de doctorat în cazul Bode și cu privire la profesorii a căror expertiză a contat în acordarea titlului de doctor?

 1. În urma acestei situații și ca urmare a hotărârilor și deciziilor instituționale, școala doctorală de specialitate a luat o serie de măsuri corective (ex. accesibilitatea raportului antiplagiat, cursuri intensive pentru toți membrii școlii, standarde explicite de publicare în relație cu cele internaționale etc.).

De asemenea, școala doctorală a decis aplicarea următoarelor măsuri în situații de abatere de la etica academică:

 • Nealocarea de locuri la doctorat pe o perioadă de 2 ani pentru coordonatorii de teze de doctorat cu privire la care s-a constatat de către Comisia de etică nerespectarea standardelor de integritate academică.
 • Suspendarea, pe o perioadă de un an, a numirii în calitate de membru în noi comisii de îndrumare a persoanelor care au făcut parte din comisia de îndrumare a unei teze cu privire la care s-a constatat de către Comisia de etică nerespectarea standardelor de integritate academică.

Edupedu.ro: Câte lucrari de doctorat a coordonat la UBB dl Adrian Ivan si cine sunt doctoranzii?

 1. Informațiile cu privire la tezele de doctorat coordonate de către profesorul Adrian Ivan sunt disponibile pe site-ul Institutului de Studii Doctorale, fiind informații publice. Menționăm că între 2009 și 2022 au avut loc 46 de susțineri (din care unele în limbi de circulație internațională).”

CITEȘTE: Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, halește 6000 de euro pe lună din salarii supte de la două țâțe universitare, caz unic în România

 • Ivan și-a parcat toți prietenii la sinecura Academiei pe care o conduce. Să “mănâncă” și gura lor ceva

Din păcate acest Dan Lazăr este un personaj cam sulfuros după acțiuni și limbaj:

CITEȘTE: Dan Lazar, prorector UBB, catre Limoniu: “Zic, bă! Ce pula mea, zic! Io-s ultimul care aflu?! Că de aia te-am sunat, zic! Că doară mă suna dacă se vindea U Cluj…”. Dan Lazar, omul lui Boc, era Becali-ul echipei: stia tot, ca un presedinte!

CITEȘTE: Prorectorul UBB Dan Lazăr pregătește un tunuleț: cumpără 2000 de laptopuri pentru studenții săraciULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 4 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 5 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 16 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 1 day Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 1 day Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 2 days Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE