Cooltura

Ediția a II-a a „Istoriei Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan se va lansa duminica aceasta, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Duminică, 29 ianuarie 2017, începând cu ora 12.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului 21), va avea loc evenimentul lansării volumului „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, ediția a II-a, revăzută, adăugită și ilustrată – un proiect editorial susținut de Banca Transilvania, apărut sub egida Academiei Române (Centrul de Studii Transilvane), recomandat de Revista Sinteza și realizat de Editura Școala Ardeleană.

Despre carte vor vorbi Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iacob, Prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și Dr. Tudor Sălăgean, Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Ioan-Aurel Pop este istoric român, profesor universitar și membru al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice. Membru în diverse academii și organizații științifice naționale și internaționale, visiting professor al unor universităţi din S.U.A., Franţa şi Italia, acad. prof.  Ioan-Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci de cărți, tratate și manuale, și a peste trei sute de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din peste 20 de țări din Europa, America și Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.

Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat și din 2012 prorector al Universității Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. Doctor în istorie din anul 1999, a obţinut premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în 2002. Specializat în istoria modernă a României şi demografie istorică, având din 2015 funcția de președinte al International Commission for Historical Demography (Geneva), a publicat mai multe cărţi de unic autor și în colaborare la edituri din România, Franța, Germania, Olanda, Rusia, Cehia, Argentina, Italia etc., precum și peste 150 de studii în reviste și volume colective din ţară şi străinătate în special despre istoria populaţiei Transilvaniei, graniţa militară austriacă, revoluţia de la 1848-1849, Primul Război Mondial și istoria instituţiilor culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *