Reportaj

Editha Colobatiu, cofetareasa care reinvie dulciurile din poveste

Dulciuri cu gust autentic, fara imbunatatiri artificiale, fara conservanti. Dulciuri ca la mama acasa, dulciuri de poveste. Asta isi propune sa livreze clientilor laboratorul de cofetarie Dulce de Poveste, deschis in aprilie. Editha Colobatiu s-a reinventat profesional de mai multe ori pana acum. A fost inginer, apoi profesoara, dar mereu i-au placut prajiturile. Acum, la 57 de ani, a venit timpul ca acestea sa ocupe o si mai mare parte din viata ei.

“Intotdeauna mi-au placut prajiturile, se si vede, cred ca. Mi-a placut sa le si fac, nu numai sa le mananc. In familie, cand eram copii, se mancau prajituri, mai de casa cumva, mai cu aluat dospit, cozonac, prajitura cu mere, cu branza. Dar cand m-am casatorit, soacra mea, mare specialista, facea torturi si prajituri mai deosebite pentru timpul acela. Am imprumutat de acolo foarte multe retete si am inceput sa fac pentru prieteni, pentru cunostinte, pentru ca erau foarte bune la gust si le placeau”, isi aduce aminte Editha.

In laboratorul de pe Valea Garbaului mirosul proaspat de vanilie te imbie in lumea prajiturilor. Au deschis in aprilie si lucreaza doar pe comanda. Nu vor sa faca parte din laboratoarele de duzina, lucreaza doar pe comanda pentru evenimente sau aniversari.

Editha, in mainile careia prajiturile din poveste devin realitate, vorbeste despre ele cu o pasiune nemaipomenita.

“Intotdeauna cand primesc o comanda, lumea intreaba de pret. Pentru mine pretul final nu e atat de important, cat castig. Eu deja ma gandesc cand incep o comanda ce frumos trebuie sa fie, cum trebuie sa iasa, cum trebuie sa se bucure, faci astfel de prajituri pentru evenimente frumoase in viata omului. Trebuie sa-I bucuri. Sigur ca pentru ei conteaza cat costa, sa le spui, e ok, dar eu niciodata nu pornesc la drum cu treaba asta. Intotdeauna ma gandesc sa iasa bine, sa fie frumos, sa le placa si sa-i bucure. Nu am emotii deloc, totdeauna pornesc cu atata dragoste si atata iubire si buna dispozitie, si drag si placere de a incepe. Asa o satisfactie si o bucurie am de nici nu va puteti imagina. Si cand cineva vine si spune ca prajitura a fost foarte buna deja nu mai stii ce sa faci. Pe cuvant! Asa o placere e!”, spune ea.

De profesie inginer mecanic, a lucrat prima oara in comuna Mihai Viteazu, apoi a predat sase ani la Liceul Tehnic din Turda.

“Am predat materii tehnice, la un moment dat si sapte materii tehnice am avut. E destul de greu, totusi exista satisfactii in invatamant foarte mari. Chiar daca nu copiii tai sunt implicati acolo, la fiecare sfarsit de an poti sa plangi. Este ceva emotionant.  Apoi am facut un curs post-universitar in informatica. Era prin 2000, eram cam la 40 de ani, informatica intra si barbatul meu a spus, trebuie sa prinzi acum, nu invatamantul e viitorul pentru tine. Intr-adevar mi-a folosit foarte mult, nu mi-a fost usor, dar mi-a folosit dupa care am lucrat intr-o fabrica de materiale de constructii la departamentul tehnic. Apoi am lucrat impreuna cu fratele meu intr-o firma comuna in domeniul constructiilor metalice. A venit criza, constructiile au fost primele lovite, de la o firma la care am avut 80-100 de angajati am ajuns la 30 si tot am redus…Am preferat sa las in locul meu un inginer cu familie si m-am retras”, arata ea.

Ideea de a deschide un laborator de cofetarie i-a apartinut norei, care a incurajat-o in aceasta directie.

“Copiii imi spuneau ca merg pe la petreceri peste tot in Cluj si este dulce, dar parca nu le place nicaieri si ca as putea incerca. Liora, nora mea, este cea care a dat impuls acestei afaceri. Ea a venit cu ideea, ea ne-a impulsionat, alaturi de fiul nostru Gabriel, si si sotul meu”, mai spune Editha.

Constienta ca trebuie sa tina pasul cu industria mereu schimbatoare, Editha s-a pus pe scoala. Din nou.

“Am spus ca nu putem incepe numai cu dorinta mea de a face si cu cat stiu. Am urmat cursuri de cofetar. Daca nu investesti in tine nu iese nimic. Facand scoala iti dai seama ca scoala te propulseaza, Trebuie sa ai o baza daca vrei sa faci ceva. Am facut la Cluj cursul de cofetar, apoi la Brasov doua cursuri – de modelare flori de zahar si ABC-ul ciocolatei cu un ciocolatier din Italia. Mie imi place foarte mult ciocolata, si cu ciocolata nu prea lucrezi cum vrei. Are temperaturile ei, are conditiile ei de prelucrare. Am mai facut la Odorheiu Secuiesc un curs de torturi de nunta si un curs de monodoze, monoportii, ceva inovatie in cofetarie. Tot timpul apar lucruri noi si trebuie sa fii la curent. Daca nu esti la curent cu noutatile nu ai nicio sansa. Tot timpul trebuie sa vii cu lucruri noi”, mai dezvaluie Editha.

“Am o prietena buna in Franta, acolo exista mult mai multe carti de specialitate. Se organizeaza de marii cofetari o zi pe saptamana cu o anumita tematica unde se poate inscrie oricine contra cost. Aici nimeni nu dezvaluie niciun secret”, povesteste ea.

E o fana inraita a ciocolatei, si daca o intrebi care este prajitura preferata sigur e ceva cu ciocolata. Acum isi cauta un ajutor, pentru ca are nevoie atunci cand lucreaza pentru evenimente mari. Preturile sunt nici prea mari, nici prea mici.

“Ne adresam unei categorii de clienti aparte. Vrem sa ne incadram ca pret intr-o medie, nici cel mai jos, nici cel mai sus. La mijloc, ca sa aiba acces cat mai multa lume”, arata Editha.

“Secretul e sa pastrezi calitatea ingredientelor, aici sa nu faci rabat. Nu ca merge si cu aia, nu! Noi procuram materia prima de pe linie profesionala, dar de calitate. Nu praf, nu premixuri. La noi sunt oua, frisca, faina e faina”, subliniaza Editha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *