In vizor

Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, ne vorbeşte despre „natura sălbatică” din „Pădurea Clujenilor”. Şi ne zice, cu guriţa lui, că Emil „OSĂ” Boc este UN MINCINOS. Bravo, Tarcea, e bine să fii curajos!

După cum anticipam miercuri, într-un UPDATE: despre cum cei de la Eco Garden încearcă să explice situația din Pădurea Clujenilor: “proiect curajos al municipalității, pe un sol lutos – argilos”:

  1. Primăria nu a plătit constructorul parcului, iar acesta a lăsat lucrările de izbelişte. De aceea nu s-a recepţionat, de aceea curg aleile când plouă. Dar municipalitatea nu prea plătește nici lucrările Eco Garden că ”nu e făcută recepția” și ”nu se poate intra în niște fluxuri de bani”;
  2. Primăria a plătit un studiu de fezabilitate (posibil la niște amici) în care s-a mâncat rahat cu privire la ce suportă ca plante solul din zona Pădurii clujenilor. Ori, solul argilos fiind, suportă doar alunecări de teren și bălării;
  3. Neplătit fiind, băiatul de a Eco Garden nu are nici un interes să corecteze mizeria din studiul de fezabilitate. Bani europeni, care va să zică, pe care municipalitatea i-a irosit, ca de obicei, pe studii de fezabilitate nefezabile;
  4. Executantul lucrărilor de la care încă nu s-a făcut recepția, dar ”OSĂ” se facă, este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei. Bani frumoși, pentru nimic.

De aceea avem noi, în loc de parc pe fonduri europene, buruieni, copaci uscați, poduri din lemn „care trec peste nimic”, 8 oameni pe 21 de hectare. Vorba clujenilor: „S-a furat, dar s-a şi prefăcut că face ceva” şi „N-am mai văzut demult bani aruncați aiurea rău de tot”…

În replică, din faţa unui microfon prietenos, Ecoul lui Boc, Dan Tarcea afirmă că ceea ce vedem nu este adevărat: „Acest proiect se cheamă «Pădurea Clujenilor». Nu discutăm de un parc, nu discutăm de o zonă amenajată precum un parc, precum Parcul Mare, sau vreun alt parc pe care îl facem la nivelul municipiului. Vorbim de o doză de sălbăticie. Acolo, din păcate, este un terem extrem, extrem de rău, este un teren pe care nu se poate face absolut nimic cu el, e un teren argilos, de aceea noi am făcut această investiție acolo din fonduri europene. Pentru că fondurile europene au fost destinate pentru un asemenea obiectiv. Chiar dacă am fi vrut să facem altceva cu banii respectivi nu am fi putut să facem, banii erau destinați pentru reconversia unor terenuri care sunt degradate, exact acest teren se încadrează în această zonă și în această componentă de teren care este degradat. Vreau să spun că încă recepția nu este gata, nu am făcut recepția finală pentru că am identificat și noi că sunt câțiva arbori care nu s-au prins, destul de mulți după o primă evaluare, există și o garanție pe care trebuie să o dea constructorul și de aceea, la toamnă, vor fi schimbați toți arborii pe banii firmei care a câștigat licitația și a plantat arborii acolo, nu pe banii clujenilor sau pe fonduri europene”.

Prin urmare, rămâne cum am stabilit – şi chiar Tarcea are curajul să o declare: EMIL BOC ESTE UN MINCINOS ORDINAR! În aprilee, anul curent, caesta scria pe pagina sau de Facebook: „Clujul Verde: Un nou parc (21 ha) pus la dispoziția clujenilor, din fonduri europene și locale. Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al orașului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural.

Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere” (bla-bla-bla)

Autoritățile locale au denumit acest proiect ParculTineretului. Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului-Pădurea Clujenilor”, în vederea atragerii de fonduri europene.

Prin urmare, scriem „parc” şi citim „doză de sălbăticie”. Noi zicem că citim doză de nesimţire şi de nu ştim pe unde o să mai scoatem cămaşa atunci când şi aceşti bani europeni vor trebui returnaţi, că nu s-a efectuat lucrarea la parametrii asumaţi!

Mai zice Tarcea că încă Primăria nu a făcut plăți către constructor, banii fiind blocați, până când firma care a câștigat licitația nu va remedia toate problemele apărute.

„lucrările nu sunt recepționate, suntem în procedură de observație. Noi am blocat banii și nu am făcut plățile către constructor pentru a putea remedia în timp util toate elelemente. Discutăm de 1.500 de arbori care au fost plantați din diverse soiuri, o mare parte s-au prins, alții, din păcate, nu s-au prins. Dar, la toamnă, toți acești arbori vor fi înlocuiți, tot ce s-a degradat în această perioadă trebuie să fie refăcut pe banii constructorului”.

Păi una este construcţia aleilor, a podeţelor către niciunde, a locurilor de joacă şamd, alta este plantarea de 1500 de arbori. De ce le amestecă Tarcea, numai el ştie. Arborii aceia au fost propuşi ca soiuri printr-un studiu de fezabilitate, se pare că făcut cu piciorul, fără să se consulte specialiştii. Cei de la Eco Garden puteau planta şi bananier de tundră în solul acela argilos, dacă aia s-a prevăzut în studiul de fezabilitate, cu acelaşi rezultat: bani aruncaţi. Probabil că primăria aşteaptă ca cei de la Eco Garden să renedieze pe banii lor greşelile altora. Cât despre cei care au câştigat execuţia PARCULUI, asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, poate ne spun ei de ce nu au finalizat lucrarea – dacă au curaj şi nu sunt şantajaţi cu lucrări din bugetul public local.

În rest, popcorn şi bere şi aşteptată ziua în care Emil „OSĂ” Boc ne va anunţa cum a mai suplimentat el nişte milioane de la bugetul local să se termine lucrarea, fără să ne mai zică nimic despre cum se vor fi returnat banii europeni. Aşa cum NU a făcut-o nici când a returnat banii europeni pentru cei 1,5 kilometri de drum de acces la CREIC, executaţi în 5 ani.

Apropos, municipalitate, imediat e 22 august şi trebuie să deschideţi pliculeţele cu ofertele pentru execuţia metroului. Sau, în 23 august întoarceţi încă o dată datele?