Vocea ta

Nici 10% din cele 190 de hectare de spațiu verde enunțate ca fiind în lucru de Boc nu vor fi gata în mandatul său curent, iar două treimi nu vor exista nici măcar la sfârșitul următorului său mandat, în 2028. Poate în al şaptelea!

Scris de 500

SZAKATS Istvan

Intrigat de propoziția “În acest moment, Primăria are în diverse stadii de implementare proiecte pentru amenajarea, revitalizarea și crearea a peste 190 ha de spații verzi.” – de pe site-ul primăriei, plus mobilizat de recentele scandaluri cu Pădurea Clujenilor – rebotezat, mai realist, în Pădurea Bălăriilor de cetățeni, am solicitat și obținut de la Primărie lista acelor locații care compun acele 190 hectare din enunț.

Că acele 190 hectare în lucru (în unele declarații ale primarului, deja 200) sunt de fapt 179, passons. Dar surpriză (?) nici 10% din cele 190 de hectare de spațiu verde enunțate ca fiind în lucru de Boc nu vor fi gata în mandatul său curent, iar două treimi nu vor exista nici măcar la sfârșitul următorului său mandat, în 2028. Orizontul declarativ este cu cel puțin două mandate mai încolo decât cel performativ.

Detalii.

Ca referință, să folosim cazul Parcului Feroviarilor, de 5.3 hectare, și cu un termen de realizare în martie 2023. Surprinzător (?) parcul nu va fi gata la timp, stadiul lucrărilor fiind azi puțin peste 25%.

Parcul a trecut înapoi la primărie în 2017, apoi a fost concursul, și apoi, când să înceapă lucrările, în 2021, s-a dovedit că nu sunt bani. Într-o sforțare enormă, după scandaluri cu societatea civilă, primăria a alocat niște bani ca lucrările să poată începe, așa, de ochii lumii. În 7 luni de lucru, constructorii au ajuns la 25%, iar acum, în alte 7 luni ar trebui să facă restul de 75%. Plauzibil? Desigur. La fel ca la La Terenuri (4.3 ha) – unde termenul de realizare s-a dublat, iar apoi a fost acea “recepție” stânjenitoare, de luni de zile – începută de cetățenii care nu au mai putut și au apropriat ei parcul prin garduri.

În aceași situație se află Parcul Armătura (3.2 ha). Încă asta ar trebui să fie gata și mai repede, în februarie 2023. Nicio șansă. Muncitorii de pe teren vorbesc de toamna 2024, cu “poate”.

Apoi, Cetățuia, la ale sale 10 hectare. Conform arhitecților care au studiat proiectul, o să fie amenajat peste 8 ani. Cu poate.

Parcul Bună Ziua (8.1 ha) abia are scos concursul de soluții. Cel puțin 6 ani, până vom vedea ceva acolo.

Apoi, amenajare malurile Someșului (7 ha). Ar trebui să fie “gata” în 9 luni de acum încolo. Aha. Cu o iarnă intercalată. Să fim serioși. Nici vorbă să fie gata.

Poate Platoul Sălii Sporturilor o să apuce deadline-ul. Hai, la 0.3 hectare, poate că măcar asta iese la timp.

Însă la capătul îndepărtat al listei găsim suprafețele cu adevărat mari, și vectorii promisiunilor stând perpendicular.

54 hectare la Parcul Est. Nicio șansă în următoarele 2 mandate. Poate trei.

50.9 hectare Pădure-Parc Borhanci. Asta e parte a megalucrării de 77 hectare cu creșe, grădinițe, și o unitate a Oncologiei. Nicio șansă în următoarele mandate ale domnului Primar.

Vă invit să consultați întreaga listă (link în primul comentariu) pentru a vă face propriile calcule.

Mie, mi-a dat 17.9 ha – adică sub 10%, lucrările care au măcar șansa să fie terminate în mandatul curent. Toate, absolut toate, cu depășiri de termen.

A, și am mai întrebat primăria și despre celebrele 100.000 de arbori, de plantat până în 2030 de primărie, și am primt ca răpuns că “estimarea de 100.000 de arbori este în strânsă legătură cu proiectele detaliate menționate”. Deci clar.

Din tradiția acoperitului minciunilor cu minciuni mai mari, în curând o să aflăm că din alea „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – Cluj-Napoca o să fie cel puțin 90. Bogdaproste, clujene.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE