Editorial

E vineri, e zi de presă de chitanțier. După 18 ani de mandat, aflăm de la Boc că, ”în timp ce noi ne băteam cu turcii, alții aveau metrou și centuri metropolitane de 20 de ani”

Penibilul de PR al lui Emil Boc se auto-bate la fundul gol la fiecare apariție în presa locală de chitanțier. E cu depășiri de plan, cu realizarea ”penibilului în patru ani și jumătate”, mai ceva ca cincinalul de pe vremea lui Nea’ Ceașcă. Emil Boc nu-l mai poate ține în frâu pe activistul format în propaganda UTC și UASCR,așa cum reușea acum 18 – 20 de ani, când ne-a prostit pe toți că ar fi altceva decât un simplu politruc.

Azi aflăm de la primarul pe care-l avem, cel care ne non-administrează, dar ne implementează investiții mărețe de 18 ani, bașca că a fost și premier al României în acest interval, că: ”În Europa, deja de 20 de ani, au metrou, tren metropolitan, au centurile făcute, noi, din nefericire, am fost de partea mai înapoiată a istoriei în ultimii 50 de ani.”

Asta este un fel de ”alții construiau catedrale, în timp ce noi puneam pieptuțul stavilă în calea turcilor, tătarilor, mongolilor” și te mai miri ce alți migratori care nu ne lăsau pe noi să construim, ci doar să-i batem eroic la ”Rovine în câmpie”…

Și mai zice, că pe clujeni nu-i dor urechile să audă ce nu-l doare gura pe el să zică de banii noștri (ajungem și acolo, să vă explic cum are el la îndemâna mușchiulețului său de PR bani publici pentru propagandă mincinoasă):

”Din fericire, la Cluj, suntem puțini mai norocoși decât alte orașe ale României, avem Autostrada Transilvaniei, o centură făcută. Toate se pot face pe rând. Dacă nici la Cluj nu s-a făcut… proiectul Autostrăzii Transilvania, centura Vâlcele Apahida, prelungirea Bdului Muncii. Cine e de rea credință care spune că nu se face, nu o să pot să-l conving altceva. Clujul este pe primul loc. Unde era Clujul în 2004? Azi se bate cu Bucureștiul, a depășit Timișoara, este de referință în Europa, Banca Mondială arată că are o foarte bună calitate a vieții. Avem conectarea Clujului cu Autostrada Transilvania la Mărtinești, avem centuri în licitație, pasajul de la Tăietura Turcului este licitat împreună cu modernizarea căii ferate, avem metroul cu câștigător al execuției, avem Spitalul Regional licitat”.

Adică Boc se laudă cu ciotul de autostradă de care Cluj-Napoca nu este legat nici în ziua de azi, ciot făcut pe vremea când era prim-ministru. Se laudă cu Centura de Diamant făcută în regia amicului Pantelică de la RADP care este cea mai scumpă și mai prost realizată lucrare din România (încă mai are porțiuni pe unde o ia cătinel la vale). Se laudă cu prelungirea Bulevardul Muncii, făcută mai mult în scopuri imobiliare (amicii de la Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie” știu de ce).

Și ne minte cu Banca Mondială, care (tot pe banii noștri) zice ce vrea clientul să zică, ne minte cu bătăliile câștigate împotriva Bucureștiului, a Timișoarei, când Oradea este la ani lumină distanță în fața Clujului ca infrastructură și realizări, iar Timișoara ESTE Capitală Culturală Europeană, Clujul fiind doar Capitală Europeană a PR-ului MINCINOS. Cât despre București, când era prim ministru putea avea măcar bunul simț de a reîntoarce obligația firmelor autohtone de a avea sediul fiscal la Capitală. Dar i-a plăcut să aibă bănuțul la dispoziție,la bugetulconsolidat, să-i dea și lui Alin Tișe să facă de un stadion (doar, doar, s-a realege în 2012 ca președinte de CJ), stadion care azi îi este util doar amicului său de paranghelii ”gheboase”, Buta de la Untold.

Ne minte cu pasajul de la Tăietura Turcului, pe care, în neputinața-i administrativă l-a pasat la CFR, după ce mai bine de zece ani a mințit la fiecare sesiune de minciuni electorale că OSĂ îl facă, OSĂ îl dreagă, dar acum doar praf culegem după un proiect prost făcut care pune în pericol viața pietonilor și bicicliștilor.

CITEȘTE ȘI:

Se putea ca Pasajul de la Tăietura Turcului să fie făcut corect și coerent? Pe randările lui Boc arată excelent, în realitate este un pericol public

Ne minte cu modernizarea căii ferate, de parcă legătura României cu Vestul, după 30 de ani de minciuni, după 30 de ani în care calea ferată a fost furată șurub cu șurub, contactor, cu contactor, ar mai depinde și de minciunile lui. Noi trebuie să credem că a pus el mușchiulețul, cu amicul ceferist Șurubaru (oare mai există, sau e împăiat să-i ia cineva salariul?), să dea banul Guvernul. Și că numai datoritălui s-a dat banul.

Ne minte cu OSĂ metroul. O sifonare de bani publici în studii de fezabilitate, identică cu toate sifonările de astfel prin astfel de hârtii ce mucegăiesc prin sertare.

Dar cea mai ordinară minciună este cea despre Spitalul Regional de Urgență pe care-l face dimpreună cu amicul Nicoară încă din 2007. Atragerea de fonduri europene pentru această investiție a buftat-o și în calitate de prim ministru.

Dar, dragă Maestrul Minciunilor, de ce n-ai băgat la bătălii câștigate cei 2 (DOI!) kilometri de Centură metropolitană care OSĂ se facă? Modernizările în care ții orașul de 18 ani în fix aceleași locuri? Untoldul și cum pui orașul preș la picioarele lui Buta (acum și cu prelungire de servitute pentru Târgul de Crăciun – că numai de aceea ai investit atâta dală pe platoul din fața Sălii Sporturilor, nu pentru clujeni)?

Singura ta realizare, în 18 ani de mandat, este CORUPȚIA INSTITUȚIONALIZATĂ din Urbanismul de Cumetrie din propria-ți ”bocărie”, autorizațiile de construcție ilegale date pe ochi frumoși, tonele de dosare prin care se judecă clujenii pentru încălcări grave ale proprietății prin abuz al funcționarilor tăi, mizeriile de comitete și comiții de urbanism în care arhitecții își spală mânăriile ei între ei. De ce nu este incompatibilitate faptul că un arhitect membru al unei comisii de urbanism are dreptul să-și voteze propria lucrătură? Numai legile ilegale pritocite de politicienii români în ultimii 30 de ani pit să ne dea un răspuns.

Orașul acesta MUSTEȘTE de CORUPȚIE și de ABUZ, în timp ce primarul dă din gură verzi și uscate, minciuni. Minciuni pe banii noștri.

De unde banii?

Păi, să vă zic despre un alt abuz legislativ pritocit de către aripa PNL a uniunii Stalinist Leniniste încă din anul 2013.

Legea achizițiilor publice a fost modificată în 2013 printr-un amendament depus în Parlament de grupul PNL, care a scos companiile de stat și regiile autonome de la obligația organizării licitațiilor pe motiv că procedura de achiziție riscă să le blocheze activitatea curentă.

”Este necesară eliminarea prevederilor întrucât încadrarea anumitor regii autonome/ companii naționale/societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe o piață concurențială în categoria autorităților contractante conduce implicit la aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de O.U.G. nr. 34/2006. Astfel, există riscul ca prin aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 activitatea curentă a entității să fie blocată”, se arată în motivarea amendamentului depus de liberali când s-a modificat legea în 2013.

Iaca portița legislativă care le permite primarilor să risipească din bugetul public bani pentru propagandă mincinoasă, ocolind procedura licitației. Pentru a eluda legea, primăria poate atribui un contract cadru de publicitate unei companii din subordine. Compania, la rândul ei, contractează serviciile de publicitate în presă fără licitație.

Acesta este mecanismul prin care banii publici se scurg după cum vor mușchiuleții și voința politică a primarilor în presa de chitanțier.

Cu mânuța angajaților din subordine, primarul dirijează banii către anumite publicații sau televiziuni, în funcție de interesele sale, iar cetățenii sunt aburiți fix pe banii lor. Prin ”servicii de promovare media”, primarii își cumpără liniștea. Nu veți vedea nicio știre negativă, anchetă sau critică în publicațiile de chitanțier ai căror patroni huzuresc pe banii voștri. Așa se cumpără conținut editorial, adică articole care nu sunt marcate ca fiind publicitare, deși se vede de pe clădirea Curții de Conturi că sunt publicitare, non-știri și propagandă.

Toate mizeriile din presa de chitanțier sunt simple materiale propagandistice camuflate în interviuri, reportaje sau articole ”informative”.