Politica

Dusul cu zăhărelul

Se termină și luna februarie, facturile la utilități au rămas fix la valoarea de unde le-a luat Guvernarea Stalinist Leninistă (varianta 3.0), promițându-ne că le ba micșora. Le-a micșorat de s-a mărit ziua.

Dacă facturile la utilități ar avea valoarea promisiunilor politicienilor noștri, am trăi perfect plătind cei 5 bani găuriți.

Atâta s-a putut, boss, sunt interese mari la mijloc, numai că nu e nici o teorie a conspirației, ci foamea de bani a escrocilor care ne guvernează mințindu-ne senin că o fac pentru binele nostru.

După cum v-am mai demonstrat dintr-o sută de lei extrasă din buzunarul dumneavoastră de facturile de la utilități, ”statul” ia prin accize, taxe și impozite 95 de lei, restul rămânând la ”hulpavii” livratori de gaze și electricitate care, ce să vezi, tot ai acestui stat organizat în stil mafiot sunt.

”Statul” are monopol și rade, tunde, jupoaie și frezează, fraierul român, să-și poată întreține armata de sinecuriști încuibați în banul public și pe cei 9.530 de indivizi cu pensii nesimțit de speciale care, lunar, încasează fără să fi contribuit nici un leu (ci, majoritar, doar slugărnicie față de sistem), 254.791.445 lei.

Astăzi aflăm că înjumătățirea accizei la carburanți, cerută de PSD, nu se va mai aplica. Abia ce au apucat să o promită săptămâna trecută și să se bată cu cărămida succesului în piept și deja se fâsâie. Scuza invocată este că această măsură nu doar că ar încălca legislația europeană, care prevede un nivel minim al accizei, ci ar putea să fie și ineficientă din cauza fluctuațiilor de pe piața petrolului, provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Din nou altcineva e de vină că deschid ei ciocul neîntrebați să scuipe tot felul de prostii, nu să-și înghită (măcar) promisiunile neonorabile.

Tot azi aflăm că marile soluții pentru ieftinirea facturilor la utilități se vor aplica de la… 1 aprilie. A trecut iarna, de consumat s-a consumat, masa și darul românilor către nesimțiții de la guvernare au fost plătite din greu. De Ziua Proștilor, odată cu reducerea consumului, vom plăti următoarele tarife pentru gazele naturale: 0.31 lei pentru 1 kwh la consumatorii casnici și 0.37 lei pentru 1 kwh pentru IMM-uri.

La energia electrică, PSD propune trei categorii diferite de tarife: un tarif general (aproximativ 90% din populație) cu un consum sub 200 kwh, un tarif social (consum de până la 50 kwh) și un tarif pentru IMM-uri. Prin viitoarea OUG, tariful general va fi plafonat la 0,8 lei pentru 1 kwh, iar pentru consumatorii care beneficiază și de compensare tariful va ajunge la 0.68 lei pentru 1 kvh.

Mulțumim și la masă nu vorbim.

Dar putem remarca cât de ridicol este Florin Cîțu, actualul președinte al PNL, și cum umblă el printre declarații în zig-zag fix ca pe drumul spre casă când ex-securiștii îi plăteau studiile în Statele Unite ale Americii, iar el umplea pârnaia de bucurie și nici nu-și plătea datoriile.

Uitând că el a fost de serviciu ca ”gâgă-contra” la tot ce debita PSD despre bunăstare, lapte și miere pentru români, și în ianuarie, și în februarie, Florin Cîțu l-a criticat dur pe ministrul Adrian Câciu cică pentru bâlbele cu scăderea accizelor la carburanți. ”Să vină să le spună românilor dacă i-a mințit, de ce i-a mințit”.

În urmă cu o zi de la tragica moarte a inițiativei PSD de înjumătățire a accizei la carburant, Florin Cîțu declara la Parlament (citez):

”PNL, de principiu, este de acord cu reducerea de taxe, accize, impozite, contribuţii orice înseamnă reducerea poverii fiscale. Deci oricare ar fi, vom fi de acord. Acum să vedem analizele Ministerului Finanţelor. Scenariile pe care le prezintă, din punctul meu de vedere, sunt optimiste. Eu sper că nu sunt prezentate doar aşa, să mai împuşcăm un iepure să spunem „facem această măsură pentru că ea costă 3 – 4 miliarde de lei”. Nu aş vrea doar să luăm banii din buzunarul nostru să-i transmitem în buzunarele companiilor. Dacă nu avem garanţia că preţul scade la pompă eu nu aş face măsura, dar o susţinem”.

De ”principiu” ”o susținem” dar… și dă-i și luptă cu amicul de guvernare, fix cum făcea Uniunea Salivăm România cu el când erau la guvernare. Românul ce să înțeleagă din ce mitraliază ăsta pe gură? Că sunt dubii. E bună inițiativa, dar impactul bugetar e prea mare.

Citez: ” Problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. Trei miliarde să-i luăm de la buget şi să-i dăm companiilor şi să nu răspundă nimeni, ar fi greşit”.

De fapt, Florin Cîțu cita din Adrian cum să te câciu pe vorbe, doar să-ți iasă promisiunea mai frumoasă, mai pufoasă.

În 2020, Adrian Câciu afirma public că reducerea accizei la carburanți are „efect zero”. Una-i să te dai specialist în Opoziție, alta-i să devii specialist de cum ajungi ministru, la Guvernare. Să te cîciu pe ce afirmai și susțineai cu tărie cândva.

Ia să citim ce clămpănea el la taste pe Fiesbucuța sa personală în 2020:

”Reducerea accizei la combustibil, efect ZERO!

La 31 decembrie 2019, prețul barilului de petrol era 68 USD. Astăzi preţul barilului de petrol este de 50,3 USD. O scădere de 18 dolari/baril (-27%). Influența în prețul combustibilului ar trebui să fie de 49 de bani. Dacă adăugăm și influența reducerii accizei, de 32 de bani, ar trebui să avem o scădere totală de 81 de bani! Daca ne uităm la site-ul peco-online, observăm faptul că pretul benzinei a scăzut de la 5,58 lei/l la 31 decembrie 2019 la 5,13/l lei, astăzi. (-8%). O diferentă de 45 de bani mai mică, iată, decât scăderea care ar fi trebuit sa se faca pe seama scăderii pretului barilului de petrol, dar extraordinar de mică dacă tinem cont că influenta eliminarii supraaccizei a fost de 32 de bani.

Prima concluzie: scăderea accizei are efect zero, având in vedere că nici astăzi nu avem o scadere care sa adune influenta scăderii pretului petrolului cu scaderea accizei (ar fi trebuit sa avem o scădere de 81 de bani/l iar noi avem o scadere globala de doar 45 de bani)! In două luni!

Dacă ne uităm la acelaşi site, observăm faptul că preţul la motorină a scăzut de la 5,76 lei/l la 31 decembrie 2019 la 5,25 lei/l astăzi. (-8,7%). O scadere de 51 de bani. În contextul in care scăderea cumulată (acciză redusă plus scadere pret baril) ar fi trebuit să fie 81 de bani/l.

A doua concluzie: scăderea accizei, efect zero în piata de consum. Iar când Chiritoiu va mai spune ca nu sunt intelegeri pe piata combustibililor va recomand sa nu il credeti neam!

Singurul efect rămâne pierderea de venit fiscal la bugetul de stat.”

Prin urmare, grija majoră e la din ce să se plătească pensiile special de nesimțite.

Și, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *