Din oras

Dupa victoria lui Apostu la CEDO, seful Penitenciarului Gherla a cumparat termometre, pentru a demonstra ca nu e frig in celule

Scris de 739

Sorin Apostu a aratat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca a suferit de frig in celulele din Penitenciarul Gherla. Drept urmare, conducerea inchisorii a dispus ca in fiecare celula sa fie montate termometre, care sa masoare temperatura din inchisoare si care sa demonstreze contrariul in cazul altor eventuale plangeri venite din partea detinutilor.

CEDO a admis in aceasta luna plangerea fostului primar Sorin Apostu, care a reclamat, printre altele, conditiile de detentie din Penitenciarul Gherla.

CEDO nu a acordat despagubiri in acest caz, deoarece Apostu a depus cererea in afara termenului limita stabilit de Curte. Totusi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis ca au fost incalcate Articolulele 3 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Articolul 3 se refera la conditiile de detentie, mai exact faptul ca “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”. Articolul 8 prevede ca “orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale”.
In ceea ce priveste conditiile de la Penitenciarul Gherla, Apostu s-a plans de “supraaglomerare, da si de frig. Cu toate acestea, el nu a mentionat numarul detinutilor din celula sau dimensiunea celulei. Apostu a aratat ca au existat 18 paturi in celula de la Gherla, iar temperatura a fost foarte scazuta si conditiile de igiena precare. Apostu s-a mai plans ca i s-a permis sa faca doar doua dusuri pe saptamana.

Dupa obtinerea acestei sentinte de catre fostul primar, conducerea Penitenciarului Gherla a dispus sa fie amplasate termometre in fiecare celula, tocmai pentru a demonstra ca plangerile lui Apostu nu sunt sustinute de realitate. Penitenciarul a cumparat 140 de termometre, cu “fabuloasa” suma de 600 de lei.

“Penitenciarul a transmis Curtii Europene toate dovezile pe care le-a avut la indemana pentru a demonstra ca nu este frig in celule: furnizarea centrului termic, declaratii din partea detinutilor, dar se pare ca nu au contat la instanta europeana. In acest context, ne-am gandit sa avem noi un sistem probatoriu prin care sa realizam grafice certificate, pe de o parte, de angajatii nostri, iar pe de alta parte, pe detinuti. Nu ai cum sa dovedesti altfel, pana la urma nevoia te invata”, a declarat comandantul Penitenciarului Gherla, Ioan Batinas.

Acesta a adaugat ca temperatura din celule este de 22-23 de grade Celsius, iar de multe ori detinutii stau cu geamul deschis.

Sorin Apostu este inchis la Gherla pentru fapte de coruptie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 20 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 22 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 23 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 24 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE