Din oras

Dupa transplantul cu scandal, starea lui Arsinel se inrautateste. A gresit sau s-a grabit Lucan?

Starea actorului Alexandru Arsinel se inrautateste. Dupa transplantul pe care profesorul Mihai Lucan il anunta a fi o reusita si externarea lui cu zambetul pe buze, Arsinel se intoarce in Cluj, la Institutul de Urologie si Transplant Renal. Se pare ca analizele post operatorii i-au iesit prost. Arsinel arata acum cu degetul catre Emanuel Ungureanu, pe care il considera vinovat de starea sa de sanatate precara, din cauza mediatizarii excesive a cazului. Dar nu Emanuel Ungureanu a fost cel ce a facut conferinte de presa, ci Arsinel.

„Sunt sub supravegherea Spitalului de Nefrologie Alexandru Davila, unde mi s-au facut, in cursul acestei saptamani, analizele, iar ultimele analize au fost date peste cap, drept pentru care profesorul Lucan m-a chemat luni de urgenta sa ma intorc la Cluj”, a declarat Alexandru Arsinel in cadrul unei emisiuni televizate.

Actorul il invinuieste pe Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”, de starea sa actuala si spune ca stresul provocat de suspiciunile conform carora Arsinel ar fi beneficiat de tratament preferential l-au adus acum in aceasta stare.

„In viata ma nu am crezut ca o sa trec prin treaba asta. Am facut atata bine in jur. M-am luptat sa-i ajut pe oameni sa zambeasca, atunci cand doreau sa planga. Am facut eforturi imense pentru cei din jur, pentru cei din familia mea si n-am crezut ca un ong-ist imi interzice dreptul la viața”, a mai spus actorul, facand referire la scrisoarea lui Emanuel Ungureanu si la faptul ca acesta planuieste sa inainteze o plangere penala impotriva ICUTR Cluj, din pricina cazului sau. .

Clujeanul Emanuel Ungureanu ii raspunde, insa, actorului:

„Imi pare extrem de rau ca starea de sanatate a lui Alexandru Arsinel s-a deteriorat. Sper din toata inima ca domnul Arsinel sa treaca cu bine peste aceasta perioada dificila post-transplant si rinichiul transplantat sa il ajute sa isi reia activitatea cat mai devreme.
Aceleasi urari de sanatate le transmit si celelailalte tinere de 26 de ani, despre care medicii de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj declarau ca ar fi primit cel de-al doilea rinichi de la tanarul de 23 de ani din Targu-Mures si rinichiul transplantat functioneaza greu. Sper ca si ea sa se bucure de viata si sanatate in continuare.
Este un lucru binecunoscut in lumea transplantului faptul ca rinichii transplantati de la donator in moarte cerebrala, cu o compatibilitate precara, pot sa aiba disfunctionalitati majore, care sa duca chiar pana la respingerea organului transplantat de catre organismul receptor.
Resping ferm asocierile cu caracter vadit manipulativ, care fac referire la o posibila legatura intre starea de sanatate a domnului Arsinel si demersurile firesti pe care le face ONG-ul pe care il conduc – de a afla daca, in cazul acestui pacient, s-au respectat legile in vigoare cu privire la criteriile de selectie pentru transplantarea unui rinichi de la un donator in moarte cerebrala.
In toate pozitiile mele publice am explicat clar ca demersurile mele in justitie nu sunt indreptate impotriva domnului Arsinel si nici impotriva activitatii de transplant din Romania.
Eforturile mele se indreapta spre clarificarea suspiciunilor care au planat asupra circumstantelor in care s-a facut transplantul domnului Arsinel, caz mediatizat excesiv de conducerea ICUTR CLUJ, care, prin declaratiile facute cu ocazia conferintelor de presa, a  creat sentimentul, in randul bolnavilor care asteapta un transplant renal, ca domnul Arsinel ar fi fost  favorizat.
Din pacate, nu se vorbeste decat in aceste circumstante despre faptul ca povestea transplantului din Romania nu este o poveste care se incheie cu happy-end in cazul tuturor pacientilor.
Supravietuirea grefei renale de la un donator in moarte cerebrala este, atat in tara, cat si in strainatate, net inferioara celei de la donator viu.
Va dau doar doua exemple, din pacate sunt foarte multi pacienti cu insuficienta renala cronica intr-o situatie  asemanatoare in Romania:

Tanarul  Viorel Bora, care se afla, anul trecut, in luna august, intr-o tabara la mare alaturi de alti copii si tineri ingrijiti de Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Claudia Safta, a primit vestea ca trebuie sa se prezinte de urgenta  la Cluj pentru efectuarea unui transplant renal de la un donator in moarte cerebrala. Am facut eforturi majore ca acest copil sa ajunga de urgenta la centrul de transplant din Cluj. Acest caz a fost intens mediatizat la vremea aceea, insa, din pacate, rinichiul transplantat lui Viorel Bora nu a functionat nici macar o zi, el fiind nevoit sa continuie sedintele chinuitoare de dializa.
Intr-o situatie dramatica se afla si celalalt coleg de suferinta Marius Milas, din Zalau, care a primit celalalt rinichi de la donatorul in moarte cerebrala, in aceeasi zi.
Tanarul Marius Milas a beneficiat de acel transplant doar 10 luni, el se afla acum internat la Institutul Clinic de Transplant din Cluj, pentru a se i se  scoata rinichiul transplantat – organismul i-a respins organul transplantat. Din pacate, Marius este nevoit sa faca din nou dializa.
Nu stresul a determinat rejetul rinichilor transplantati celor doi, ci cauze medicale complexe care pot fi determinate de specialistii din domeniu.
Acestor tineri, domnului Arsinel si altor sute de bolnavi care au beneficiat de un transplant si acesta nu a functionat le doresc multa sanatate, iar medicilor le doresc intelepciune si pricepere sa se ingrijeasca de sanatatea lor”, declara Emanuel Ungureanu.

 

Potrivit lui Emanuel Ungureanu, care se ocupa de 13 ani de ingrijirea a peste 70 de copii si tineri cu insuficienta renala cronica, tratata prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal, pentru substitutia de rinichi efectuata actorului Alexandru Arsinel la IUTR Cluj-Napoca, acesta a asteptat numai trei zile si a beneficiat de o interventie care l-a salvat de la supliciul dializelor, in timp ce tineri in mare impas figureaza de ani de zile pe listele de asteptare pentru un transplant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *