Politica

Fantomele din Consiliul Local Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca are 27 de consilieri, platiti lunar din bani publici cu peste 5-600 de lei. Au fost alesi sa reprezinte cetatenii, sa lupte sa le asigure conditii mai bune de trai in urbe si sa ia decizii in folosul dezvoltarii orasului. Dupa un an de mandat, doar opt consilieri s-au simtit datori sa isi publice rapoartele de activitate. Se “lauda” cu numarul de sedinte la care au participat si cu cel al hotararilor initiate si votate. In afara de liderii de grup si cateva voci mai indraznete, care ridica din cand in cand cate o problema sau o intrebare, majoritatea consilierilor continua sa ramana anonimi pentru opinia publica. Se duc la sedintele din Sala de Sticla, stau cuminti si nu scot o vorba, voteaza mecanic dupa cum dicteaza partidul, iar la final isi incaseaza indemnizatia cu sufletul impacat.

Ziar de Cluj va prezinta cateva cazuri de astfel de consilieri ale CL Cluj-Napoca din fiecare formatiune politica. Nu iau cuvantul (aproape) niciodata, absenteaza sau se invoiesc mai mereu. O arata minutele sedintelor, publicate pe site-ul Primariei. Sunt simple nume pe o lista. Sunt fantomele Consiliului Local.

Cel mai tanar dintre consilieri este udemeristul Gered Imre. Fara experienta, student pe vremea cand clujenii i-au acordat increderea unui mandat, Gered este unul dintre consilierii “pe silent”.  In nicio sedinta din cele 18 din acest an tanarul nu a luat cuvantul. A tacut malc, asemeni unui ficus prafuit in afara de sedinta din 16 mai, cand a anuntat ca nu participa la vot in cazul a doua proiecte. Intrebat prin telefon de ce nu este o prezenta mai activa in Consiliul Local, Gered ne-a rugat sa ii trimitem intrebarea prin mail, deoarece se afla intr-o conferinta. Ne-am oferit sa revenim cu un telefon la finalul conferintei. “Da. Luni”, ne-a spus consilierul subliniind ca pana atunci este intr-o continua conferinta.

Nici colega ei de partid, Olah Emese, prima pe lista UDMR-ului la alegeri nu iese cu nimic in evidenta. In afara de o mica cearta cu uselista Claudia Anastase pe tema prelungirii chiriei unor organizatii studentesti maghiare intr-un spatiu al Primariei, Olah nu a mai avut alte interventii in Consiliul Local anul acesta. Consiliera nu a putut fi contactata pana la ora publicarii materialului.

Daca cei doi consilieri UDMR si-a depus macar rapoartele de activitate, chiar daca nu au activat prea mult, italianul Giacomo Dreoni, consilier USL spune ca nu a avut timp, dar promite ca o va face saptamana viitoare. Dreoni se afla printre consilierii locali care nu au scos o vorba la sedintele din acest an. Numele lui apare in minutele sedintelor doar pe lista absentilor. Consilierul crede ca nu este de datoria lui sa ia cuvantul in plen.

“Eu sunt consilier PNL, avem un lider de grup, domnul Florian, care vorbeste. Eu pot sa iau cuvantul cand vreau eu, dar nu e corect fata de liderul de grup”, a spus Dreoni pentru Ziar de Cluj.

Colegul lui din USL, Dan Morar, o alta prezenta deloc vocala a Consiliului spune ca nu ii place sa vorbeasca in necunostinta de cauza.

“Faptul ca nu am depus raportul de activitate este o eroare din partea mea pe care o voi corecta cat mai curand. Nu sunt cel mai vocal consilier local, e perioada de acomodare si de acumulare de cunostinte. Imi place sa vorbesc fundamentat si in cunostinta de cauza”, a precizat Morar.

Nici pedelistii nu stau prea bine la capitolul rapoarte de activitate sau interpelari in Consiliul Local. Tomos Constantin nici nu mai stie daca si-a depus sau nu raportul de un an de mandat. Consilierul a fost si el “cuminte” in sedintele din 2013. Nu a vorbit decat in putine ocazii, si atunci ca sa se invoiasca de la sedinta.

“Chiar stateam si ma gandeam daca am depus sau nu raportul. Trebuie sa ma interesez. In ceea ce priveste vorbitul in Consiliu, exista presedinti de comisii, lideri de grup si e normal sa ia ei cuvantul. Eu vorbesc in teme unde tehnic experienta mea ajuta. In rest, tot ce avem de discutat o facem in comisii, inainte de sedinta, iar interpelarilor colegilor din opozitie le raspund tot liderii”, a explicat Tomos.

Colegul de partid, directorul Cluj Arena, consilierul Radu Ratiu, a tacut si el chitic in sedintele din acest an. Numele lui apare doar in minuta ultimei sedinte, din 12 septembrie, cand comisia a carui secretar este a refuzat un proiect de pe ordinea de zi. In rest, Ratiu nu si-a depus nici raportul de activitate si nici nu a raspuns la telefon, in ciuda insistentelor.

Foto: citynews.ro, gazetadebistrita.ro, ziuadecj.realitatea.net, udmr.ro, szabadsag.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *