Din oras

După ”sclipiciul” Untold, urmează decontul chiriilor

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, atât în privința prețului pe metru pătrat la cumpărare, cât și în ceea ce privește chiriile, arată o agenție imobiliară din România. Astfel, o garsonieră din Cluj se închiriază cu 320 de euro/lună, apartamentele cu 2 camere – cu 499 euro/lună, iar apartamentele cu 3 camere, cu 600 euro/lună.

  • A devenit deja o obișnuință ca începerea anului univeristar să aducă la Cluj creșterea chiriilor, în condițiile în care, anul, mii de studenți care nu prind loc la cămin vin în oraș și își caută un apartament.

Potrivit unui studiu citat de Agerpres, în zona tranzacţiilor imobiliare se remarcă o încetinire substanţială a activităţii faţă de ultimii doi ani. De asemenea, în zona rezidenţială, se remarcă o tot mai mare atenţie acordată atât de clienţi, cât şi de dezvoltatori, apartamentelor de închiriat în clădiri dedicate. Aceasta vine atât pe fondul dobânzilor mai mari, care au făcut ca rata lunară pentru achiziţia unui apartament să fie mai mare decât o chirie echivalentă, câtşi pe fondul altor tendinţe, cum ar fi schimbarea generaţională – în contextul în care tinerii caută mai multă flexibilitate – sau faptul că unele firme încearcă să ofere angajaţilor pachete de beneficii mai avantajoase, iar apartamentele cu chirie subvenţionată pot fi o variantă.

Anul 2023 a început cu o scădere a vânzării de apartamente la nivel naţional cu aproximativ 20% faţă de primul semestru din 2022. Dobânzile mari şi-au spus cuvântul, precum şi puterea de cumpărare erodată puţin de inflaţie. Totuşi, ritmul de vânzare de apartamente este comparabil cu cel din 2018 şi cu aproximativ 30% mai mare decât cel din 2019.