In vizor

După parcul din Gheorgheni, acum se vinde o bucată din malurile Someșului

Scris de 229

Un clujean a sesizat pe grupul Clujul Civic faptul că o bucată de teren aflat pe malul Someșului în Grigorescu a fost îngrădită și chiar a fost postat și un anunț de vânzare. Ulterior anunțul a fost îndepărtat, dar sunt șanse ca acesta să reapară. 

„Azi pe la 19.30 era montată în perimetrul îngrădit o placă cu “De vânzare” lângă care se agitau doi polițiști locali și un domn. Am revenit pe la 20.30 și placa nu mai era, dar terenul a rămas îngrădit. E vorba de zona dintre Someș și sensul giratoriu de lângă MOL Grigorescu. Probabil au dat jos anunțul cu numărul de telefon pentru că le lipseau ceva avize, dar mă aștept să reapară în zilele următoare. Deci s-a scos la vânzarea o zonă de promenadă foarte faină. N-am nimic cu vânzătorul, însă cred că autoritățile ar trebui să ia serios în considerare să joace rolul de cumpărător. Dacă se confirmă intenția de vânzare, desigur”, potrivit clujeanului care a făcut sesizarea.

La fel ca și în cazul parcului din Gheorgheni, cel mai probabil și aici este vorba despre o retrocedare, însă dacă în Gheorgheni se justifică oarecum pentru că în trecut în acea zonă erau case, în Grigorescu era albia Someșului care ulterior a fost acoperită pentru a face centura. Deci această retrocedare se justifică doar dacă cineva a fost stăpân pe o parte din Someș, ceea ce evident este absurd. 

Fiind atât de aproape de cursul de apă, primul gând a fost că se află în zona de protecție. Iată ce menționează legislația: în cazul cursurilor de apă a căror albie este regularizată, fâșia de protecție trebuie să aibă lățimea minimă de doi metri pentru ape mai înguste de 10 metri, de trei metri pentru cele cu lățimea cuprinsă între 10 și 50 de metri și de cinci metri pentru cele mai late de 51 de metri. De altfel, potrivit PUG-ului acea zonă este încadrată în UTR VT, ceea ce înseamnă culoare de protecție față de infrastructura tehnică, fâșii plantate de protecție sanitară sau a cursurilor de apă. Acum întrebarea care se pune este cum a putut fi retrocedat un teren aflat în zona de protecție?

Dacă o instanță a luat această decizie de neînțeles de a retroceda acea bucată de teren ce reprezintă o zonă de promenadă folosită de mulți clujeni, acum datoria Primăriei este de a achiziționa acel teren și a-l reda comunității. În cazul parcului din Gheorgheni, Boc a dat asigurări că nu se poate construi, însă nici nu și-a manifestat dorința de a achiziționa acel teren. Astfel că dacă proprietarii vor decide să își îngrădească terenurile și să interzică accesul pe proprietatea lor nu are cine să îi oprească. Dacă se fac retrocedări ale spațiilor verzi, este datoria Primăriei să le răscumpere pentru a se putea bucura de ele toți clujenii. 

UPDATE: 

Ulterior, gardulețul a fost îndepărtat, dar asta nu oferă nicio garanție că nu va reapărea sau că acel teren aparține unui clujean care își dorește să îl valorifice. 

 ULTIMA ORĂ

  • Acum 24 hours PubliNews
    Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
  • Acum 2 days Justitie
    Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
  • Acum 2 days Vocea ta
    Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
  • Acum 2 days In vizor
    Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
  • Acum 2 days Sport
    Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
  • Acum 2 days De cartier
    În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
  • Acum 2 days Cooltura
    Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
  • Acum 2 days Justitie
    RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
  • Acum 2 days Eveniment
    A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
  • Acum 2 days Politica
    Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
  • Acum 2 days General
    Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
  • Acum 3 days Eveniment
    Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
  • Acum 3 days In vizor
    POLIȚIESTAN: Cu deficit uriaș de medici și profesori, Guvernul angajează mii de… polițiști
Citește și...
Recomandările redacției