In vizor

DUPĂ DOI ANI (CĂ NU-I GRABĂ), s-a emis acordul de MEDIU pentru centura metropolitană a Clujului. O hârtie pe care are să o înrămeze Emil Boc într-un sertar până când expiră

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj anunță că a finalizat procedura de reglementare pentru proiectul de centură metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și a emis acordul de mediu. Procedurile de obținere a avizului și a acordului de mediu s-au derulat pe parcursul a aproximativ 2 ani, în conformitate cu legislația și standardele naționale și europene de mediu, și în acord cu nevoia de dezvoltare urbană a zonei metropolitane Cluj- Napoca”, mai arată APM Cluj. Ce să mai zică şi ei, cumva că documentaţia depusă era varză? Sau că în 5 ani nu s-a finalizat un studiu de fezabilitate? Să nu uităm că, până de curând, Emil Boc, prea preocupat cu metroul lui, declara că „nu e o prioritate” această centură.

Potrivit APM Cluj, este vorba despre „ETAPA I – DRUM TRANSREGIO  FELEAC  TR 35– CENTURA METROPOLITANĂ-  din cadrul proiectului general  DRUM  TRANSREGIO  FELEAC TR 35” pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca; comuna Florești: satele Florești și Luna de Sus; comuna Gilău: sat Gilău; comuna Baciu: satele Baciu, Suceagu și Popești; comuna Apahida: satele Apahida, Sânnicoară și Subcoastă; comuna Feleacu: sat Feleacu; comuna Căpușu Mare: sat Căpușu Mare, județul Cluj, titular: municipiul Cluj-Napoca/ Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Drumuri din România (CNAIR).

ISTORIC: Pornim de la declaraţii recente. În 3 iunie, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, transmitea un mesaj critic la adresa administrației Boc în privința centurii metropolitane a Clujului, „un proiect extrem de întârziat” pentru care, în opinia fostului ministru, decidenții orașului ”smart” caută țapi ispășitori.

Pentru noi (şi nu suntem fani Drulă), care-l ştim de mincinos pe Emil Boc, faptele expuse de fostul ministru sunt foarte clare și nu mint:

– în 2017 primăria clujeană a preluat de la Compania de drumuri proiectul centurii metropolitane Cluj, asumându-și că va realiza cel puțin studiul de fezabilitate;

– în 2018 s-a semnat contractul pentru acest studiu de fezabilitate. Termen de realizare: 12 luni.

Au trecut 4 ani de la semnarea acelui contract și încă nu este aprobat studiul de fezabilitate. Nu există acord de mediu. Nu sunt făcute exproprieri. Și, evident, nu e lansată licitația de lucrări.

Iar domnul Boc nu ne explică de ce proiectul este atât de intârziat, ci aruncă cu acuze spre vinovați imaginari.

Acum s-a emis acordul de mediu. O hârtie pe care are să o înrămeze Emil Boc într-un sertar până când expiră.