Justitie

După dezvălurile jurnalistului Liviu Alexa despre dosarul Ciceo-Bene, afaceristul a cerut strămutarea procesului. Întrebare pentru judecătorii clujeni: De ce Bene nu a fost audiat online timp de patru ani?

Afaceristul clujean Ioan Bene, încarcerat în prezent într-un penitenciar din Italia, a formulat o cerere la Curtea de Apel Cluj, prin care solicită strămutarea procesului în care este judecat pentru șpaga oferită directorului Aeroportului Cluj-Napoca, David Ciceo.

Solicitarea de strămutare formulată de avocatul lui Ioan Bene a fost înregistrată la cinci zile după ce jurnalistul Liviu Alexa a publicat o serie de dezvăluiri despre faptele de corupție săvârșite de afacerist și locuința dăruită cu titlu de șpagă directorului David Ciceo.

Citește și: Lovitura de teatru in dosarul de șpagă al lui David Ciceo, șeful Aeroportului Internațional, trimis de DNA in judecata pentru ca a luat mita o vila de la Nelu Bene!

Ioan Bene și David Ciceo au fost trimiși în judecată în 2017, DNA Cluj acuzându-i de dare, respectiv luare de mită. Culmea, în tot acest timp, magistrații nu au reușit să îl audieze pe Ioan Bene (fugit în Italia înainte de sentința din dosarul Mită la CJ Cluj). În cei patru ani, tentativele de a-l audia pe Bene au eșuat din mai multe motive: informații neclare despre unde se afla acesta, tehnică de audiere prin video-conferință din Italia – incompatibilă cu cea utilizată de Tribunalul Cluj, etc.

Prin cererea de strămutare se solicită judecarea dosarului într-un alt tribunal, aspect care poate duce la reluarea procesului de la zero. Potrivit informațiilor oficiale, Ioan Bene, care are deja două sentințe de condamnare la închisoare (dosarul cu mita la CJ Cluj și cel cu evaziunea fiscală de la București) recunoscute de statul Italian, unde acesta are rezidență fiscală. În tot acest timp, Bene a reușit performanța de a executa o parte din aceste pedepse în libertate, fiind monitorizat de către autoritățile din Italia printr-o practică similară cu controlul judiciar din România. Mai mult, luxul de care a beneficiat afaceristul a fost să se întoarcă în țară fără probleme la câteva luni după ce primise prima pedeapsă de închisoare cu executare, aplicarea acesteia fiind preschimbată de către organele de control din Italia. Însă, cea de-a doua sentință venită de la București a complicat lucrurile pentru afacerist, care a cumulat mai bine de 7 ani de închisoare, motiv pentru care autoritățile de acolo au decis ca acesta să execute o parte din pedeapsă în regim privativ de libertate, urmând ca eliberarea lui să se facă în urma propunerii unor comisii specializate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *