Rautacisme

După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului

Ar trebui să ne facem o rubrică ”Povești cu pești” cu și despre cum bat apa în piua minciunilor Emil Boc și gașca de sinecuriști adunată pe lângă ei. Nu credem să existe așa maeștri ai verbelor conjugate numai la viitor (când este vorba de promisiuni electorale și realizarea acestora) precum cei aciuați în pita banului public în funăria lui Emil Boc.

Așa și cu ”Parcul de Est”, care urma să devină cel mai mare parc din istoria Clujului. Activiștii de mediu au militat pentru acest parc încă din 2013, mai ales după ce s-a aflat că există un proiect din anii 60 ai secolului trecut când arhitecta Natalia Helgiu propune Parcul Tineretului, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată. Chiar A FOST PROIECT CÂȘTIGĂTOR ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE BUGETARE PARTICIPATIVĂ DIN ANUL 2017! Acela făcut de Boc doar ca să astupe gura activiștilor civici, să arate că-i bagă în seamă, să-și mai tragă el niște PR și-n rest să ignore totul. Oricum se va face după cum vor mușchiuleții lui. Uneori noi credm că băiatul acesta din Răchițele urăște Cluj-Napoca – de aceea și-l transformă într-u sat asfaltat mai mare decât curticica casei părintești.

Căci, imediat după ce proiectul de parc a câștigat la bugetarea participativă, anul următor, în 2018, administrația locală a trântit acolo un proiect de amenajare a unui aquapark. Normal că cetățenii s-au revoltat (areal protejat, specii protejate, nu manele, mașini, semințe și cojo de pepeni) și au respins propunerea. Dar știți voi despre care aquapark era vorba? Da, despre acela promis din 2004 și care s-a mutat pe harta Cluj-Napoca, studiu de fezabilitate, după studiu de fezabilitate. Noi am dat banii, ei i-au băgat la buzunare și au încărcat sertarele municipalității cu studiile de fezabilitate pe aquapark, de la locația Sun, la Băile Someșeni, de acolo în Parcul de Est și apoi către niciodată. Acum au inventat altă poveste pe care să dea bani de studii: Parcul Est. Care va fi cel mai mare parc dorit în Cluj-Napoca și care înseamnă 54 de hectare, peste 5200 de noi arbori plantați, 6,8 hectare de luciu de apă, dar și o investiție de peste 98 de milioane de euro.

Vestea bună este că miza acestui parc: studiul de fezabilitate în valoare de 6,2 milioane de lei s-a câștigat anul trecut și este gata, urmând să fie dezbătut la ședința Consiliului Local din 7 iulie. Cea în care Boc iese la cumpărături să ne achiziționeze clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca de pe strada Barițiu.

Cu metroul pe cap, centura metropolitană pe cap (adică sugând de la bugetul mare, dar totuși prea mic la ce ambiții are Însuși El, Maestrul, Excelența, Șefu și Primarul Emil Boc, banii pentru amenajarea Parcului Este sunt într-un viitor mai îndepărtat decât acela în care Prințesa Leya își pierde virginitatea cu Harrison Ford.