Din oras

După chioșcuri la preț de garsonieră, Primăria cumpără WC-uri la preț de apartament

190.000 euro a plătit Primăria Cluj-Napoca pentru patru WC-uri publice care se spală singure și sunt atât de deștepte încât anunță când li s-a terminat hârtia și materialele de curățenie. Să sperăm că soarta acestor toalete nu va avea soarta chioșcurilor din Piața Unirii, care au costat 34.000 euro fiecare. 

Un proiect care propune cumpărarea a patru toalete smart a fost declarat câștigător, anul trecut, în cadrul concursului de bugetare participativă. Acum, Primăria trebuie să pună în practică propunerea din cadrul acelui proiect. Astfel, în urma unei licitații, au fost cumpărate patru toalete speciale, care au costat aproape 50.000 euro fiecare. 

„Sunt toalete speciale, construcţii închise, este vorba de o capsulă din inox care permite accesul persoanelor cu dizabilităţi. Toaletele dispun de un sistem automat de igienizare completă, cu senzori. După ce un utilizator a folosit toaleta, aceasta se închide complet, se igienizează singură peste tot, astfel că următoarea persoană care intră va găsi un spaţiu complet igienizat. De asemenea, sistemul electronic al toaletei va semnala de fiecare dată când se termină consumabilele şi materialele de curăţenie”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, citată de Mediafax. 

Una dintre aceste toalete va fi amplasată în Piața Mihai Viteazu, iar celelalte în Parcul Central, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi la baza sportivă din cartierul Gheorgheni. 

Achiziționarea acestor WC-uri este benefică pentru oraș, în condițiile în care există doar 8 toalete publice la o populație care depășește 400.000 locuitori, la care se adaugă și turiștii. 

Citește și:

Toaletele publice – un lux pentru clujeni. Orașul cu o populație de peste 350.000 de locuitori are doar 8 WC-uri pentru turiști

Să sperăm doar că WC-urile de 50.000 euro bucata nu vor avea soarta celor două chioșcuri cumpărate tot de Primărie, anul trecut, și amplasate în Piața Unirii. Pentru fiecare din cele două chioșcuri, administrația publică locală a plătit 34.000 euro, fără TVA. Chiar dacă au fost cumpărate de un an și jumătate, cele două chioșcuri stau goale.

Imediat după cumpărarea lor, reprezentanții PSD Cluj declarau că vor sesiza Curtea de Conturi şi vor cere un control, având în vedere că preţul celor două chioşcuri este cât al unui apartament în oraş.

”Administraţia municipiului Cluj-Napoca a stabilit un nou record, două chioşcuri multifuncţionale pentru care Primăria plăteşte peste 65.000 de euro şi care au fost deja instalate în Piaţa Unirii. Revine un cost de 33.400 de euro, cu TVA inclus, pentru un chioşc care are o suprafaţă de 9,45 mp. Este important că primarul Emil Boc a recunoscut că se achită această sumă, echivalentă valorii unui apartament din Cluj-Napoca, după ce a renunţat la «multifuncţionalitatea» obiectivului, respectiv la vânzarea de ziare, în condiţiile în care costul iniţial era de peste 100.000 euro, adică 55.000 de euro per chioşc, cu TVA inclus. Oare respectivele chioşcuri sunt poleite cu aur sau vrem să obţinem un record mondial în materie de costuri? Totuşi, să nu se uite că este vorba despre bani publici, care trebuie drămuiţi, nu risipiţi”, declara, anul trecut, Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *