Din oras

După ce va curăța Someșul de gunoaie cu stăvilare, Primăria va amenaja și malurile râului. Să mai credem promisiunile?

374.000 euro va cheltui Primăria Cluj-Napoca din bugetul local pentru premierea câștigătorilor unui concurs de amenajare a malurilor Someșului.

Someșul ar trebui să arate minunat dacă e să ne luăm după planurile și promisiunile primarului Emil Boc din ultimii ani. Malurile sunt amenajate, râul este curat și navigabil, rățuștele nu se mai împiedică în mormanele de vegetație acvatică, pescarii nu mai pescuiesc PET-uri și alte gunoaie, apa nu mai pute când este cald. Acum că v-ați imaginat destul un Someș curat și frumos, treziți-vă din reverie. Nu este decât un vis, la fel ca vorbele conducerii Primăriei cu care am fost amăgiți ani la rând.

După ce s-a votat alocarea a 63.000 euro pentru montarea unor stăvilare care să oprească PET-urile să mai ajungă în oraș, consilierii locali au votat și alocarea de fonduri pentru un concurs de amenajare a malurilor Someșului. Despre acest concurs s-a tot vorbit, primarul ne-a tot „amenințat” că se va organiza. De la organizarea concursului însă și până la amenajarea malurilor vor mai trece câțiva ani pentru că după desemnarea ideii câștigătoare va urma birocrația pentru proiectul de amenajare, cu studii de fezabilitate, aprobare de indicatori tehnic-economici, licitație pentru desemnarea unei firme care să facă lucrările. Or, licitațiile au mereu contestații și durează mult prea mult. Plus că Primăria are obiceiul să lucreze cu firme falimentare care mai mult încurcă (cazul parkingului Negoiu și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative sunt doar două exemple).

Deocamdată să bifăm alocarea de fonduri pentru premierea câștigătorilor concursului care va fi organizat cândva. „Se aprobă organizarea unui concurs de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru «Plan Integrat de Dezvoltare pentru malurile râului Someș pe parcursul municipiului Cluj-Napoca». Se aprobă cuantumul premiilor care urmează a fi acordate la concursul de soluții «Plan Integrat de Dezvoltare pentru malurile râului Someș pe parcursul municipiului Cluj-Napoca», astfel: premiul I – contractul de proiectare – cu o valoare estimată de 1.577.345 lei fără TVA (curs BNR din data de 13.12.2016), premiul II: 60.000 lei, premiul III: 30.000 lei și mențiune specială: 15.000 lei”, este notat în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Valoarea premiilor a fost formulată de Ordinul Arhitecților din România, cu care Primăria colaborează în vederea amenajării malurilor Someșului.

Singura amenajare care a fost făcută de administrația publică locală pe malurile Someșului până acum este plaja lui Boc din Grigorescu. În rest, tufișuri, vegetație, gunoaie. Când vom scăpa de această imagine, nu se știe.

Dacă în Cluj-Napoca acum abia încep demersurile pentru un concurs de idei pentru amenajarea Someșului, alte orașe din Europa au făcut demult râurile navigabile și au amenajat malurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *