Justitie

După ce un un fost deținut de la Penitenciarul Gherla a anunțat că face plângere la CEDO privind condițiile improprii de detenție, Penitenciarul vine cu precizări: ”Trai, neneacă, pe vătrai”

Un deținut de la Penitenciarul din Gherla acuză conducerea instituției de mâncarea proastă pe care o primește și de faptul că nu poate să doarmă noaptea din cauza ploșnițelor. După acuzațiile tânărului, conducerea penitenciarului a venit cu explicații și cu meniul pe zile.

Un tânăr care a petrecut mai multe luni la Penitenciarul Gherla susține că ploșnițele și mâncarea proastă i-au făcut șederea în închisoare un adevărat calvar.

”Ploșnițele apar noaptea din placajul paturilor și din țevile patului. Toată pușcăria e plina de ploșnițe, care mușcă foarte rău și te infectează, se hrănesc cu sânge!”, spune tânărul, care a fost arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri.

”Cică fac deratizări. Vin și dau cu apă și cu ceva soluție, care mai tare le pornește. Nu poți dormi deloc de ele! Noaptea stăteam treaz, iar ziua dormeam, că ploșnițelor nu le place lumina și nu ies. Am făcut febră de la mușcături, dar de la cabinetul medical nu am primit nici măcar o alifie!”, mai spune el.

Tânărul, care a scăpat din penitenciar la începutul lunii octombrie, spune că deținuții stau în camere supraaglomerate, că e invazie de ploșnițe și gândaci și că mâncarea este rea:

Fasole, fasole și iar fasole. Tocană fără cartofi, îți pun bostan în fafurie. Și varză. Și cam atât. În plus, cine servea masa de pe secția aia, cerea țigări ca să îți mai pună!”

În ce privește atmosfera din pușcărie, spune că a avut colegi de treabă.

A fost liniște, cel puțin unde am fost eu. Fiecare nu umblă să își facă probleme”.

Pentru condițiile în care a stat la penitenciar, tânărul a anunțat că va face plângere la CEDO, potrivit gherlainfo.ro.

Penitenciarul Gherla, precizări despre meniul deținuților și ploșnițe

O solicitare pe adresa Penitenciarului Gherla, legată de reclamațiile făcute de tânărul din Livada, a primit și un răspuns.

”În interesul menţinerii igienei camerelor de deţinere, se efectuează acțiuni de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, operaţiuni ce se efectuează cu firme autorizate în acest sens, la anumite intervale de timp. În cazul Penitenciarului Gherla, se execută trimestrial, cu rapel la 10-14 zile, în funcţie de ciclul biologic al insectelor sau de câte ori este nevoie, cu personal din cadrul unității noastre, la toate spaţiile de cazare din cadrul penitenciarului, precum și în celelalte spații în care desfășoară activități persoanele private de libertate”, explică instituția.

Penitenciarul a pus la dispoziție și meniul pe care l-au servit deținuții în ultima săptămână la Gherla.