In vizor

După ce s-a împrumutat 420 de milioane de lei, fără să facă nimic, ”strâmtorata” Primărie Cluj Napoca mai sparge 30 milioane de lei ca să reabiliteze ruina de pe Bulevardul 21 Decembrie. Clujeanul născut la data primei promisiuni electorae ale primarului OSĂ, și-a serbat deja majoratul

Primăria Cluj Napoca a semnat contractul „Restaurare, revitalizare si valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ–II–m–B–07268– pavilion B, situat în B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca”. Este vorba despre Centrul cultural Transilvania care urmează să se construiască vizavi de sediul ISU Cluj.

  • Valoarea investiției este de 27.958.662 milioane lei, fără TVA, iar contractul a fost semnat la începutul acestui an – se arată într-un material publicat de Gazeta de Cluj.

În cadrul icitației au fost depuse 5 oferte dintre care una a fost retrasă și una a fost declarată inacceptabilă. Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor Euras din Satu Mare și ADDCONCEPT din Cluj Napoca. O parte din lucrări vor fi subcontractate către SKYLINE ENGINEERING – lucrari de instalatii pentru constructii – 21,09% SERVELECT – lucrari de instalatii electrice – 0,40% ABCONY SERV – lucrari de montaj utilaje si echipamente la instalatii de gaz – 0,36% SESAM PROTECT – lucrari de ignifugare, biocidare si termospumare – 0,66% ASCENSO – procurare si montare ascensor persoane si dispozitiv mobil pentru transport persoane in carucior pe scari – 0,58%

Momentan pe trerenul respectiv se află o clădire dezafectată a unei unități militare și un parking ”temporar”. Atât de temporar încât are 18 ani vechime… Clujeanul născut la data primei promisiuni electorae ale primarului OSĂ, și-a serbat deja majoratul.

CITEȘTE (material din 2014): Centrul Cultural Transilvania, blocat in parking

CITEȘTE (material din 2018): După 14 ani de promisiuni, Centrul Cultural Transilvania înseamnă o parcare și niște studii în curs de elaborare 

Potrivit caietului de sarcini, Municipiul Cluj-Napoca intenționează să depună pentru finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional NV 2021-2027, Prioritatea de Investiții 7 – O regiune atractivă, proiectul „Restaurarea, revitalizarea și valorificarea durabilă a monumentului istoric de pe b-dul 21 decembrie nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural”.

Adică un fel de iar am pornit o lucrare din vorbe și caiete de sarcini, OSĂ vedem dacă OSĂ avem și bani.

Dar să citim mai departe din caietul de sarcini al licitației:

”Proiectul face parte din S.I.D.U. 2021-2030, aprobată prin H.C.L. nr. 1/2022, fiind cuprins în capitolul 11 în lista proiectelor prioritizate.
Prin lucrările propuse este vizată refuncționalizarea imobilului existent, respectiv introducerea unor funcțiuni care să răspundă cerințelor și nevoilor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca privind spațiile culturale. În acest sens, întreaga clădire a fost studiată în ansamblul său, soluțiile propuse urmărind posibilitatea organizării de evenimente și acțiuni culturale destinate publicului larg, oamenilor de cultură și promotorilor culturali. De asemenea, vor fi conservate, restaurate și puse în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite și va fi imbunătățită imaginea urbană în urma reabilitării fațadelor și a amenajărilor exterioare. Propunerile privind lucrarile specifice de conservare și restaurare se vor realiza tinand cont de legislatia și conventiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurarii și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale și a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul și valoare monumentului istoric”.

Practic, cei aproape 30 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea terenului și a clădirii dezafectate. Până la construcția a ceva peste reabilitare va mai dura.

Iar la faza cu ”refuncționarea imobilului existent” sperăm că nu se face referire la fațada rămasă în picioare după ce s-a demolat cazarma și s-a făcut parkingul ”provizoriu”.

Cum vă arătam în materialele de mai sus, de 18 ani primarul Emil Boc promite că OSĂ reabiliteze zona respectivă unde unde OSĂ se construiască Centrul Cultural Transilvania. Inițial, spațiul era destinat construirii clădirii pentru Filarmonica orașului.

În 2016 scriam un răutăcims despre cum Boc a inaugurat Filarmonica Clujului

CITEȘTE ȘI: Cladirea Filarmonicii va fi gata peste 7 ani

Că numai râsul ne mai ține să nu izbucnim în lacrimi la câți bani a împrumutat strâmtorata municipalitate clujeană pentru a nu face nimic. Se pare că nu sunteți sătui de minciunile lui Boc, măcar faptul că a rispit bani să vă dea de gândit.

  • Tărăganarea proiectului a făcut ca administrația locală să se împrumute cu sume serioase de bani fără ca ele să fie investite în Centrul Cultural Transilvania.
  • În 2021, Primăria Cluj Napoca s-a împrumutat cu 300 milioane de lei de la Banca Transilvania, iar printre motivele împrumutului se numără și Centrul cultural Transilvania.
  • În 2011, autoritatea locală a contractat de la CEC Bank un împrumut de 120 milioane euro, cu o perioadă de rambursare de 30 ani, iar prima investiție de pe listă era… ați ghicit! Centrul cultural Transilvania!
  • Chiar dacă Primăria Cluj Napoca a motivat contractarea acestor două credite cu investițiile la Centrul cultural Transilvania, de fapt, nu s-a făcut nimic în cadrul acestui proiect.

Centrul cultural Transilvania prevede ca la subsol să fie amenajate spații multifuncţionale – expoziţionale, pentru seminarii de dezvoltare a competențelor artistice, de instruire vocaţională şi ateliere educaționale.

La parter vor fi spații multifuncţionale – expoziţionale, pentru evenimente culturale şi de informare privind programele culturale, sala pentru evenimente culturale, spații pentru dezvoltare culturale interdisciplinare, spaţii pentru  workshopuri culturale interdisciplinare.

La mansardă se dorește amenajarea unor spații multifuncționale, sală pentru activități educaționale și artistice, studiouri de creație, spații pentru organizare evenimente culturale și promovare patrimoniu.

EPMC contractată să producă maculatură

Administrația locală a contractat serviciile unei firme de consultanță pentru a pune la punct caietul de sarcini al licitației pentru construirea Centrului Cultural Transilvania.

  • Este vorba de firma de casă a primăriei Boc, EPMC Consulting, fosta societate a ministrului Sulfina Barbu.

Potrivit documentației făcute de EPMC, durata de concesiune pentru societatea care ar fi trebuit să construiască Centrul cultural Transilvania și va exploata spațiile a fost prelungită de la 25 la 40 de ani. În urma studiului realizat, firma EPMC a propus mai multe variante de proiect: ridicarea unui hotel de 4* și a unei clădiri de birouri, a unui hotel cu un parking de 233 de locuri sau a unei clădiri de birouri cu parking de 233 de locuri.

Potrivit notei de fundamentare făcută de EPMC, hotelul necesită o implicare mai mare a investitorului, dar și un profit sporit, birourile sunt mai ușor de operat, iar performanțele financiare, mai ușor de previzionat, iar parkingul este însă mai puțin rentabil, dar se recomandă concesionarea acestuia împreună cu celelalte clădiri.

Vorba lui Traian Băsescu: AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ! În poveștile lui Boc, povești pentru care a îndatorat municipiul cu 420 de milioane de lei!