In vizor

După ce i-a dat jos de pe soclu pe Iuliu Maniu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu și a dostit bustul lui Emil Racoviță, Emil Boc ar schimba și denumirea străzii Cardinal Iuliu Hossu. Ulterior, municipalitatea a confirmat că a vorbit gura primarului fără de el

Conform media9.ro, Emil Boc, din păcate încă primarul Cluj-Napoca, a anunțat vineri că intenționează să schimbe numele străzii Cardinal Iuliu Hossu în Dumitru Fărcaș. Decizia a fost însoțită de intenția de a instala un bust al lui Dumitru Fărcaș în apropierea Parcului Central și de a redenumi și strada unde acesta a locuit. Primarul a afirmat că aceasta este o formă de respect față de Dumitru Fărcaș. Dar respectul față de cel care a înfăptuit Marea Unire, unde este?

”Am decis să instalăm un bust al lui Dumitru Fărcaș lângă Parcul Central și să dăm numele lui și străzii unde a locuit, ca o formă de respect”, a spus Boc.

  • Deci: taragotul e mai tare decât cel care a făcut posibilă Marea Unire! Deci, după ce i-a dat jos de pe soclu pe Iuliu Maniu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu și a dostit bustul lui Emil Racoviță, Emil Boc vrea să schimbe și denumirea străzii Cardinal Iuliu Hossu?!

Cum este și firesc, această propunere a stârnit reacții în comunitatea locală. Cardinalul Hossu este considerat un erou și un simbol al rezistenței împotriva regimului comunist în România. Numele său este asociat cu Marea Unire, cu lupta pentru drepturile omului și cu apărarea credinței greco-catolice în vremuri dificile.

Iuliu Hossu a fost cel care a citit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Unul dintre reprezentanții bisericii greco-catolice, preotul paroh al catedralei ”Schimbarea la față”, părintele Teodor Lazăr, și-a exprimat dezacordul față de această schimbare. El susține că Iuliu Hossu merită recunoașterea pentru contribuția sa istorică și că propunerea este un afront adus unei comunități importante din punct de vedere istoric și religios.

”Dacă Iuliu Hossu primește un bulevard atunci sunt de acord, altfel este o impietate. L-am cunoscut pe Dumitru Fărcaș și merită recunoașterea noastră, dar nu mai mult decât cardinalul. Este un afront adus unei comunități care, e drept, nu mai este atât de importantă electoral, noi nu mai suntem o miză din punct de vedere politic. Dar istoria nu poate fi rescrisă, o istorie trăită dramatic de cardinalul Iuliu Hossu. Strada fostă Pavlov este cea spre care privea cardinalul, din grădina Episcopiei. Să nu uităm că lui Iuliu Hossu i se datorează faptul că noi vorbim astăzi în Transilvania limba română, deși el și-a păstrat în acte numele unguresc”, a spus Lazăr.

Bineînțeles, imediat ce a apărut materialul publicat de media9.ro, municipalitatea a sărit cu comunicatul că nu s-a înțeles bine ce a zis Emil Boc. Că nu va da numele lui Dumitru Fărcaș străzii pe care acesta a locuit, ci uneia perpendiculară pe ea, care acum se numește Cișmigiu.

Numai că Emil Boc a afirmat, clar, răspicat și explicit: ”strada pe care a locuit Dumitru Fărcaș”. Iar Dumitru Fărcaș a locuit fix pe strada ”Cardinal Iuliu Hossu”. Nu perpendicular pe stradă, ci chiar pe stradă.

Iar a vorbit gura lui Boc fără să-i mai întrebe creierul?

”Propunerea pentru strada Dumitru Fărcaș era actuala stradă Cișmigiu, care se află la intersecție cu strada Cardinal Iuliu Hossu”, a transmis Iuliu Perșa, șefa Biroului Mass-Media al Primăriei.