In vizor

După ce a cheltuit 16 milioane de euro în 2016, RADP Cluj vrea triplarea numărului de angajaţi şi un buget de 25 de milioane de euro

Regia de Administrare a Domeniului Public Cluj-Napoca a cheltuit anul trecut aproape 16 milioane de euro. În condiţiile în care starea drumurilor din municipiu se află la stadiul de comună, cel puţin în zonele mărginaşe ale oraşului, suma pe care a plătit-o în 2016  primăria Regiei este una mult prea mare faţă de aşteptările şi pretenţiile clujenilor. În acest an, RADP vrea triplare numărului de angajaţi şi un buget de 25 de milioane de euro. 

Mai mult de 80% din activităţile RADP sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredinţate de către Municipiul Cluj-Napoca, fapt ce face ca veniturile din îndeplinirea acestora să reprezinte 97,69 % din totalul veniturilor regiei. Printre sarcinile încredinţate RADP-ului sunt întreţinerea străzilor din oraş şi întreţinerea şi dezvoltarea sistemului de semaforizare şi semnalizare rutieră. Acestea, din nefericire pentru clujeni, nu sunt la cele mai înalte nivele ale unui oraş cu pretenţiile Clujului. 

Un raport financiar aferent anului 2016 publicat pe site-ul RADP arată că regia a avut cheltuieli anul trecut de nu mai puţin 71.498.373,08 lei. Cu alte cuvinte,15, 888 milioane de euro. Mulţi vor spune că nu sunt cheltuieli mari, dar la o privire sumară asupra raportului financiar se poate observa cum 10% din cheltuileile regiei sunt pentru sectoarele administrative.

Doru Teodorescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, nu este de găsit. La telefon nu răspunde, iar prin sms acesta, prin intermediul unei secretare, cere ziariştilor care se interesează de soarta regiei să trimită solicitările în scris pe adresa de mail cu promisiunea că le va răspunde când va avea timp. Ne-ar fi fost de folos informaţia prin care am fi putut afla câţi angajaţi are RADP. Prin urmare conform informaţiilor de la primăria Cluj,  RADP are 460 de angajaţi. Acest număr nu incude zilierii, în medie 13 persoane,  care se ocupă de colectarea selectivă de pe rampa de gunoi a RADP-ului.

În 2016, RADP a cheltuit cu personalul puţin peste 14,5 milioane de lei, din care 3,5 milioane pentru angajaţii din sectorul administrativ. Mai exact, pentru cei  460 de angajaţi reiese, fără  a calcula contriubuţiile la bugetul de stat, că au fost alocaţi 4 milioane de euro. Adică un salariu mediu lunar de 725 de euro. 

Numărul salariaţilor se va tripla, după ce consilierii locali vor vota proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. Astfel, vor mai fi angajate 157 plus 43 de persoane la secţia de întreţinere străzi şi mecanizare. La activitatea de întreţinere şi amenajare spaţii verzi, pentru o perioadă de 10 luni numărul angajaţilor va fi suplimentat cu 226 persoane. De asemenea, pentru activitatea de exploatare a platformei de depozitare şi stocare temporară a deşeurilor, direcţiunea a mai solicitat încă 73 de persoane.

La activitatea de siguranţă a circulaţiei, numărul de personal se va bugeta în plus pentru acest an cu 46 de perosane pentru o perioadă de 4 luni. La activitatea de exploatare a grupurilor sanitare, ca urmare a dării în folosintă  a două noi grupuri sanitare, de la pasajul Billa şi pasajul Gării, personalul va fi suplimentat cu 9 angajati. Serviciul de ridicări auto va fi suplimentat cu încă 50 de persoane, centrul de adăpst pentru câini va avea în acest an încă 13 persoane încadrate în muncă. Serviciul de pază cimitire îşi va mări numărul de personal cu 62 de persoane iar surpriza vine la personalul TESA, care va fi mărit cu încă 34 de persoane. 

Dacă în 2014 erau 160 de angajaţi , în 2016 RADP avea 460, în acest an numărul angajaţilor va ajunge la 1.250 de persoane iar bugetul regiei va cuprinde o creştere de 40 de procente. Clujenii aşteaptă să vadă şi rezultatele în teren, adică străzi fără gropi, care să justifice chetuirea a 25 de milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *