In vizor

După ce 25 de ani Primăria a acceptat colonia Dallas de la Pata Rât, dintr-o dată nu o mai vrea zonă de locuit

O fundație care a construit, acum câțiva ani, aproape 80 de locuințe pentru romii de la Pata Rât nu mai poate să introducă și utilitățile din cauză că prin noul PUG s-a schimbat încadrarea terenului.

În urmă cu câțiva ani, Fundația Pro Roma a construit 78 de case din lemn în colonia Dallas pentru romii care locuiesc în condiții improprii în zona rampei de gunoi. Înainte să se mute în casele din lemn, romii trăiau în barăci improvizate.

După ce vreme de peste 25 de ani, autoritățile locale au acceptat tacit ca zonă de locuit colonia Dallas, odată cu adoptarea noului PUG, terenul a fost încadrat ca zonă industrială. În aceste condiții, niciun fel de utilitate nu mai poate fi introdusă la cele 78 de case construite de Fundația Pro Roma. Munca celor de la fundație a fost în zadar și romii vor locui în continuare în condiții mizere, cu diferența că nu mai trăiesc în barăci improvizate, ci în niște căsuțe din lemn, dar tot fără utilități.

Fundația Pro Roma a făcut o plângere prealabilă prin care a solicitat Primăriei modificarea PUG astfel încât încadrarea parcelei de teren pe care o dețin în zona rampei de gunoi Pata Rât să fie modificată din zonă industrială în zonă de locuințe. Propunerea fundației a fost respinsă, iar în ședința de Consiliu Local de marți, 21 martie va fi prezentată consilierilor locali o simplă informare legată de această problemă.

„În anul 2011, Fundația Pro Roma a cumpărat un teren de 5.611 mp și în anul 2014 a cumpărat un teren de 2.805 mp în zona Dallas, într-o zonă intravilană cu echipare utilitară, și a construit acolo 78 de case din lemn. Aceste case au înlocuit barăcile construite de oamenii care trăiesc în Dallas din 1991, adică de circa 25 de ani. Acestea formează un ansamblu de locuințe, sau grup de unități de locuit, situat pe un teren aflat  în proprietatea privată a Fundației Pro Roma, în perimetrul căruia se pot introduce serviciile publice necesare unui trai demn condiției umane (rețea de apă/canalizare, curent electric, gaz, care toate sunt accesibile în vecinătatea imediată a coloniei Dallas).
Timp de mai multe decenii, acest spațiu de locuit a existat ca o așezare informală, nici autoritățile publice, nici proprietarii privați ai terenului, nici alți actori nu au exprimat de-a lungul acestor ani vreo intenție de a demola aceste construcții și/sau de a evacua locatarii”, se arată în plângerea prealabilă a Fundației Pro Roma.

Potrivit documentului, în momentul de față nu există niciun plan de edificare a unei entități industriale în jurul terenului coloniei Dallas.

„Fundația Pro Roma a cumpărat cu bună credință terenul unde se aflau aceste barăci improvizate, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de locuire ale vechilor locatari prin construirea unor case de lemn pe care le atribuie locatarilor în mod gratuit.
În octombrie 2015, prin deschiderea noii rampe provizorii de stocare și selectare a deșeurilor în Pata Rât, munca locatarilor din Dallas pe rampă a devenit o muncă recunoscută și legalizată”, mai este precizat în plângerea prealabilă.

Fundația Pro Roma vrea să le introducă utilitățile necesare romilor care trăiesc în cele 78 de case din lemn și să le întabuleze, dar acest lucru nu va mai fi posibil dacă se menține încadrarea terenului industrial și nu se revine la încadrarea terenului ca fiind zonă industrială.

Sursa foto: http://www.desire-ro.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *