Anchete

Pe principiul: „Voi dați-ne banii, că apoi noi vom vedea ce putem face cu ei!”, Consiliul Local va decide „în orb” pentru ce activități „culturale” va aloca fonduri publice nerambursabile

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă sumele propuse de Primărie sunt de „numai” peste un milion de euro.

Pe lista de proiecte regionale aprobate, la punctul 2 se regăsește Federația Tinerilor din Cluj, care a cerut de la municipalitate 870 000 de lei pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca2017, suma propusă de Primărie fiind de 110 000 lei. Aceeași Federație a mai cerut, pe lista de proiecte locale (poziția 44), 290 000 de lei pentru proiectul „Clujul pentru Tineri/ Cluj for Youth”, municipalitatea propunând suma de 30 000 de lei. Pe aceeași listă de proiecte locale, Federația Tinerilor din Cluj se mai regăsește, la poziția 121, cu un alt proiect, „Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, pentru care Federația a cerut 390 000 de lei, Primăria propunând 70 000 de lei.

Tudor Ogner, președintele „Federației Tinerilor din Cluj”,  la solicitarea Ziar de Cluj, ne-a prezentat strategia FTC pentru anul 2017, principalele direcții ale Federației și proiectele FTC care vor fi finanțate anul acesta de Primăria Cluj-Napoca.

În strategia pentru anul 2017 se regăsește, între cele 3 puncte, și unul care se referă la Capitala Europeană a Tineretului din 2015. La urma urmei, „toate-s vechi și nouă toate”, vorba lui Eminescu. Dacă ulciorul a mers o dată la butoiul cu miere, va merge din nou:

„Strategia FTC 2017

În vederea elaborării strategiei Federației Tinerilor din Cluj au fost luate în considerare: 
– Strategia Națională în domeniu politicii de tineret 2015-2020
– Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 
– Strategia de dezvoltare a Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015”

Problema este că proiectul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015 a fost legat de afaceri private de tineret hrănite din bani publici (cum a fost cazul Untold), peste care încă mai sperăm să arunce un ochi, la un moment dat, și procurorii DNA.

Principalele direcții ale Federației, care, cu toate că a luat naștere la începutul acestui an, deja a și obținut avizul pentru a primi bani nerambursabili de la Primărie, sunt la fel de ancorate în trecut. Cei de la Federația Tinerilor din Cluj își propun, printre altele, „valorificarea patrimoniului informațional și al portofoliului de proiecte al Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015”. 

Proiectele FTC pentru 2017, sprijinite de Primăria municipiului Cluj-Napoca cu fonduri nerambursabile, după cum le prezintă președintele Federației, sunt următoarele:

Clujul pentru Tineri / Cluj for Youth este un proiect amplu prin care urmărim să dezvoltăm mecanisme de comunicare și participare a tinerilor la viața comunității. Ne dorim ca prin intermediul proiectului să acordăm o atenție deosebită strategiei de tineret a municipiului Cluj-Napoca 2015-2020 pe toate cele trei dimensiuni strategice: Tinerii – cetățeni activi și responsabili, Tinerii – investiție sustenabilă pentru comunitate, Orașul – mediul de dezvoltare al tinerilor.

În fapt, vom crea o platformă multilingvă care va conține informațiile esențiale pentru tinerii din Cluj Napoca, vom realiza activități de dialog structurat, studii privind nevoile tinerilor din Cluj-Napoca, vom monitoriza evenimentele desfășurate în Cluj-Napoca care au ca grup țintă tinerii și  vom genera politici publice pentru tineret. O altă componentă importantă în cadrul proiectului va fi corelarea acestor politici  la valorile Europene prin  intermediul cooperărilor internaționale.”

Astfel de platforme multilingve există deja, Primăria irosind banii pe două platforme – clone: visitclujnapoca.ro și visitcluj.ro. De ce mai este nevoie acum de o a treia platformă realizată din bani publici care să conțină, în mare, aceleași tipuri de informații ca site-urile care deja există și care deja sunt redundante, este o întrebare la care doar angajații Primăriei care au avizat pentru finanțare acest proiect al Federației Tinerilor din Cluj pot răspunde.

Cluj Never Sleeps este cel de-al doilea proiect care va fi finanțat de municipalitate prin fonduri nerambursabile:

„Cluj Never Sleeps promovează cultura în rândul publicului larg, într-un mod inedit și atractiv prin crearea unui program cultural intens de activități și evenimente, desfășurate pe parcursul a 48 de ore.

Proiectul se desfășoară ca o „noapte albă” a culturii, noapte în care orașul este mai viu, mai dinamic și mai tânăr, și în care se întâlnesc multiculturalitatea și interactivitatea. Cluj Never Sleeps a pornit de la o idee simplă. Clujul este unic prin diversitate – atât prin prezența multor culturi, cât și a unei varietăți de opțiuni pentru timpul liber. Aici oricine își poate descoperi pasiunea pentru cultură, pe care să o împărtășească cu prietenii.

Cluj Never Sleeps se află la cea de a patra ediție în 2017 și se desfășoară în noaptea dintre 24 și 25 iunie.”

Cel de-al treilea proiect finanțat din bani publici reprezintă o resuscitare a unei relicve a trecutului:

„Tineret@Cluj-Napoca 2017 este un proiect complex prin care urmărim să atingem cât mai multe dintre nevoile și preocupările tinerilor din Cluj-Napoca, dar și să ducem mai departe „moștenirea” Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015. Ne dorim ca prin intermediul proiectului să acordăm o atenție deosebită strategiei de tineret a municipiului Cluj-Napoca 2015-2020 și strategiei de tineret a României, implementând o serie de activități pe următoarele domenii de interes: cultură și educație non-formală; sport, sănătate și recreere; participare și voluntariat; muncă și antreprenoriat.”

Tocmai de această „moștenire” a Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015 ar trebui să ne temem, proiectele desfășurate acum doi ani sub această cupolă ridicând numeroase semne de întrebare la capitolul legalitate, nelegalitatea fiind constatată în multe cazuri chiar de către Curtea de Conturi.

Bani acordați „în orb” unei Federații de abia create

Se pare că la Cluj-Napoca Primăria acordă din nou bani pe nevăzute, așa cum s-a întâmplat și acum doi ani, pentru că, după cum specifică președintele Federației Tinerilor din Cluj, „fiecare dintre cele trei proiecte au prevăzute mai multe activități” (nu se specifică ce anume), iar în funcție de resursele de care Federația va dispune, aceasta va decide ce va putea implementa. 

O metodă de lucru foarte interesantă și, am putea spune, foarte neprofesionistă: creăm o federație, cerem cât mai mulți bani de la Primărie pentru câteva proiecte ce sună pompos, apoi, în funcție de câți bani primim, vedem ce putem face:

„Fiecare dintre cele trei proiecte au prevăzute mai multe activități, iar în funcție de resursele de care vom dispune, vom decide ce putem implementa. În acest sens, așteptăm decizia consiliului local, iar după ce vom ști pe ce anume ne putem baza, vom face o analiză și în funcție de prioritățile din cadrul fiecărui proiect și de resursele pe care le vom atrage, o să decidem ce activități vom implementa.

Organizarea proiectelor va fi realizată de noi ca federație în parteneriat cu organizațiile membre. În principiu, fiecare proiect sau activitate mai mare va avea un manager de proiect din partea echipei FTC, iar echipa proiectului va proveni din  una sau mai multe organizații membre, în funcție de complexitatea și de specificul proiectului/activității. De asemenea ne bazăm pe sprijinul instituților publice ce au ca resposabilitate sectorul de tineret”, a declarat Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj.

Așadar, dragi consilieri locali, domnule primar Emil Boc, Federația Tinerilor din Cluj așteaptă decizia domniilor voastre, pentru ca tinerii să știe pe ce anume se pot baza, ca să poată decide, după ce banii vor fi primiți, ce activități vor implementa. Puteți aloca din nou „în orb” fonduri nerambursabile din banii publici, pentru că aceste fonduri vor fi, cu siguranță, pe mâini bune!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *