Din oras

Dupa 9 ani in care nu s-a intamplat nimic, Primaria vrea, pe ultima suta de metri, continuarea proiectului imobiliar Cartierul Tineretului

In ceasul al 12-lea Primaria Cluj-Napoca doreste sa intenteze proces societatii Polus Real Estate pentru prejudiciul cauzat prin nerespectarea contractului de asociere, respectiv nepredarea in termen de 30 de luni de la demararea proiectului, a celor 384 de apartamente. La aproape zece ani de cand s-a pus piatra de temelie la proiectul Cartierul Tineretului nu a fost predat niciun apartament, iar Primaria risca sa piarda 100 de hectare de teren si sa fie obligata sa plateasca investitiile facute de partenerul de afaceri.  

In timp ce Primaria Cluj-Napoca doreste continuarea proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, reprezentantii Polus Real Estate a convocat pentru maine Adunarea Generala a Actionarilor cu intentia de a desemna un lichidator judiciar. Scopul este acela de a dizolva societatea Cartierul Tineretului unde   actionar majoritar este institutia condusa de Emil Boc. Consilierii locali l-au desemnat astazi prin vot majoritar pe Florin Gliga sa reprezinte interesele municipalitatii la Adunarea Generala si sa voteze impotriva solicitarilor celorlalti actionari. Consilierul Florin Gliga va vota maine impotriva lichidarii societatii Cartierul Tineretului SRL si a anuntat intentia Primariei de continuare a proiectului imobiliar.

“Reprezint municipiul la o Adunare Generala convocata de catre partenerul din societate si pentru asta exista un mandat clar exprimat azi in CL. Vom vota impotriva propunerii de desemnare a unui lichidator asa cum este convocatorul partenerului Polus Real Estate. Vrem sa continuam proiectul”, a afirmat consilierul Florin Gliga.

Intentia Primariei de a actiona in judecata partenerul Polus Real Estate este pentru a proteja investitia, pentru a nu pierde cele 203 hectare, participatiune cu 51% in actiunile societatii Cartierul Tineretului SRL.

“In instanta solicitam creanta municipiului. Municipiul a participat in societate cu contributia proprie, avand o creanta, avand niste asteptari, avand un scop aceasta societate. Municipiul a intrat cu buna credinta in aceasta societate, ca atare doreste sa finalizeze si sa se duca la indeplinire si creanta si motivul acestei creante. Nu stim daca se va putea ajunge la o intelegere fara proces. Actiunea noastra nu este tardiva. Practic constatam ca partenerul nu doreste sa isi duca la indeplinire proiectul imobiliar. Partenerul nu doreste sa duca scopul acestei societati pana in capat. Aceasta societate a fost construita cu un anumit scop. Partenerul Polus Real Estate nu isi doreste acest scop, in timp ce municipiul isi doreste acest scop, ca atare trebuie sa se protejeze si sa isi protejeze investitia. Deocamdata nu avem o hotarare irevocabila”, a declarat Florin Gliga.

Societatea Cartierul Tineretului Cluj a fost inregistrata în 12 ianuarie 2007, iar municipalitatea are 51% din actiuni prin concesionare a 203 hectare de teren. Partile contractante urmau sa intreprinda toate masurile pentru obtinerea in termen de cel mult patru luni de la constituirea noii societati a Autorizatiei de Construire necesara executarii proiectului Cartierului Tineretului. In termen de cel mult 30 de luni de la obtinerea autorizatiei, investitorul urma sa predea 384 de locuinte sociale, pe care s-a angajat sa le puna la dispoziţia Consiliului Local Cluj-Napoca, iar partenerul Primariei in societatea Carteierul Tineretului, doreste lichidarea societatii.

Eliberarea autorizatiei de construire pentru cele 6.000 de apartamente in Cartierul Tineretului a fost emisa în 18.07.2008 ceea ce inseamna ca cele 384 de locuinte trebuiau predate catre municipalitate in prima parte a anului 2011. Polus Real Estate, asociatul Primariei in socitetatea Cartierul Tineretului, a oferit la momentul constituirii S.C. Cartierul Tineretului SRL, 384 de locuinte gratuit si 180 din profit din cele 6.000 care urmau a fi construite. In noiembrie 2009 Polus Real Estate, dezvoltatorul Cartierului Tineretului, nu a prezentat stadiul proiectului reprezentantilor municipalitatii. Dupa aproape un an de zile, prin hotararea nr. 489 din 14.12.2010 a Consiliului Local, intrunit in sedinta ordinara, ca urmare a rabusirii pietei imobiliare, a aprobat reconversia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, in Parc fotovoltaic. Parcul fotovoltaic urma sa produca energie verde regenerabila, ca urmare a identificarii de catre S.C. Carteirul Tineretului S.R.L a unui grup de investitori.

In urma voturilor din CL din luna decembrie 2010 a fost aprobata transformarea actelor constitutive ale societatii Cartierul Tineretului SRL, in sensul modificarii termenului de la 5 ani in durata nelimitata. Totodata obligatia de predare a celor 384 de locuinte catre municipalitate a fost preschimbata cu obligatia de a furniza energie electrica pe o perioada de 49 de ani ce urma sa fie utilizata pentru asigurarea iuminatului public din municipiul Cluj-Napoca.

Au trecut 9 ani de la infiintarea SC Cartierul Tineretului SRL si nu a fost predata nicio locuinta catre municipalitatea clujeana potrivit contractului intitial si nici nu s-a produs vreun watt de energie electrica, conform reconversiei proiectului in parc fotovoltaic. In caz de lichidare a societatii CT municipalitatea poate sa piarda 49% din partile sociale in favoarea Polus Real Estate, adica 102 hectare de teren. Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie Primaria a angajat casa de avocatura Lapusan, Moscovits, Steopan si Asociatii pentru servicii de consultanta juridica in vederea promovarii unei actiuni in justite in scopul rezilierii proiectului CT. Societatea de avocatura va primi din partea executivului maxim 15.000 de euro.

Reprezentantii Polus Real Estate au sustinut in numeroase randuri ca societatea Cartierul Tineretului ar trebui lichidata, iar municipalitatea sa inapoieze investitiile facute pe terenul unde urma sa fie construite cele 6.000 de locuinte. In 2013 Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea Polus Real Estate de dizolvare a societatii Carteierul Tineretului. Argumentele in instanta la acea vreme ale reprezentantilor Polus Real Estate au fost neintelegerile dintre asociati si imposibilitatea realizarii obiectivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *