Din oras

După 5 ani de vorbe goale, s-a găsit soluția pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. Cum va arăta zona

În urma unui concurs de soluții, la care au participat 11 echipe de arhitecți din toată lumea, luni a fost anunțat câștigătorul competiției pentru amenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. Este vorba despre proiectul clujenilor de la biroul de arhitectură Mossfern Arhitrectură. Aceștia propun pietonalizarea a aproape întregii străzi și folosirea unor materiale durabile. 

Strada Mihail Kogălniceanu se va schimba radical în următorii ani. Deocamdată a fost desemnată soluția câștigătoare, în următoarele 10 zile va fi semnat contractual, urmânad apoi etapele legale – studio de fezabilitate, proiectare, lucrări de execuție.

Câștigătorii locului I, biroul de arhitectură Mossfern Arhitectură, propun folosirea a două tipuri de materiale – granit și piatră cubică – pentru a crea spații generoase pentru pietoni. În partea de sud nu se va mai putea parca. Autoturismele vor putea traversa anumite zone din stradă, dar nu vor mai putea staționa. Se va crea și o piațetă, cu o fântână arteziană în centrul ei. Vor fi omagiați și toți rectorii UBB, printr-un monument pe care vor fi notate toate numele rectorilor universității. În anumite sectoare, nu se vor folosi pavaje pentru a crea impresia de rural. 

Scopul acestui concurs a fost creșterea calității vieții pietonilor și a locuitorilor din zonă ca urmare a scoaterii traficului rutier. 

“Este un spațiu deosebit, un loc cu o încărcătură istorică, construcțiile au fost făcute să crească calitatea vieții locuitorilor. S-a solicitat prin temă a fost reîntoarcerea spațiului public către utilizatori, în special către pietoni. Aceasta a fost ce am cerut prin temă, mai ales că având atâtea școli era chiar păcat să se continue pe termen lung aglomerarea de mașini de pe stradă și să nu fie transformat într-un spațiu generos pentru ei. O componentă important a fost inițiativa UBB de a omagia toți rectorii, de aceea prin temă s-a cerut acest lucru. Un aspect important era pregătirea acestui spațiu pentru a fi mai vibrant, mai ușor adaptabil unor utilizări variate”, a declarat Maria Găvozdea, arhitectul responsabil cu stabilirea temei concursului.  

Arhitectul Dan Clinci a subliniat faptul că Mihail Kogălniceanu este “cea mai frumoasă, mai plină de farmec și mai plină de istorie stradă din Cluj-Napoca. Are multe elemente complexe, mușcă și din zona fortificației medievale. Este parcursă zilnic de riverani, elevi, turiști, de două ori pe an se transformă în inima târgului de Zilele Clujului și Zilele Culturale Maghiare. Acum, 50% din stradă este o parcare enormă și are nevoie să fie transformată”. 

În cadrul concursului au mai fost desemnate două proiecte câștigătoare ale locurilor II și III. Despre proiectul situat pe locul secund, membrii juriului au declarat că propune, printer altele, și o grădină vegetală și una minerală. Propunerea s-a remarcat printr-un caracter urban și sobru, este o propunere minimalistică, dar care folosesc pentru multiple utilizări. S-au propus soluții de accesibilizare a zonei. Sunt remarcabile amenajările spațiilor minore – grădina Bisericii Reformate. Au propus și utilizări inedite – concerte, vizionări de filme, ore în aer liber. S-a remarcat utilizarea oglinzilor de apă și a pavajelor. 

În ceea ce privește proiectul de pe locul III, potrivit juriului, acesta se diferențiază prin utilizarea pietrei de râu. Realizatorii proiectului au delimitat zone de trecere și de repaos. Se remarcă însă că este greu de pus în practică acest pavaj, este o idee care induce o idee de rural. Juriul apreciază calitatea mobilierului urban, prezența apei în diferite forme. Proiectul descoperă trasee alternative prin curțile oamenilor, juriul remarcă modul cum au fost puși în valoare rectorii UBB. Juriul regret puțin modul de integrare al statuii lui Baba Novac și al Turnului Croitorilor. 

Iată câștigătorii și premiile:

Premiul I – contractul de proiectare – 755.000 lei – Mossfern Arhitectură

Premiul II – 60.000 lei – o echipă coordonată de arhitectul prahovean Șerban Daniel Lucian

Premiul III – 30.000 lei – o echipă coordonată de arhitectul clujean Alexandru Fleșeriu. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *