In vizor

După 5 ani de prostrație, Primăria organizează un concurs de idei pentru punerea în valoare a Turnului Pompierilor

Turnul Pompierilor, un important monument istoric aflat în centrul oraşului, a fost  lăsat în paragină de administraţia clujeană cam de pe vremea lui Gheorghe Funar care, i-a trântit o piramidă probabil „dacică” în vârf și l-a lăsat ăn plata energiilor celeste să aibă grijă să nu treacă Timpul peste el și să nu se mai degradeze. În tot acest timp Primăria nu a reuşit să găsească o modalitate de punere în valoare a clădirii situate pe stradă Tipografiei, deşi, în fiecare an, primarul Emil Boc a promis că va demara procedura de redare în circuitul turistic a obiectivului. Practic au preluat clărirea în custodia municipalității și au închis-o accesului publicului. Ei, după cinci ani de prostrație (de la închiderea accesului în clădire), ieri, consilierii locali au votat cuantumul premiilor care urmează a fi acordate în cadrul unui concurs de idei care să vină cu soluții pentru punerea în valoare a obiectivului turistic. Primăria va plăti 400.000 de lei pentru cele mai bune idei de reamenajare a Turnului Pompierilor.  

Reabilitarea turnului Pompierilor a fost o prioritate a municipalităţii încă din primul mandat a primarului Emil Boc. În acest an, în bugetul de investiţii administraţia clujeană a alocat, la fel că în anii precedenţi, nu mai puţin de 500.000 de lei însă doar 400.000 vor fi utilizaţi pentru premierea celor mai bune idei de reamenajare a Turnului Pompierilor. Astfel vor fi premiate cele mai bune soluții cu sume de la buget: locul I – 365.823 lei, Locul II – 22.000 lei şi premiul III – 12.000 lei, iar componența juriului va fi desemnată de către chiar Emil Boc. 

Ordinul Arhitecţilor din România filiala Transilvania se va ocupă de organizarea concursului de soluţii în vederea valorificării din punct de vedere turistic al Turnului Pompierilor. Bineînţeles, consultanţa în vederea organizării concursului, nu va rămâne nerăsplătită, OART primind de la bugetul local 125.000 de lei, adică peste 27.000 de euro. OART a anunţat că doreşte transformarea celor opt etaje ale Turnului Pompierilor într-un centru de informare turistică pe al cărui acoperiş să fie realizată o platforma care să permită vizitatorilor o panaorama asupra centrului oraşului. 

Investiţiile la acest obiectiv nu vor fi demarate prea curând deoarece, potrivit reprezentanţilor primăriei, se aşteaptă banii europeni, mai exact deschiderea liniilor de finanţare pe 2014-2020. Aşa că, până atunci, primăria va ţine la sertar, aşa cum a făcut ani la rând, cu zecile de studii de fezabilitate realizate din bani publici. 

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a două incinte medievale de apărare a oraşului. Iniţial a purtat denumirea de „Poartă Mică din Uliţă Săpunului”. În sec. XIX a fost supra-înălţat şi folosit până la începutul sec. XX de către pompieri pentru supravegherea oraşului, de aici provenind şi numele actual. Punct de observare al incendiilor, turnul a găzduit pentru o scurtă perioadă de vreme Muzeul Pompierilor, care a fost închis. Municipalitatea  a preluat spaţiul în administrare în 2011 de la Federaţia Naţională a Pompierilor din România , pentru că Federaţia nu s-a achitat de obligaţiile de a promova edificiul. De atunci, însă, monumentul zace în paragină şi, în ciuda repetatelor promisiuni de restaurare, nu s-a intervenit deloc în salvarea clădirii.

Clujenii aşteaptă cu interes realiarea acestui concurs de idei, precum şi unul pentru reameanajarea Cetăţuii – un alt obiectiv de importantă turistică ignorat de către municipalitate de peste un deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *