Politica, Sanatate

”DUMNEZEII MEDICALI” ȘI CORUPȚIA POLITICIENILOR ROMÂNI, au creat actualul sistem de Sănătate: ”Cel mai puțin dezvoltat din UE, corupt, ineficient, politizat (…) Un singur spital construit în 30 de ani, zeci de mii de cadre medicale emigrate”

Scris de 692

Scandalul dispozitivelor medicale mutate de pe cadavre pe pacienții cardiaci de către medici din Brașov și Iași a ajuns în presa internațională. Mai multe publicații și agenții de presă au pus în discuție scandalul de corupție din România, între care Reuters, The Guardian, Independent și Jerusalem Post.

 • Reuters notează că ”sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din cadrul Uniunii Europene, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, dar și că ”statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.
 • ”Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz de putere și luare de mită, au precizat procurorii într-un comunicat. Aceștia au declarat că medicul anonim a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor”, notează și The Guardian.

Ziarul britanic vorbește și despre informațiile transmise de procurori, conform cărora medicul Dan Tesloianu a efectuat 238 de intervenții chirurgicale pe parcursul a șapte ani, începând din 2017, folosind ilegal implanturi extrase de la pacienți morți sau de proveniență necunoscută și punându-și pacienții în pericol de complicații grave sau de deces, conform comunicatului parchetului.

 • Și Independent relatează despre ancheta procurorilor din România care suspectează cinci medici că au reutilizat sute de implanturi medicale extrase de la pacienți morți și amintește la rândul său de corupția din sistemul medical românesc, criza cadrelor medicale și neputința statului român de a reforma și moderniza sistemul medical de stat.
 • Nu în ultimul rând, și Jerusalem Post vorbește despre sistemul medical slab dezvoltat din România, conducerile politizate ale instituțiilor medicale, dar și despre incapacitatea statului român de a construi spitale după Revoluția din 1989, ori despre bugetele subfinanțate alocate sistemului medical de stat.

Procurorii susțin că medicul Dan Tesloianu, de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași care a fost reținut în cursul nopții de vineri ar fi implantat, în perioada 2017 – august 2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște.

De asemenea, procurorii afirmă că o mare parte dintre aceste intervenții ”nu erau necesare”, fiind efectuate fie în urma unor ”diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente, precum Neoton, care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică.

În acest dosar, sunt vizați în total șase medici și patru pacienți, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), publicat sâmbătă.

Tot în acest dosar, procurorii urmăresc penal alte cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat mai sus), având calitatea de medici la spitalul din Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, precum și față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.

Cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, ar fi primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia ar fi oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 14 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 19 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 20 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 22 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 24 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE