Justitie

Dumitru Buzatu ar fi primit mita de la un om de afaceri din Cluj, pentru un contract de lucrări de modernizare a drumurilor

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA vineri seara, în timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract de reabilitare și modernizare a unor drumuri din județ. Vloarea contractului ”vămuit” de Buzatu se ridica la 12.337.089 lei. Omul de afaceri căruia i s-au cerut banii era din Cluj, spun sursele G4Media, conform informațiilor din dosar.

Cea mai râvnită lucrare de reabilitare a drumurilor județene din Vaslui e cea a lotului 3 din Drumul strategic, după ce contractele de execuție ale proiectului au fost reziliate, constructorii găsindu-se în incapacitatea de a continua la prețurile licitate anterior, iar UE nu a înțeles să finanțeze scumpirea materialelor. Interesant este ce declara Buzatu la 1 martie 2023:

”Dacă ne referim la drumurile strategice din Moldova nu s-a realizat niciunul. Este un dezastru. Constructorii au reziliat contractele, pentru că au intrat în dificultăți. Nu pot depăși dificultățile. Uniunea Europeană spune: faceți pe banii voștri, noi nu mai dăm bani”

Nu-i mai dăm, îi luăm ca mită.

  • Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 1 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA).
  • Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 2 a fost câștigat de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA).
  • Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 3 a fost câștigat de Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).
  • Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA.
  • Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui.

Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Acesta a fost adus în jurul orei 04,00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare.Propunerea de arestare preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu va fi trimisă la Tribunalul Vaslui.

Flagrantul în cazul lui Buzatu s-ar fi realizat cu bani marcați de DNA la un restaurant unde președintele CJ Vaslui lua masa.

Banii folosiți la flagrant provin din fondurile DNA și ar reprezenta – spun surse apropiate de anchetă, citate de stirileprotv.ro – procentul de 10% pe care l-ar fi perceput Dumitru Buzatu în contul unui contract de lucrări, ce ar fi fost deja executate și achitate din fondurile publice ale CJ Vaslui. de către un om de afaceri din Cluj.

COMUNICAT OFICIAL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plata facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Buzatu a fost ales deputat în 1992, pe listele PDSR, și s-a aflat în Parlamentul României până în 2012 (cu o mică pauză în 2001, după fuziunea PDSR cu PSD). În 2012, a devenit președintele Consiliului Județean Vaslui.

În legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004, a fost membru al grupului parlamentar de prietenie cu Cuba.În 2022, fiul baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu a fost numit de premierul de atunci, Nicolae Ciucă, într-o poziție cheie în Secretariatul General al Guvernului. Tudor Buzatu a fost promovat politic și în guvernul Dăncilă.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a convocat sâmbătă dimineața Biroul Național pentru a cere excluderea lui Dumitru Buzatu din partid, după ce acesta a fost reținut de DNA pentru luare de mită. Nu doar că are funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, dar Dumitru Buzatu este unul dintre politicienii cu state vechi în PSD, deținând președinția organizației PSD Vaslui.

  • Conform primelor informații din ședința PSD, locul lui Buzatu la șefia PSD Vaslui a fost atribuit eurodeputatului Dragoș Benea.
  • De asemenea, în cadrul ședinței PSD a fost suspendată din partid și soția lui Buzatu, senatoarea Gabriela Crețu, iar fiul lor, Tudor Buzatu ar fi demisionat din funcția de secretar de stat.
  • În presa locală, Marcel Ciolacu e acuzat că a susținut familia baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu: fosta soție, Gabriela Crețu, a ajuns senator pe o listă PSD, iar fiul Tudor Buzatu este din ianuarie 2022 secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

UPDATE: Buzatu a fost dat în gât de către Farmazon, amicul său de mânării, care controlează prin fiicele sale firma Sorgamin

Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și regele asfaltului, controlează, prin fiicele sale, firma Soragmin și unul dintre loialii lui Dumitru Buzatu.

Cei doi buni amici s-au certat rău de o vreme, după care Buzatu a pus gând rău contractului câștigat de Farmazon.

Șeful CJ i-a solicitat mită lui Farmazon, au relatat surse apropiate omului de afaceri.

Farmazon l-a denunțat și l-a mobilizat și pe asociatul său clujean  să-l susțină pentru flagrantul organizat de DNA.

”Buzatu a insistat să primească banii. Farmazon l-a chemat la pescuit la baza lui piscicolă de pe Valea Prutului. Buzatu a venit acolo ca să pescuiască și la plecare a primit banii. Farmazon e cel care i-a pus banii în portbagaj, iar apoi Buzatu a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri. Informațiile sunt corelate cu surse judiciare.

Patronul uneia dintre cele două firme ale asocierii care l-a denunțat pe Dumitru Buzatu este Emil Savin, cel omni cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon. El a fost șofer al șefului de CAP de la Murgeni, imediat după revoluția din 1989, apoi a intrat în afaceri.

Ginerele omului de afaceri, Eduard Popică, a ajuns politician PSD, prefect în perioada lui Liviu Dragnea și acum parlamen.

DUPĂ CUM ZIAR DE CLUJ A BĂNUIT DE DIMINEAȚĂ, Buzatu și Farmazon s-au certat de la ”deumul strategic” Bârlad-Laza-Codaeşti”. E vorba de o șosea de 83 de kilometri care străbate județul pe latura de vest (vezi mai sus). Ce să vezi, Farmazon nu e deloc bîiat gigel, a avut și el contacte dure cu DNA pentru o fraudă pe fonduri europene de 1 milion de euro. Dacă bandit la bandit au ajuns să-și scoată ochiii…, gravă criză se arată la orizontul României!

SC Transmir SRL Zorleni, firma patronată de Emil Savin, a fost acuzată în trecut de DNA că a fraudat fondurile europene alocate pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor din judeţ. Procurorii DNA au stabilit prejudiciu la peste 1.000.000 de lei.

Societatea și directorul tehnic au fost condamnați în 2018 pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi participaţie improprie la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.