Din oras

Duct City, inca un proiect ratat al administratiei locale clujene. Se lauda ca au "ingropat" 300 de kilometri de retea, insa orasul e impanzit de cabluri

Scris de 540

Duct City, proiectul major al administratiei locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie si internet trebuiau ingropate, este printre cele mai mari rateuri al administratiei lui Emil Boc. In 2011, Cluj-Napoca trebuia sa fie curatat de cabluri. In schimb, in aprilie 2014, doar 25 de strazi au scapat de panza de paianjen de pe stalpi. CFO Integrator, firma care realizeaza infrastructura, a sapat numai 120 de kilometri din cei 300, prevazuti initial in contract. Aceeasi firma, prin reprezentantii sai, spune ca acest contract trebuie suplimentat cu inca 160 de kilometri, din cauza extinderii orasului in ultimii ani. In acest ritm, clujenii nu vor scapa de cabluri niciodata. Dovada: in centrul istoric inca mai atarna, pe cladirile ce stau sa cada peste trecatori, colaci de cabluri, uratind arhitectura orasului. 

Dupa modelul oraselor europene: Amsterdam, Paris, Milano, Stockholm samd – care au implementat proiecte similare, administratia din municipiul Cluj-Napoca s-a obligat, inca din 2011, la indepartarea cablurilor aeriene. Astfel, etapa intai, ce viza instalarea retelei pe 115 strazi, trebuia incheiata in 2011, conform contractului. In etapa a doua, trebuiau sa fie ingropati restul de pana la 300 de km de cabluri, dar, intre timp, acestia s-au lungit in teren pina la un nou necesar de 460 km. 

In 2008, Primaria Cluj-Napoca  incheia un parteneriat, dupa modelul afacerii Codec, pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet etc), care atarnau, inestetic, agatate pe stalpii si cladirile din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale (Nicolae Badiu, Valentin Nica, Stefan Petre si Dan Danci), s-a obligat la vremea respectiva ca, in termen de trei ani, sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj Napoca trebuia sa primeasca o redeventa de 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City.

Chiriasii acestei retele, adica firmele de telefonie si de internet, platesc 18 euro/100 de metri de microtub/luna in conditiile in care, la Bucuresti, in cadrul retelei similare, Net City, chiria este de 22 de euro. Pretul platit de operatorii din Cluj-Napoca pare mai mic. Doar ca, in Bucuresti, chiria de 22 de euro este perceputa pe un kilometru de retea, nu pe suta de metri. Un calcul sumar arata ca, in fiecare luna, in conturile CFO Integrator intra circa un milion de euro. 

RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicatii din sud-estul Europei, companie detinuta  de  Zoltan Teszari, a devenit, din aprilie 2014, unic actionar al CFO Integrator. RCS&RDS a platit 4,5 milioane de euro pentru preluarea CFO.

Cu toate ca municipalitatea publica, periodic, in functie de finalizarea tronsoanelor in proiectul de retea subterana Duct City, anunturi prin care operatorii de telecomunicatii sunt somati sa-si mute cablurile in subteran, orasul este impaienjenit de cabluri. Desi termenele expira si cablurile raman la locul lor, cu toate ca Primaria ameninta, in repetate randuri ,ca acestea vor fi taiate, pana in prezent administratia locala nu a trecut la actiune. 

Un termen limita pentru 10 strazi din oras, a expirat la inceputul lunii februarie. Cablurile au ramas tot in aer si nici urma de masurile cu care Primaria ii ameninta pe operatori. Municipalitatea i-a somat, in 21 ianuarie, pe proprietarii circuitelor si echipamentelor de telecomunicatii de pe 10 strazi din oras sa demonteze cablurile de pe stalpii apartinand Electrica si Compania de Transport Public si sa le migreze in subteran, in reteaua Duct City. Erau vizate cablurile de pe strazile Venus, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Mecanicilor, Regele Ferdinand, Jiului, George Cosbuc, Bucuresti si Piata 14 Iulie, care trebuiau sa dispara de pe stalpi pana in 7 februarie.

In 2012, CFO a inregistrat  o actiune la Tribunalul Cluj prin care cerea rezilierea contractului de asociere din 2008 cu Consiliul Local. Desi, initial, societatea a cerut despagubiri din partea administratiei locale, de 219 milioane de euro, din care 12,4 milioane investitia, iar diferenta de 205 milioane, prejudiciul adus societatii, ulterior s-a renuntat la proces.

S-au implinit 12 ani de cand Emil Boc a preluat conducerea politica si administrativa a orasului si inca nu a reusit sa finalizeze proiectul de ingropare a cablurilor aeriene in subteran, proiect demarat in 2006. Potrivit informatiilor oferite de catre oficialii din primarie, la finele anului trecut au fost finalizati ultimii 44 de kilometri din cei 300 de retea asumati prin contractul de asociere aprobat in HCL 841/2007. Cel mai probabil ca vor mai trece inca zece ani pana cand vor fi coborate toate cablurile in subteran si se vor finaliza cei 460 de km de retea despre care Emil Boc sustine ca se vor realiza pentru a da un aspect european orasului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE