General

DSP Cluj a amendat o firmă din Cluj pentru condiţiile inumane în care-şi cazează muncitorii aduşi din Vietnam

La sfârșitul lunii ianuarie, presa locala publica imagini greu de digerat cu muncitorii vietnamezi sacrificând animale în spaţiile în care erau cazaţi. Presupunerea presei locale a fost, la vremea respectivă, că unele dintre acestea ar fi fost șobolani. Înainte de acest incident pe grupurile pentru Protecția Animalelor din Cluj apăruseră imagini cu un muncitor asiatic care mergea pe stradă cu un pisic mort agățat de rucsac. 

  • Cel puțin 45 de persoane angajate la o firmă care produce mobilier metalic în Cluj trăiesc în condiții mizerabile, chiar în halele de producție unde și lucrează. Baia și cabina de duș din spațiul locativ improvizat de administratorii firmei sunt folosite frecvent de muncitori, ca să tranșeze diverse animale pentru consum, scrie pressone.ro.

În 2022, într-un articol despre viața muncitorilor proveniți din țările asiatice, care acoperă deficitul de forță de muncă de pe piața din România, proprietarul Riela Comimpex, Adrian Kun, declara că firma sa a început să aducă vietnamezi în 2019.

„Am adus primul grup de muncitori vietnamezi, aproximativ 50, în urmă cu 3 ani. Nu găseam nicicum forță de muncă aici și nici acum nu găsim. Am luat legătura cu o agenție de recrutare direct din Vietnam, au mers acolo și reprezentanți ai noștri și am făcut selecția.”, declara Adrian Kun pentru Europa liberă.

În același articol, Kun afirma că muncitorii străini „beneficiază de cazare inclusă, în spații amenajate în apropierea halei”. Trei ani mai târziu, imaginile publicate de presa locală arată cum trăiesc, de fapt, muncitorii vietnamezi. De multe ori, imaginile sunt greu de privit, fiind explicite. Vedem sângele de pe șlapii de plastic, organele interne și măruntaiele animalelor sacrificate, scoase în diverse recipiente.

sacrificat.jpeg

Animalele sunt sacrificate chiar în dușurile spațiilor de locuit

La solicitarea PressOne și după ce imaginile au făcut înconjurul internetului românesc. Inspectorii Serviciului Control în Sănătate Publică au făcut un control în data de 8 februarie 2023. Două zile mai târziu, pe 10.02.2012, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a comunicat rezultatele acestuia:

„Condițiile igienico-sanitare în spațiile de locuit întreținute de către beneficiari sunt necorespunzătoare, nefiind efectuate operațiunile zilnice de curățenie-dezinfecție, mobilier de bucătărie degradat, pereți igrasiați, instalații sanitare ruginite, deșeuri menajere ne-evacuate”.

Materialele sanitare, parțial lenjeria și produsele de curățenie, mai spun inspectorii, sunt asigurate de Riela Comimpex S.R.L, care achită și plata utilităților. Firma a primit termen din partea DSP de remediere a neconformităților constatate și asigurarea efectuării curățeniei și dezinfecției în spațiile de locuit prin serviciile unei firme de curățenie.

În plus, firma a primit o amendă, fără să se precizeze, însă, cuantumul acestei contravenții.

Condițiile de trai sunt precare pentru grupul de vietnamezi, fiindcă sediul Riela se află în inima fostei platforme industriale comuniste, CUG – Combinatul de Utilaj Greu. Aici e un teren desfășurat pe o suprafaţă de peste 70.000 m², unde, începând cu 1970, au fost date în funcțiune diverse fabrici pentru utilaje metalurgice, turnătorie în fontă, oțelărie și testări mecanice și chimice, notează sursa citată.

Fabricile și secțiile CUG au falimentat în cascadă după 1990, iar platforma CUG – situată în Nord-Estul Cluj-Napoca, în apropiere de șoseaua de Centură și de Aeroportul Internațional Avram Iancu este astăzi un deșert industrial labirintic.

 

Foto: screenshot video Facebook Van Minh