Analiza

DROGURI în CLUJ / Fenomenul ZOMBIE se mută din curtea celor de la Câmpia Turzii în curtea Poliției Huedin: minim un șofer/săptămână

Începutul acestui an trage un semnal de alarmă pe zona de munte a județului Cluj. În primele două luni ale anului au fost depistați în trafic nu mai puțin de 12 tineri, pozitivi la testul consumului de substanțe interzise. Cifra respectivă reprezintă un procent de 66% din totalul clujenilor depistați la volan după ce s-au drogat. 

Ziar de Cluj a formulat o solicitare către Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, cerând numărul de cazuri pentru primele două luni din an. Iată raportarea transmisă de către autorități: 

Poliția municipiului Cluj-Napoca: 2

Poliția municipiul Dej: 1

Poliția municipiul Gherla: 0

Poliția municipiul Turda: 3

Poliția municipiul Câmpia Turzii: 0

Poliția orașului Huedin: 12

Astfel, în Gherla și Câmpia Turzii pare că niciun șofer aflat sub influența substanțelor psihoactive nu a fost surprins la volan. Reamintim că în cazul Câmpiei Turzii, cazurile de etnobotanice depistate în urmă cu aproximativ doi ani erau vizibile în miezul zilei, celebru fiind dosarul prin care Scrob Sergiu zis Baghera a fost condamnat pentru trafic de substanțe psihoactive la minor și majori. Baghera era cunoscut ca fiind Lordul Zombie, el comercializând către adolescenți substanțe psihoactive care aveau urmări grave: pierderea cunoștinței, leșin, vărsături, sângerări interne, halucinații, etc. 

Surprinzătoare este și cifra înregistrată la nivelul municipiului Cluj-Napoca: doar două cazuri, în vreme ce în prezent, la o primă vedere, lunar, Tribunalul Cluj prelungește măsuri preventive pentru aproximativ 20 de inculpați în dosare cu trafic de droguri. Despre consumatori nu mai vorbim, dat fiind că mulți dintre ei se bucură de „renunțare la urmărirea penală”. 

Indicele de la Huedin pare destul de uriaș. Raportat la intervalul acoperit în răspuns (ianuarie – 12 martie, aprox 10 săptămâni), Huedinul are cel puțin un șofer pe săptâmână, care conduce sub influența substanțelor psihoactive. 

„La Huedin avem un fenomen îngrjorător. Toți cei 12 indivizi depistați ca fiind la volan sub influența substanțelor psihoactive au fost identificați aleatoriu și prin informații pe surse. Nicidecum într-un accident rutier sau printr-un filitru de control organizat. Asta însemnă ca acțiunile demarate de cei de la Huedin, cele din comunicatele de presă sunt ineficiente, în raport cu o informație bună, dată la timp. 

Recent au avut loc mai multe arestări, cu ajutorul celor de la DIICOT Sălaj, într-un dosar care viza cosumul de substanțe psihoactive din Huedin și satele din zona de munte. Mare ne-a fost mirarea să aflăm că printre consumatori se numări și minori din zona rurală, care intrau în contact cu drogurile prin intermediul colegilor de la școală”, explică un comisar din cadrul IPJ Cluj. 

Citește și: Gardianul arestat în Dosarul ETNOBOTANICE la Penitenciarul Gherla, deținea mai multe telefoane în pungi de plastic și o listă cu ”câștiguri de la pariuri sportive”

 Dosar penal, fără discuții

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe înseamnă negreșit DOSAR PENAL. Într-un procent aprope spre absolut, aceste dosare penale ajung negreșit pe masa judecătorilor și se finalizează în sentințe de condamnare la închisoare cu suspendare. 

Această infracţiune este prevăzută şi incriminată de dispoziţiile art. 336 Cod penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe) care stabilesc faptul că: „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu toate acestea, în cazul pedepselor de până la 3 ani de închisoare, instanța poate decide suspendarea executării pe o perioadă de încercare de minim 3 ani și o lună. În urmă cu aproape un an de zile, Ziar de Cluj a prezentat un caz din municipiul Cluj-Napoca, în care părinții se luptau pentru ca fiul lor să scape de dependența de substanțe psihoactive: DROGURI ÎN CLUJ / E acel articol pe care orice părinte ar trebui să îl citească. Unii află că nu sunt singurii care trec prin asta, alții au ocazia să vadă în viitor. Cele mai fericite cazuri sunt doar cifre în raportări simple ale IPJ Cluj: tineri care se urcă la volan drogați dar nu provoacă accidente, tineri care sunt depistați la timp. Însă de cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *