Justitie

DROGURI ÎN CLUJ / E acel articol pe care orice părinte ar trebui să îl citească. Unii află că nu sunt singurii care trec prin asta, alții au ocazia să vadă în viitor

Drogurile la Cluj-Napoca se găsesc ușor. Arestări se fac, condamnări se dau, însă drogurile în Cluj-Napoca, și în restul județului (ați fi surprinși despre cât de ușor pot adolescenții din zonele rurale să devină victimele dependenței) se găsesc ușor.

Am ales să publicăm acest ARTICOL care reflectă în totalitate o dramă a unei familii din Cluj-Napoca, care a ajuns să simtă frica față de copilul lor, copil abonat la spitale de psihiatrie din țară. E acel articol din care o familie care are astfel de probleme cu copilul lor își dă seama că nu e singură și că disperarea îi face pe părinți să se învinovățească pentru orice măsură drastică, dar tardivă. Este acel articol care reamintește tinerilor părinți că dependența de droguri și substanțe psihoactive le poate transforma fiul sau fiica în ceva de nerecunoscut. De la primul fum în pauză la moartea în scara de bloc, săptămânile se scurg mult prea repede. Mor ”copii de bogătani”, înnebunesc ”copii de săraci”, ajung infractori oricare dintre ei. Drogul nu are sub nicio formă ”principii”. Dependența de el se instalează în orice corp. Gândiți-vă că se ajunge la momentul în care un părinte cere unui judecător să îi declare copilul ”FĂRĂ DISCERNĂMÂNT”. Povestea de astăzi este despre o astfel de situație. O familie care a trăit cu spaima că băiatul lor a murit când a făcut un accident din cauza drogurilor sau când l-au găsit în alt județ în albia unui râu, în stare de hipotermie. O familie care n-a reușit să convingă un judecător că vor să își salveze fiul.

 

Îi vom spune tânărului Radu, iar tatălui său Vasile. Materialul e despre cei doi. Despre cum Radu vrea să își redobândească discernământul, iar Vasile îi strigă unui judecător că este îngrijorat de acel moment în care tânărul iese de la Psihiatrie Borșa. 

În urmă cu doi ani, în 2018 se pronunța o sentință pe o ordonanță președințială prin care Radu, un tânăr dependent de droguri de orice fel: prafuri, semințe, timbre, picături sau orice alceva vă puteți imagina, își pierdea discernămâtul, iar tatăl său se aduna pentru a îndeplini rolul de cap de familie și pentru a răspunde, din nou, în fața legii de acțiunile băiatului.

Au urmat internări în spitale, medici care și-au dat cu părerea despre cum Radu ar trebui izolat, alții care au ignorat starea lui și l-au pus în pericol în saloane în care erau internați alt tip de „nebuni”. Radu era dependent. Radu nu s-a născut nebun. Radu a început ca toți ceilalți: doze mici, ieșiri pe-afară, prietenii ”bune”, acțiuni ”cool” și admirația fetelor pentru că devenise un ”Bad Boy (băiat rău, știți și voi, e acel stereotip vândut în clipuri, reclame și versuri ale melodiilor din top)”. 

Dar punctul culminant a fost atunci când familia lui Radu, părinții și fratele său, au ales să se mute în chirie pentru a fi în siguranță. Vasile s-a întors să îl salveze și a rămas. A încercat toate variantele pentru a-l face pe Radu să renunțe la droguri.

Când consumă nu se poate înțelege cu el. Radu se transformă într-o persoană de nerecunoscut și are un comportament total schimbat. Începe scandaluri și toată noaptea este agitat și aduce în casă diferite persoane. Într-una din seri, Vasile l-a surprins când se droga cu prafuri și a chemat poliția, dar nu s-a luat nici o măsură, deși Radu nu se mai putea ține pe picioare. Așa a început varianta cu internatul cu forța să devină o opțiune mai clară. 

„Din foaia de observație clinică generală emisă de Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa (fila *.*.*) rezultă că din data de xx.02.2020 și până în prezent, în vederea continuării tratamentului, petentul (Radu) este internat în cadrul acestei instituții medicale cu diagnosticul „schizofrenie paranoidă, dependență la droguri multiple”, în baza cererii formulate de intimat, tatăl său, cererea fiind făcută de acesta în calitate de curator”, se arată la dosar. 

Din păcate nu se rezumă totul doar la a identifica dependența, a oferi sprijin moral, sprijin medical, internare cu forța o vreme și gata, băiatul iese reparat. Radu a stat în spitale în ultimii doi ani. Tatăl a cerut internarea lui pentru că nu existau perioade bune, ci doar un comportament disimulat de-al tânărului pentru a se strecura din spitale. Uneori era bătut de alți pacienți, alte ori era corupt de alți prieteni. 

Spre exemplu, în spitalul din Bacău a fost sedat de două ori și dus la secția de închiși, unde a fost agresat de un alt pacient, pentru telecomanda de la TV, fiind ținut împotriva voinței sale, fiind în pericol de a fi agresat de persoane care nu răspund penal. Altă dată, Radu a fugit din alt spital și a ajuns la o mănăstire în Satu Mare, unde a fost găsit adunând surcele. Persona care l-a ajutat să iasă din spital a prezentat un buletin fals și s-a dat drept fratele său. Tot Radu este cel care a provocat un accident, urcându-se la volan în timp ce avea permisul suspendat. 

Iar dependența lui este departe de vindecare. 

Vasile a găsit un centru în Bosnia. A citit zi și noapte despre acel centru și e convins că acolo Radu va face parte din cei 90% de pacienți care s-au vindecat complet, și-au reluat viața, s-au căsătorit și și-au întemeiat o frumoasă familie. Vasile l-a rugat pe judecător să îl întrebe pe Radu de ce nu vrea să meargă acolo. Judecătorul a încuviințat cererea, iar Radu i-a răspuns: „Vreau să fiu liber din nou. Domnule judecător, vă rog să dispuneți încetarea curatelei”. 

Magistratul i-a dat cuvântul final lui Vasile, iar tatăl disperat a vorbit despre episodul din ianuarie, când l-au sunat de la UPU Arad că i-au găsit băiatul în șoc hipotermic într-un râu. Că altă dată, tânărul a fost găsit inconștient în Câmpia Turzii, regatul faimosului drog „Zombie”. Și-ntr-un final, Vasile i-a amintit judecătorului cum Radu a ajuns  să-și lovească fratele și mama, cum a spart și distrus lucrurile din casă. În zadar.

Ședința de judecată s-a ținut prin apel video pe Whatsapp. 

Judecătorul a decis că: „deși înscrisurile depuse la dosar confirmă  că petentul are în continuare nevoie de tratament, că nu este compliant , că a fugit din spital fără încuviințarea medicului, dar și multiplele demersuri pe care familia le-a efectuat în vederea însănătoșirii petentului, precum internarea în Spitale de Psihiatrie sau Centre specializate pentru stoparea consumului de alcool, aceste demersuri nu sunt de natură a justifica menținerea măsurii curatelei”. 

*Curatelă – instituție legală pentru ocrotirea unei persoane care are capacitatea civilă, dar care, din cauza bătrâneții, a unei boli ori infirmități fizice sau a lipsei îndelungate de la domiciliu, nu-și poate administra singură bunurile și apăra interesele.

 

Radu este liber și promite să se țină de tratament. Vasile, mama și frățiorul simt, cel mai probabil, că au pierdut lupta pentru recuperarea băiatului. Din păcate, statisticile arată că situația de mai sus se regăsește în multe case din Cluj-Napoca. Unii ajung să își îngroape copilul mult prea devreme. Copilul e dependent de droguri și se vrea independent de familie pentru a menține acea dependență. 

Rămâneți cu următoarele aspecte: 

În octombrie 2017, un tânăr, copil al unei grefiere, este găsit mort în scara de bloc din Mănăștur;

Cu o lună înainte, Curtea Constituțională a României decide legalizarea consumului de substanțe etnobotanice;

În rechizitoriile DIICOT Cluj, cele fericite care cuprind găști de distribuitori de droguri, se arată cum prafurile, timbrele, mugurii (ăia buni și aia fake) se DISTRIBUIE elevilor;

– Drogul nu are principii, dependența lui se instalează în oricine;

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *