Sex

Dreptul la alegere sau respingere

Atunci cand vine momentul decisiv de a decide ceva, de a spune “DA” sau “NU” in acceptarea/respingerea unui partener de viata ar trebui ca acest gest sa se faca in constiinta de cauza, cu toate informatiile la indemana, in mod transparent.

Pentru a-si alege un partener toti oamenii ar trebui sa isi rezerve timpul necesar pentru a afla suficiente lucruri despre potentialul om de viata cu care vor convietui, cu lucruri bune si mai putin bune, nu doar sa raspunda fanteziilor, sperantelor, dorintelor sau disperarii.

Pentru a nu te grabi si a putea ajunge la adevarata alegere sau respingere, este nevoie de o anumita doza de maturitate, de experienta, de sinceritate, de bun simt si de disponibilitate din partea ambilor parteneri de a dezvalui informatii reale despre ei. Cand oamenii se prefac sub masti abil construite sau pastreaza secrete daunatoare celor din jur, cunoasterea reciproca nu se mai produce normal. In cele din urma, adevarul iese la suprafata si, astfel, relatiile pot sa se deterioreze sau sa inceteze.

Cand partenerul isi ascunde problemele

Unii parteneri isi ascund problemele de sanatate (boli mintale, dependente, infidelitati, comportamente etc.) te teama ca nu se pot casatori. Si cand problema ascunsa (secreta) trebuie data la iveala sau se manifesta sistematic se poate ajunge chiar la despartiri, care se complica cand din relatia respectiva au rezultat si copii. Poate daca partenerul in cauza ar fi recunoscut ca are o boala, de pilda, nu s-ar mai fi putut casatori cu femeia respectiva sau s-ar fi tratat intai si apoi respectiva partenera ar fi consimtit casatoria.

Daca el ar fi dezvalui secretul, poate ar fi castigat increderea viitoarei sotii, care s-ar fi putut decide sa infrunte boala alaturi de el. In schimb, el a pastrat tacere si familia lui (care poarta o parte din responsabilitate) l-a aparat tot asa. Partenerul si familia in cauza nu s-au ingrijorat ca si-ar rani sotia si copilul si ca va fi, in cele din urma, abandonat si respins, iar boala lui se va inrautati.

Egoism prin tacere

In cazurile cand unul dintre parteneri isi ascunde cu buna stiinta unele probleme sau defecte acest lucru este pur si simplu egoism. Coalizarea rudelor de partea sotului/sotiei pentru a ascunde aceste secrete suparatoare poate fi considerata o rusine sau un refuz sa accepti adevarul. Respectivul (a) partener (a) mai degraba accepta sa se imbolnaveasca mai tare sau sa isi dezvolte dependenta nociva decat sa se trateze.

Motivatiile si sentimentele lor au fost egoiste pentru ca atat el (ea), cat si familia lui (ei) doreau ca totul sa para normal, chiar cu pretul distrugerii acelei femei (barbat) si a copilului daca era cazul.

Intotdeauna lucrurile merg prost atunci cand o relatie se bazeaza pe impulsivitate (dragoste la prima vedere, logodna la prima intalnire, sex la primul impuls sexual) si intimitate instantanee. Exista in noi si o latura romantica si copilareasca, careia ii plac intotdeauna momente usoare de genul “in al noualea cer” sau cu “sufletul pereche”. Insa ratiunea, rabdarea si dorinta de a trai “realitatea” ar trebui sa triumfe. Intotdeauna vor exista “vanatori”, iar cele mai multe “victime” se ofera voluntar.

Cunoasterea reciproca

Interesul personal este normal si firesc. Insa a pune interesul personal mai presus de adevar si de bunastarea celorlalti din jur este pur si simplu rautate.

Terapeutii in problemele de cuplu recomanda partenerilor sa isi rezerve timp suficient (cel putin doi ani!) inainte de a avea relatii intime, a locui impreuna, a se casatori. Aceasta pentru a depasi tentatiile sau promovarea doar a aspectelor pozitive ale personalitatii proprii si de a nu dezvalui acele trasaturi sau informatii care ne-ar putea exclude din viata sau inima potentialului partener.

La primele intalniri amoroase, cel mai mult deranjeaza sau supara lipsa de deschidere a partenerului, inselaciunea si manipularea decat faptele in sine pe care partenerul le-a tainuit. Uneori, aceasta reactie este normala, alteori nu. Multi insa tolereaza asemenea situatii doar de dragul de a-si spune lor insisi ca au pe “cineva” si nu sunt singuri.

A spune minciuni sau a insela buna credinta a potentialilor parteneri in legatura cu propria personalitate, este, cu siguranta, o arma care, mai repede sau mai tarziu, se va intoarce impotriva celui care a initiat-o. Daca partenerii in cauza vor ramane impreuna nu inseamna ca se iubesc cu adevarat, ci doar de “ochii lumii”. Secrete privind infidelitatea, boala, dispretul, consumul de droguri, zgarcenia, lipsa de respect, de atentie sau de iubire ies odata si odata la iveala. Si in relatiile de cuplu, descoperirea raului pe care nu il stiai este mai grava decat raul pe care il stiai deja.

Odata ce se afla intr-o relatie, fiind intimi din punct de vedere afectiv si sexual, locuind impreuna sau stabilind deja data nuntii, unii dintre semenii nostri detesta sa isi foloseasca ratiunea si sa se indeparteze de o situatie care le este in mod evident defavorabila. Atunci apar negarea si pretextele, promisiunile si sperantele ca tot raul (descoperit) va disparea ca prin farmec si ca lucrurile se vor rezolva de la sine.

Victimele

Secretele-problema se intuiesc si se afla. Oamenii care ascund si manipuleaza adevarul cu scopul de a pastra o persoana in viata lor nu isi iubesc cu adevarat partenerul, ci il vor pur si simplu ca un “trofeu” social. Iubirea consta in mare parte din grija pentru bunatatea si fericirea celuilalt.

Din nefericire, victimele minciunilor adopta prea adesea o atitudine gresita de simpatie fata de cel care amageste, fiindca acesta devine patetic si pretexteaza cu teama de respingere. Prea adesea victimele se emotioneaza, iarta si sunt sensibile la durerea celor care mint.

Victima ar trebui mai degraba sa fuga mancand pamantul si sa se bucure ca a aflat din timp un adevar care i-ar fi facut viata calvar. Ar trebui, totusi, sa il ierte pe cel care a mintit-o, insa si sa se indeparteze rapid de el. A ierta nu inseamna a continua sa te expui riscului si nici a fi obligat sa te lupti tu cu problemele celuilalt. Este mai bine ca partenerul mincinos sa invete anumite lucruri dintr-o respingere reala si sa devina o fiinta umana mai buna in viitor.

Eu, eu si iarasi eu – este motivul principal pentru care unii oameni mint si ascund secrete. De ce? De a castiga si pastra pe cineva ! In aceste cazuri nu este vorba de dragoste sau o relatie adevarata. Asa ca nu va lasati “fermecat” si nu va imbatati cu apa rece. E dureros sa afli secrete neconvenabile la un partener (a), dar trebuie sa te desprinzi cat mai repede de acel om si sa iti traiesti in continuare viata cu… altcineva.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *