In vizor

Drept la replică al Poliţiei. Nu schimbul de replici al poliţistului care vorbea la telefon în timp ce conducea

Ziar de Cluj a scris în nenumărate rânduri despre cei care se cred mai presus de lege. Aşa s-a întâmplat şi în cazul unui poliţist surprins vorbind la telefonul mobil, în timp ce conducea.

Însă reprezentanţii poliţiei, care îşi fac treaba şi investighează ori de câte ori le surprindem câte un coleg parcat neregulamentar, făcând exces de zel sau ignorând diverse situaţii, au cerut un drept la replică. Pe care îl publicăm, apoi îl şi demontăm.

„În urma articolului publicat Nimeni nu este mai presus de lege, se traduce la Cluj prin „să faci ce-ţi zice poliţistul, nu ce face poliţistul”, va comunicăm următoarele:

La nivelul unităţii au fost efectuate verificări, iar rezultatul acestora indică faptul că autospeciala se îndrepta către un eveniment semnalat pe strada Pajiştei, din Cluj-Napoca, iar convorbirea telefonică se purta cu ofiţerul de serviciu al Secţiei 6 Poliţie care dirija conducătorul auto spre eveniment.
Va asigurăm de faptul că fiecare sesizare de acest gen este analizată cu mare atenţie, fiind dispuse măsuri, conform reglementărilor interne, în situaţiile în care acestea se impun.”

Tocmai de aceea i-am rugat pe reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean să ne răspundă, punctual, la câteva întrebări:

1. Maşinile de poliţie sunt dotate cu staţii?

2. Poliţiştii de serviciu au telefoane de serviciu?

3. Poliţiştii primesc indicaţii oficiale, în timpul misiunilor, prin staţie sau prin telefon?

3. Poliţiştii comunică între ei, în timpul misiunilor, pe telefoane personale?

4. Există vreun articol în lege care să permită poliţiştilor să vorbească la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv omologat de tip handsfree?

Ce răspuns am primit? Pe scurt, nici nu au avut dreptate, dar nici nu se pot incrimina singuri.

„Autovehiculele inscripționate aflate în dotarea instituției noastre au montate stații radio de emisie/recepție.
La nivelul inspectoratului, beneficiază de telefon de serviciu șefii structurilor și adjuncții acestora, personalul de serviciu și purtătorul de cuvânt.
Pe durata executării misiunilor dispuse, polițiștii primesc informații și dispoziții pe canale de comunicare securizate.
În funcție de aria de acoperire, polițiștii pot comunica între ei și pe telefoane personale.
Nu există nicio prevedere legală care să permită utilizarea telefonului mobil în timp ce se conduce autovehiculul, cu excepția utilizării unui dispozitiv omologat de tip handsfree”, a fost răspunsul oficial. Pe care l-am primit in timpul prevazut de lege, insa pe care l-ar fi putut trimite in mai putin de 10 minute, daca nu ar fi fost atent analizat si „ticluit”, exact ca planul unui copil de clasa a doua.

Din imagini reiese clar că poliţistul conduce, în timp ce ţine cu o mână, cu cea stângă, mai exact, telefonul la ureche. Şi nu pare să aibă niciun dispozitiv de tip handsfree. Ori poate are vreunul, pe care, însă, nu-l foloseşte.

Poate politistul vorbea cu un coleg de la Sectia 6 despre misiune, cu nevasta despre porcul de Craciun sau cu vreun amic despre un joc de poker. Politistii sunt oameni si pot vorbi despre ce vor, atunci cand vor, fara insa sa incalce legea. Caci nimeni nu este mai presus de lege. Si atat timp cat un politist a amendat un cetatean pentru ca vorbea la telefon atunci cand conducea, cu atat mai mult nu are niciun drept sa incalce el insusi legea, caci ar deveni si ipocrit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *