In vizor

Drama unei mame in lupta cu sistemul medical bolnav si lipsit de umanitate. Si-a ingropat fiica dupa nici doua saptamani de la internare

Un sistem medical bolnav si ineficient, medici pe care lipsurile si drama oamenilor i-a calit prea mult. Cu totii am avut de-a face, direct sau indirect, cu sistemul medical romanesc. Am simtit lipsa empatiei din actul medical tot mai dezumanizat, am simtit lipsa organizarii corespunzatoare pentru ca sistemul sa functioneze corect. Cu toate acestea sistemul merge si de multe ori genereaza povesti cu final fericit. Cele care dor insa sunt povestile care nu mai au remediu. Aceasta este povestea unei mame care si-a vazut fiica ingropata in mai putin de doua saptamani dintr-o banala infectie urinara. Stie ca degeaba cauta vinovati, nici macar legea nu e de partea ei, dar vrea ca povestea sa fie stiuta, poate reuseste sa schimbe vreun destin.

E mica, firava si imbracata toata in negru pare si mai maruntica. Lucia Horvath si-a ingropat in luna octombrie fiica cea mare, cu doua saptamani inainte sa fi implinit 27 de ani. In urma ei a ramas o orfana de doar patru anisori, lumina ochilor Luciei.

Mihaela avea diabet de la 11 ani. Ajunsese sa faca insulina de patru ori pe zi, dar nu asta a omorat-o.

“Isi facea insulina de patru ori pe zi. Dar nu a murit de la diabet. Nu a murit pentru ca isi facea tratamentul asa cum trebuie. Ii mai crestea glicemia, isi lua insulina, ii scadea la loc”, povesteste doamna Lucia.

A facut o infectie urinara urata. Era la mama ei, la Mociu, asa ca a dus-o la centrul de permanenta din comuna.

“Am adus-o aici la urgenta, i-a facut testul la urina, i-a gasit doamna doctor Major infectie urinara cu sange. I-a spus: Mihaela iti fac o injectie, iti dau ceva de calmant, daca nu iti revii peste noapte, vii inapoi si te trimit la Cluj. Daca nu, vii si iti dau eu tratament pentru antibiotic, dar peste noapte, la ora 2, iarasi a facut o criza si am venit inapoi cu ea si atunci doamna Major a sunat la Salvare, a venit Salvarea si ea le-a dat diagnosticul ca e infectie urinara cu sange, a trimis-o la UPU”, relateaza Lucia.

Aceasta povesteste ca la Unitatea de Primire a Urgentelor medicii i-au pus un alt diagnostic.

“La UPU nu s-au mai ocupat de infectia ei urinara, sa-i faca o analiza, sa ii faca ceva, nu i-au facut nimic, decat ca stiau ca are diabet. Au facut ecograf la abdomen si au spus ca e fierea. Au trimis-o marti dimineata, in 7 octombrie la ginecologie. A avut un chist, dar i-au spus ca nu de acolo sunt crizele. De acolo au trimis-o la Diabet, unde a mai fost internata. Intr-adevar daca nu au medic de garda au tratat-o de diabet, nu a tratat-o nimeni de infectie urinara. Acolo i-au facut tratamentul de diabet”, povesteste femeia.

Dupa doua zile, la cererea Mihaelei, Lucia a vizitat-o la spital.

“Joi seara m-a sunat: Mama, faci cumva si vii la Cluj ca eu nu mai pot. Pe cand ajung la spital toata era umflata la burta, la picioare, la maini, fata. Toata era umflata. Ma duc la doamna asistenta si i-am spus: Ati vazut-o pe Mihaela in ce hal arata, toata e umflata. A venit asistenta si doamna doctor rezidenta, cand a vazut-o intr-adevar ca si ele s-au speriat.  Au sunat la UPU au asteptat pana a venit o salvare, au dus-o la UPU, acolo iarasi nu a facut nimeni nicio analiza sa vada ce are. Nu stiu dupa ce se mai tine UPU, pentru ca nu isi dau interesul. UPU numai arunca oamenii acolo, dar nu-i intereseaza. UPU a trimis-o iar la Ginecologie, la fel au spus ca nu face crizele de la chist, ca era foarte mic. Pe urma ne-au dus la Medicala II, am ajuns noaptea la ora 2. Dimineata a venit medicul de salon, i-am spus uitati asa arata urina, i-am aratat-o la domnul doctor. Mi-a spus ca nu e laborant, e un medic dar ca o sa vedem.  De la UPU scria ca e fierea, nicidecum infectie urinara. Au dus-o la ecograf la Medicala II, au zis ca e fierea. Lichidul, infectia deja i-a urcat la plaman, era toata infectata si nimeni nu a stiut nimic. De la ecograf au dus-o la raze la plamani, deja ea avea lichid la plamani. De la raza, fara nicio analiza, va dati seama, au luat-o si au dus-o direct la operatie”, povesteste ea.

Vestile nu s-au imbunatatit nici dupa operatia efectuata vineri, 10 octombrie.

„Dupa doua ore dupa ce au operat-o au vrut sa ii scoata furtunul ala care ii dadea aer si a facut un stop cardiac. Sambata dimineata i-au facut un RMN, pe urma s-a constatat ca fata este infectata, are infectie in sange, are infectie la rinichi, la plamani, pe urma nu a mai mers nimic. Cine a operat-o a fost domnul doctor Bogdan Stancu, dar nu pot sa dau vina pe omul asta pentru ca s-a ocupat de cazul ei ultima faza, nu a mai putut sa faca nimic. E de vina UPU, diabetul nu a mai facut analize pentru ca nu a mai fost medic de garda, dar de vina a fost UPU. Foarte multa lume se plange ca nu-si dau interesul fata de oameni. Spitalul s-a inchis la noi, trimit oamenii cu un diagnostic, cand ajung acolo e alt diagnostic. Daca doamna doctor i-a dat in scris bilet de trimitere de aici ca e infectie urinara cu sange, de ce nu s-au ocupat de asa ceva? Vineri au operat-o si joia urmatoare seara a murit”, isi aminteste Lucia Horvath.

Stia la ce sa se astepte, a avertizat-o chirurgul, dar tot nu a putut s-o pregateasca pentru moartea copilului ei.

“Dupa operatie s-a mai trezit, dar de miercuri deja s-a schimbat, nu a mai stiut de ea. Mi-a spus domnul doctor cand au adus-o de la RMN, doamna imi pare rau, sunt foarte mari probleme cu fata ca are septicemie. Ne-a spus ca ne putem astepta si la deces. A fost foarte corect domnul doctor cu mine. A fost un medic care si-a dat interesul, dar a fost deja in ultima faza. Daca era medic de garda, chiar daca a trimis-o UPU la Diabet si era alta problema, daca era medic de garda, era salvata. Pentru ca intotdeauna ii faceau analizele cand mergea acolo”, spune femeia.

Linia de garda a fost desfiintata la Spitalul de Diabet pentru ca “activitatea din camerele de garda de la sectiile clinice Diabet si Dermatologie, respectiv compartimentul de Chirurgie Maxilo-Faciala, consta intr-un numar mare de consulatatii ambulatorii, in majoritatea cazurilor fara bilet de trimitere sau pentru pacientii neasigurati, consultatii nedecontate prin contractul cu CJAS, iar numarul internarilor de urgenta din camerele de garda era foarte redus”, a precizat Petre Susca, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca pentru Monitorul de Cluj in luna octombrie.

“UPU e vinovata pentru ca a fost prima cand au trimis-o de aici si a doua oara si cand au trimis-o de la Diabet tot la UPU a ajuns. Numai pe UPU pot sa dau vina pentru ca ei spun ca acolo e urgenta si acolo gasesc toate bolile la om. Ei de ce nu i-au gasit? Mai ales ca a fost dat de aici? De ce nu i-au gasit? Ca nu au bagat-o in seama. Va spun sincer ca m-am gandit sa fac plangere, dar imi trebuie bani pentru asta. Va dati seama ca nu imi permit si oricum nu o mai aduc inapoi, mama la fetita. Vreau sa se stie, daca s-a gresit cu Mihaela si a trecut prin ce a trecut, sa nu mai treaca si alti oameni. Cum am vazut-o in ultima faza nu imi mai iese niciodata din suflet”, subliniaza femeia.

Calea legala este singura prin care apartinatorii Mihaelei pot afla adevarul si pot cere ca eventualii vinovati sa fie sanctionati.

“Pacienta de care intrebati a fost intr-adevar internata la noi si a decedat in 16.10.2014. Mai multe informatii nu va pot da pentru ca intra sub incidenta legii confidentialitatii pacientilor, care se aplica si dupa deces. Potrivit aceleiasi legi nici macar apartinatorii nu pot solicita date fara imputernicire de la pacient, decat in instanta. Cel mai corect lucru e, daca au dubii, sa inceapa o actiune prin avocat in justitie”, a subliniat Monica Costin, directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *