In vizor

Personalitatile Clujului s-au concentrat si au creat o strategie scrisa ca in clasa a IV-a

Scris de 422

In comunicatul de presa intocmit in 27 noiembrie, oficialii Consiliului Civic Local au reusit o descriere de tot rasul. O turma de majuscule care dau in text ca nuca in perete, cuvinte cu litere “mancate”, fraze incepute cu litera mica, virgule puse alandala sunt doar cateva din caracteristicele textului, asta ca sa nu mai pomenim si cliseele sau exprimarea lemnoasa.

Mai mult, la inceputul textului aflam ca textul cu pricina nu e un simplu comunicat de presa, ci si un proces verbal. 

“In urma invitatiei adresate de catre Consiliul Civic Local Cluj-Napoca d-lui prof. Calin Hintea si echipelor de voluntari care au contribuit la elaborarea Proiectului de Strategie Cluj-Napoca, 2014-2020 a avut loc dezbaterea propunerilor rezultate din contributia celor 29 de colective organizate pe domenii, gasirea cailor de actiune potrivite pentru asumarea publica de catre cetateni si pentru adoptarea unei hotarari de catre Consiliul Local Cluj-Napoca”, incepe, atractiv, anuntul. 

Mai aflam apoi locul in care s-a desfasurat reuniunea, intr-o fraza cu doua gerunzii: incepand cu ora 16,00, bucurandu-se de prezenta activa a urmatorilor specialisti”. Atat personajele ilustre, cat si provenienta lor sunt scrise cu majuscule. 

“UNIVERSITATI, PRIMARIA CLUJ, CCL, ONG- URI SI ALTI PARTICIPANTI DIN PUBLIC SI PRESA:

AUREL COLTOR, AUGUSTIN ZERIU, ANDREI TIGANAS, EMANOIL TUDOSE, VASILE MITREA, CATALIN BABA, IOAN HOSU, DAN LAZAR, CALIN HINTEA, ANA LUDUSAN, BOGDANA NEAMTU, ADRIAN HUDREA, FLORIN MOROSANU, DAN BALICA, CARMEN MARC, BOGDAN MOLDOVAN, VIOREL STANICA, PETRE UNGUREANU, NICOLAE GROSU, NICOLAE URS, PATRICIA COUTI, ADRIAN CHIRCA, RARES BEURAN, RADU MITITEANU, IOSIF POP”, arata, strident, comunicatul-proces verbal. 

Background-ul stirii, de la initierea proiectului pana la scopul si modul sau de desfasurare sunt descrise apoi in pur limbaj de lemn, desi este invocat “interesul comunitatii”, informarea cetatenilr sau stimularea initiativei. Autorii scrierii nu s-au zgarcit deloc la tastarea spatiilor intre cuvinte, astfel ca multe sunt mai indepartate intre ele decat ar fi fost firesc. Sunt din nou puse majuscule pentru cuvinte ca “dezbateri publice” sau “strategie”. 

Sunt enumerate apoi recomandarile din cadrul respectivei strategii, insa inaintea insiruirii lor este o virgula. 

“Corelarea cu Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane se impune de la sine si amandoua lucrari sa fie integrate in viziunea regionala si nationala,

Stabilitatea echipei de strategie urbana, atat in faza de elaborare cat si in etapele de executie, ramane cheia reusitei pe termen lung.

Proiectul de Campus Universitar cu toate dotarile similare celor de la Oxford nu ar fi trebuit abandonat de catre oras pentru ampasamentul Ratul Bivolului,

“Ziditorul” Dimitrie Gusti, sustinea conceptul “sa gandim strategic plecand de la comunitatile locale spre national si European” este valabil si astazi“, sunt cateva prin primele masuri propuse. 

Mai bine de trei sferturi din propunerile de pe lista contin greseli halucinante: 

“Ampasarea gresita a autostrazii Transilvania poate fi corectata inca,

Spitalul clinic de urgent este, in continuare, o mare prioritate care nu mai trebuie amanata.

In adoptarea Strategiei Clujului consilierii locali si cetatenii ar trebui sa plece de la intrebarea ”Cum am dori sa arate Clujul copiilor si nepotilor nostri ?” in ceea ce priveste: educatia, siguranta familiei, universitatile, mediul ambiental, spatiile de locuit, transportul, libertatea de miscare, economia, etc.

Adoptarea unei Strategii de dezvoltare durabila presupune conturarea unei echipe de oameni cu viziune, cu trei piloni tinta: societatea cunoasterii, sanatatea oamenilor, cultura. 

Dupa o gandire din anii 90, proiectele majore ale orasului erau: Centru de Targuri si Expozitii, Centru de Distractii cu edificarea unui Disney Land, pista de competitii pentru automobilism Formula I.

Proiectele de sustinere a economiei din Zona Metropolitana pot aduce Clujului statutul de “Oaza de dinamism si bunastare sociala”.

Masurarea putintei de realizare a Strategiei propuse este importanta inca din etapa adoptarii ei,
 

Bugetarea participative pe proiecte si programe asumate se cere facuta pe durata mai mare (bugetare multianuala).

Intrebarea cheie este: Cum convingem decidentii politici 

La finalul elaborarii proiectului constatam ca suntem pe ideile avansate de Consiliul Civic Local si ca concluziile se cer  sustinute si validate,

Colaborarea universitara cu administratia locala, cu zona de afaceri si cu societatea clujana este calea spre reusita a intregului demers.

Indicatorii de testare a calitatii vietii in Cluj-Napoca este un obiectiv asumat pe termen lung de catre colectivul FSPAC”, se mai arata in document. 

O recomandare a fost omisa din marea strategie care a antrenat atatea minti luminate: cel care o elaboreaza trebuie sa cunoasca limba romana. Altfel, oricta de bine gandita si de vizionara ar fi, ramane doar un text de rasul curcilor. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 4 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 7 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 19 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 21 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE