In vizor

Drama unei eleve de la Liceul Teoretic Creștin Pro Deo: batjocorită de profesori și colegi, fata s-a mutat la altă școală – VIDEO

În schimbul unei taxe de școlarizare de 3.600 lei/an, o elevă a unui liceu penticostal din Cluj-Napoca a fost catalogată orfană și curvă, de către profesori și colegi, potrivit mărturisirilor părinților fetei. Totul s-a petrecut în ultimii doi ani. Coșmarul adolescentei a fost atât de mare încât s-a mutat la o altă școală.

Motto: „În vremuri de compromis, în care societatea a sfărâmat din nou tablele Legii, școala creștină rămâne unica soluție pentru modelarea caracterului cristic în noua generație”.

Cu aceste cuvinte se mândresc cei de la Liceul Teoretic Creștin PRO DEO, un renumit liceu privat din Cluj-Napoca, unde crema penticostală din oraș își trimite copiii pentru a-i face mai buni, într-o lume plină de oameni răi. Chiar sunt educați acești copii potrivit dogmei creștine?

Matei 10:34 „Să nu credeţi că am venit s-aduc pacea pe pământ, ci sabia”

Cazul Andreei Mitrea ridică niște semne de întrebare cu privire la modul în care se face educația în această școală. Problemele elevei au început în 2 martie 2018.

„Am fost chemat la școală de urgență, fetița mea era acuzată de cinci lucruri pe care nu mi le-au demonstrat nici în ziua de azi. Că distribuie materiale obscene, că amenință cu bătaia colegii. Eu atâta am cerut, să îmi demonstreze că e așa. Am trimis scrisoarea și la Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, a mărturisit, pentru Ziar de Cluj, Daniel Mitrea, tatăl fetei.

Ce a urmat a fost greu de digerat pentru orice tată.

„A fost exmatriculată o săptămână, am vrut să ne mutăm din țară. Rugam directorul să găsim o soluție onestă, el îmi transmitea să mă mut în Baciu sau Florești. În aceste condiții, am ajuns la Inspectoratul Școlar pe 8 martie, iar cei de acolo mi-au transmis că ce au făcut cei de la liceu e ilegal, că trebuie primită înapoi. Eu am cerut un consilier școlar, pentru că mă temeam de agresivitatea celor de acolo”, a continuat tatăl.

În săptămânile următoare, evenimentele s-au derulat rapid, iar lucrurile au luat o turnură dramatică pentru familia Mitrea. Fata a aflat de la profesori că e adoptată. Totul s-a petrecut în fața colegilor. Pentru ea, aceasta a fost o lovitură grea.

„Fetița mea cânta la capelă, aveam referințe frumoase despre ea de la director, nici măcar o dată nu mi-a sugerat că ar fi probleme. Într-o zi, fata mea nu a fost lăsată să meargă la baie, a urmat un mic scandal și am fost chemat iar la școală unde soția directorului, Caraman Dana Rozalia, mi-a spus că admiră faptul că îmi iubesc atât de mult fetița chiar dacă nu e a mea. Atenție, Andreea participa la discuții. Mai apoi, am aflat niște lucruri incredibile. Andreea mi-a povestit că în 2017, această profesoară a spus de față cu toți copiii că a fost înfiată. Iar de atunci, toți au început să o șicaneze, să îi spună că e orfană. După care aflu că și consiliera școlară, Cosmina Stan, o întreabă același lucru, dacă e înfiată”, acuză bărbatul.

1Petru 2:11 „Lepădaţi, dar, orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire”

Trecând peste acuzele aduse fetei, revoltător e faptul ca un profesor își permite să îi dezvăluie unui elev că a fost adoptat, lucru subliniat și de tatăl fetei. Andreea nu a fost mereu un copil problemă, însă cele întâmplate au afectat-o enorm. Adoptată încă din scutece, fetita a crescut într-o familie normală, înconjurată de iubire, iar acum părinții se luptă pentru a o readuce pe drumul cel drept. În prezent, copila a fost mutată la o altă școală, departe de stresul de la PRO DEO, iar părinții încearcă să o facă să uite drama din ultimii ani din viață.

„Eu nu pot să înțeleg cum niște oameni care susțin că sunt credincioși se comportă așa. Chiar și la inspectorat mi-au spus că acest liceu ar trebui să fie ca un far de lumină, nu le venea să creadă ce le povestesc. Andreea încearcă să-și revină. Joacă șah, cântă la chitară, am dat-o la baschet, ca să uite de cele întâmplate. Chiar profesorii de acum îmi spun că e o fată inteligentă”, povestește, plin de speranță, tatăl.

1Petru 2:9 „Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui”

Profanii se vor întreba: “De ce atâta caz pentru un liceu privat? De ce Andreea nu a fost mutată la un alt liceu, fără bătăi de cap”. Răspunsul e simplu. Frica de excomunicare. În rândul comunității penticostale din Cluj, părinții care refuză să-și înscrie copiii la acest liceu (unde taxa de școlarizare e 3600 RON pe an) riscă excomunicarea, asemenea regilor din evul mediu care îl sfidau pe Papă.

Ironic, pe site-ul oficial al liceului stă cu mândrie scris: „Urmași dedicați ai lui Hristos, profesorii noștri vor fi ”indicatoare” către cer prin felul lor de viață. 90% din ceea ce rețin elevii are ca sursă modelul dascălilor lor, pe care îi imită în toate aspectele vieții”.

Până atunci, la liceul PRO DEO se întâmplă lucruri ciudate, după cum mărturisește Daniel Mitrea.

„O fetiță și-a prins degetul în ventilatorul de sus și i-a sfârtecat degetul, pentru că profesorul lipsea. Eu am tot spus că în acel liceu profesorii pleacă ușor, în condițiile în care eu plătesc bani și nu se mai recuperează orele. Acum au crescut taxele de școlarizare pentru că alături de mine au mai plecat 10 familii”.

Deutoronomul 31:6 „Întăriţi-vă şi îmbărbătaţi-vă! Nu vă temeţi şi nu vă înspăimântaţi de ei, căci Domnul Dumnezeul tău va merge El Însuşi cu tine, nu te va părăsi şi nu te va lăsa”

Daniel Mitrea e hotărât să nu abandoneze lupta cu sistemul, chiar dacă sistemul e putred. S-a obișnuit deja ca plângerile să-i fie „plimbate” între instituții, dar speră că într-o zi și alți părinți vor prinde curaj și vor discuta liber despre ce se întâmplă în cadrul liceului PRO DEO.

Cât despre comunitatea penticostală, modul ei de abordare al acestui caz aduce foarte mult cu Omerta siciliană, codul nescris al tăcerii din cadrul Mafiei Italiene.

Omerta „interdicția categorică de cooperare cu autoritățile statului sau recurgerea la serviciile sale, chiar și atunci când cineva a fost victima unei infracțiuni.”

Astfel se explică lipsa de implicare a bisericilor penticostale, care au ignorat cele șapte scrisori trimise de către tatăl fetei, în care erau semnalate întâmplările revoltătoare. Iar într-o lume în care pastorii acestor biserici sunt văzuți drept semizei, iar cuvântul lor este lege, lipsa lor de implicare e sinonimă cu aprobarea tacită a celor întâmplate.

„Profesorul poate fi dat afară!”

Ziar de Cluj a contactat un specialist, pentru a ne asigura că cele întâmplate sunt într-adevăr de o gravitate ieșită din comun. „Viața privată a elevului nu îl privește pe profesor. Profesorul e plătit să predea, să fie exemplu pentru elevi. Legislația nu e adecvată în cazurile de bullying, uneori nu au ce face profesorii. Dacă într-adevăr i-a spus fetei că a fost înfiată, poate fi dată afară”, a punctat Lucia Alb, psiholog.

Directorul școlii, Bratu Maximilian Caraman, a refuzat să comenteze cazul. A dat asigurări însă că o anchetă amplă este în desfășurare. O anchetă care să stabilească dacă soția sa, Dana Rozalia Caraman, este autorul moral al dramei prin care trece Andrea Mitrea. Ziar de Cluj va urmări cu interes concluzia acestei anchete.

Cultul Penticostal face parte dintre cultele creștine protestante recunoscute oficial în România. A patra confesiune ca mărime, după ortodocși (85.9%), romano-catolici (4.6%) și reformați (3.2%), penticostalii numără 367.938 de adepți (1.9%). În lume, în anul 2012 existau aproximativ 250 de milioane de penticostali, cam 10% din întreaga populație creștină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *