Justitie

Drama prin care a trecut o angajată a Autorității Electorale Permanente, reglată de Tribunalul Cluj. Femeia a fost mutată POLITIC și a suferit un AVC

Magistrații de la Tribunalul Cluj au făcut dreptat în cazul unei clujence, angajată a Autorității Electorale Permanente, care a dat în judecată insituția pentru umilințele la care a fost supusă. Femeia le-a povestit magistraților cum a fost ”retrogradată”din structura centrală, unde verifica deconturile pentru partidele politice, la o filială județeană, prin ordin al președintelui Autoriității Electorale Permanente. Lucica C. a suferit un accident vascular cerebral la scurt timp după disputa cu conducerea AEP. 

„În motivarea cererii, Lucica C. a arătat că deține calitatea de funcționar public parlamentar începând cu data de 16.11.2015, și ulterior, din data de 01.04.2017 a fost mutată al Departamentul de control al finanțării partidelor politicie și a campaniilor electorale, pentru ca ulterior, ca urmare a promovării unui concurs organizat pentru o funcție similară, a fost numită, începând cu data de 01.05.2018 pe perioadă nedeterminată la Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale din cadrul Autorității Electorale Permanente, aparat central. În tot acest timp și-a îndeplinit obligațiile cu profesionalism și bună-credință funcția de controlor financiar în cadrul aceluiași departament din cadrul structurii centrale”, se arată la dosar. 

Cu toate acestea, femeia susține că președintele AEP,  Constantin-Florin MITULEŢU- BUICĂ, a umilit-o printr-un ordin de a o muta de pe funcția pe care era prin concurs, într-o filială județeană pe o funcție diferită și inferioară. 

„Reclamanta a arătat că măsurile abuzive luate împotriva sa i-au încălcat vădit drepturile nepatrimoniale constând în onoarea și demnitatea în exercitarea profesiei și reputația de care se bucura în cadrul instituției, precum și dreptul la carieră, fiind înlăturată din toate proiectele și activitățile specifice DCFPPCE. Solicitarea sa privind daunele morale nu ar constitui nici o penalitate excesivă pentru instituție, nici un venit nejustificat pentru ea, ci doar o modalitate de reparare a prejudiciului moral suferit ca urmare a conduitei abuzive a autorității emitente a actului administrativ nelegal. Caracterul abuziv al măsurii și existenta unei fapte ilicite rezultă și din propria conduită a pârâtei care, aproape concomitent cu măsura dispusă, a organizat și desfășurat concurs pentru ocuparea funcției publice de consilier parlamentar în cadrul departamentului central, când, dacă ar fi existat un interes public legitim, s-ar fi putut organiza un concurs pentru acceași funcție, dar în cadrul Biroului Municipal București, unde au fost ea, împreună cu alți colegi, „reîncadrați”. În urma acestor demersuri abuzive, a fost efectată și pe plan emoțional și fizic, suferind și un atac vascular cerebral (AVC)”, arată instanța. 

Tribunalul Cluj a dispus reîncadrarea femeii pe funcție și despăgubiri din partea AEP în valoare de 20.000 de lei pentru accidentul vascular cerebral pe care aceasta l-a avut. 

„Pusă în fața unei asemenea măsuri abuzive, orice persoană care se stăduiește să își construiasă o carieră profesională, și care constată că toate eforturile sale depuse de-a lungul timpului au fost în zadar, va fi afectată atât fizic cât și emoțional. Bineînțeles, intensitatea acestor suferințe va fi percepută diferit de la o persoană la alta, în funcție de constituția fiecăreia, de vârstă, etc. În cazul reclamantei, s-a dovedit că impactul măsurii a fost unul grav, care i-a afectat inclusiv starea de sănătate. Nu prezintă relevanță, în cauza de față, susținerea pârâtei, potrivit căreia la data de 14.10.2019, cu ocazia controlului medical periodic, reclamanta a fost declarată aptă de muncă, deoarece această împrejurare nu demonstrează că nu ar fi suferit un AVC ci că în urma lui, din fericire, s-a refăcut.

Pentru aceste motive, instanța va admite și cererea de obligare al pârâtei la plata sumei de 20.000 lei, reprezentând daune morale.

(…)

Obligă pârâta AUTORITATEA ELECTORALĂ PERMANENTĂ să o reîncadreze pe reclamantă pe funcția publică parlamentară deținută anterior emiterii Ordinului nr. 193/24.04.2019 și Ordinului nr. 205/24.04.2019 , de către președintele Autorității Electorale Permanente, și anume pe funcția publică parlamentară de execuție de consilier parlamentar la Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale din cadrul aparatului central al Autorității Electorale Permanente”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj. 

 

Sursa foto: telegrafonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *