In vizor

Drama familiilor inselate de "teparul imobiliar" Traian Floarea Ianson: "Am dat avans 17.000 de euro, nu am recuperat nimic!"

Mai multe persoane inselate de Traian Floarea Ianson, tanarul de 29 de ani care a vandut zeci de apartamente in blocuri nefinalizate la termen, au povestit pentru Ziar de Cluj cum au ajuns cu veniturile poprite din cauza problemelor financiare. Dezvoltatorul imobiliar si-a cautat “victimele” in randul persoanelor care au lucrat in strainatate si care aveau bani pentru avans. El a vandut apartamentele pe care nu le-a mai finalizat percepand avansuri de zeci de mii de euro. Una dintre persoanele inselate a castigat un proces de despagubiri cu Traian Floarea Ianson, insa nici pana astazi nu si-a recuperat paguba de aproape 20.000 de euro.

Ioana Racolta si sotul ei au castigat un proces cu “teparul” Traian Floarea Ianson, insa nu au recuperat nimic din cei 17.000 de euro pe care i-a platit in avans. Femeia povesteste cum a ajuns sa cumpere un apartament de la acest tanar, intr-un bloc construit in Campia Turzii, pe strada Laminoristilor.

Apartament cu 2 camere, la 24.000 de euro, si contract la avocat. Al constructorului

“Lucrurile stau asa: in 2007 noi ne-am intors din Portugalia (sotul, fiica de 2 ani pe atunci, si eu), cu gandul sa ne refacem viata acasa, ca tot omul. Bani nu aveam multi, de lucru ne-am gasit usor, ca in 2007 erau locuri de munca bune, iar in 2008 am gasit anuntul acestui individ, cum ca el construieste un bloc in Campia Turzii cu doar 24.000 euro apartamentul cu 2 camere. Am facut un contract cu el la Cluj, la avocatul Rares Trif, pe Dorobantilor. Fiind prima data cand achizitionam un apartament nu am stiut ca puteam sa ne aducem noi un avocat sau sa nu acceptam semnarea la avocatul lui, dar la acel moment nu ni s-a parut nimic suspect. Sotul meu chiar a fost pe un santier din Floresti unde mai era un bloc in lucru si i s-a parut ca totul e OK”, povesteste clujeanca.

A urmat un avans de rezervare a apartamentului si a locului de parcare, in valoare de 3.000 de euro.

“Mai departe in contract era stipulat ce suma trebuie sa platim la fiecare faza a constructiei. I-am mai dat 10.000 de euro cand a inceput constructia. Si apoi inca 4000 cand a ridicat blocul si erau puse si geamurile (care acum nu mai sunt)”.

Cu cei 17.000 de euro platiti, familia Racolta a asteptat sa se mute in apartamentul nou. Numai ca constructia a inceput in februarie 2009 si trebuia finalizata in boiembrie 2009.

“Eram deja in 2010 si am vazut ca nu mai veneau nici muncitori pe santier si parea ca lucrarea e abandonata. Atunci am inceput sa ne interesam mai in detaliu, am aflat cine ii sunt parintii, am scris tot felul de scrisori, inclusiv la avocatul lui care dupa ce i-am zis ca apara un infractor l-a abandonat si ne-a raspuns ca nu mai lucreaza cu el.

Am aflat intre timp ca mai sunt si alte familii care au cumparat de la el 2-3 apartamente in bloc si chiar platisera toti banii, crezand ca au prins un super-pret. Dintre acele familii multe sunt plecati in strainatate”.

Apoi, familia Racolta a incercat sa ajunga la o intelegere amiabila cu Traian Floarea Ianson, si sa ii ceara cei 17.000 de euro inapoi, insa fara nicio sansa.

Proces castigat, dupa doi ani. Executorul nu a avut ce sa execute, desi tanarul se plimba cu o masina luxoasa

“Ne-a tot dus cu vorba, ne-a promis ca va termina lucrarea, dar numai vorbe si promisiuni. Asa ca, in 2010 l-am dat in judecata. Procesul a durat fix 2 ani, in 2012 s-a terminat, el si unchiul lui, Horatiu Filip, au incercat sa depuna si marturii mincinoase la proces, dar am avut dovezi in favoarea noastra si judecatoarea i-a prins cu toate minciunile, A fost foarte greu, eu m-am si imbolnavit de suparare, sistemul imunitar imi era foarte scazut, am suferit si o operatie, am fost mult in concediu medical si din cauza asta mi-am pierdut si locul de munca. Desi am castigat procesul, banii nu i-am recuperat (procesul ne-a costat 1.500 de euro, iar prin decizia judecatoareasca el trebuia sa ne plateasca cei 17.000 de euro, plus cheltuieli de judecata, plus alte dobanzi). Dar nu ne-a platit nimic, si nici executorul nu a gasit nimic sa ii execute. La politie la Campia Turzii sunt plangeri penale pe numele lui, dar nu s-a intamplat nimic. In timpul procesului am aflat si ca atunci cand eu am observat ca nu mai veneau muncitori pe la santier a fost de fapt din cauza faptului ca lui i s-a interzis sa mai continue lucrarea de catre Inspectoratul de Stat in Constructii pentru ca nu era ok ceva la partea de sustinere si erau si alte vicii de constructie”, poveseste Ioana Racolta.

In timp ce executorii judecatoresti nu au avut ce sa recupereze de la acest tanar, el este vazut in fiecare zi la volanul unui Audi Q7, pe santierul celor doua blocuri de pe strada Miko Imre, din Cluj-Napoca. Chiar si ieri, reporterii Ziar de Cluj i-au surprins masina aici.

In acelasi timp, familia Racolta s-a ales cu propriri pe salarii.

“Cam asta ar fi, noua intre timp ne-au venit popriri pe salarii pentru ca nu am mai putut plati creditele (o parte din bani i-am luat cu credit de nevoi personale in ideea ca in maxim 1-2 ani dupa ce termina constructia il transformam in credit imobiliar. Sotul a fost nevoit sa mearga din nou in strainatate sa lucreze.  Ne contacteaza tot felul de oameni care ne intreaba daca am obtinut ceva in urma procesului, daca au auzit ca noi nu am recuperat nimic, au renuntat si ei, si tot asa..
Eu sper sa se intample ceva, orice, sa ne recuperam cel putin cei 17.000 de euro. Dar, sincer, mi-am pierdut orice speranta, si mi-am si luat gandul la un moment dat, dar acum ca am vazut articolul de pe facebook, am zis ca ar fi bine sa spunem ce s-a intamplat, omul asta nu poate sa faca acelasi lucru de 6 ani incoace si sa nu ii faca nimeni nimic…”, incheie Ioana Racolta.

Vasile Stoica este o alta victima a acestui “tepar imobiliar”.

 “In 2013 am cumparat de la Floarea Ianson un apartament de 28 metri patrati, la pretul de 19.000 de  euro. Intelegerea a fost sa ii platesc lunar o rata de 400 de euro. Am fost la notar, am intocmit toate actele, si dupa un an de zile mi-a zis ca va finaliza blocul, insa nici vorba de asa ceva.  Am ramas cu banii dati – 10.000 de euro. Nu stiam ce sa fac, sa il dau in judecata sau nu. In cele din urma, m-am consultat cu avocata, care mi-a spus ca e actionat in instanta de foarte-foarte multe persoane, si nu castig nimic. Eu acum sunt in Londra si, din pacate, nu pot sa fac nimic”, spune Vasile Stoica.

O alta clujeanca spune ca tanarul i-a vandut intr-un bloc de pe Miko Imre un apartament la etajul 9, iar blocul este autorizat pentru 8 etaje. Si aceasta a platit un avans de 12.000 de euro catre Traian Floarea Ianson.

“Azi am facut sesizare si la ITM pentru lipsa panoului de informare, siguranta angajatilor de pe santier si daca lucreaza la negru sau cu carte de munca”, spune Lorena Mihut.

Ziar de Cluj a relatat pe larg despre acest personaj fata de care, se pare, nicio autritate nu poate lua masuri. Pe langa blocul din Campia Turzii, Traian Floarea Ianson mai are alte doua proiecte imobiliare in Cluj-Napoca – doua blocuri de cate opt etaje pe strada Miko Imre nr. 14 si un alt bloc pe strada Fabricii. In cazul constructiei din Marasti, Primaria Cluj-Napoca a emis autorizatie de construire pentru spatii de birouri, nicidecum pentru bloc de locuinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *