Vocea ta

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: “Zoomer sau milenial, uită-te pe fluturașul de salariu la suma pe care o plătești pentru contribuția la sănătate”

Scris de 611

Zoomer sau milenial, uită-te pe fluturașul de salariu la suma pe care o plătești pentru contribuția la sănătate. Apoi însoțește-ți mama la un consult de specialitate sau la o investigație paraclinică sau la farmacie pentru un medicament banal.

“Statul român în fiecare an, dacă nu a dublat, oricum a mărit bugetul pentru sănătate. Or, noi avem servicii medicale proaste în continuare. Foarte mulţi din cetăţenii noştri se duc în alte state europene pentru a-şi face tratamentul. Or, este inexplicabil cum din ce în ce sunt mai mari fonduri alocate sănătăţii, iar noi în continuare avem un fenomen al corupţiei generalizat în acest domeniu”. Este o declarație făcută în această săptămână de Procurorul Șef al DNA, Crin Bologa.

Domnul Procuror Șef al DNA poate găsi evoluția fondurilor alocate pentru sănătate chiar într-un document oficial dat publicității la sfârșitul anului trecut de către Ministerul Sănătății, Strategia națională de sănătate 2022-2030. În raportul de 114 pagini, figura 38 de la pagina 24 îi dă dreptate.

În cinci ani, din 2016 și până în 2021, costurile cu sănătatea din FNUASS au crescut de la 24 la 46 de miliarde lei, practic s-au dublat – 91,6%, mai precis. Costurile cu serviciile spitalicești au crescut cu 125%, cele cu serviciile de ambulator cu 78% iar cele cu medicamentele compensate cu 55%.

NICĂIERI, dar NICĂIERI în țările la care ne raportăm noi nu a existat o dublare a costurilor de sănătate în 5 ani, chiar dacă România vine de la o bază joasă – atenție însă, dublare care nu a avut nici un impact asupra stării de sănătate a populației. Și în aceste date nu sunt cuprinse sumele de completare alocate de la bugetul consolidat, o parte din creditele de angajament sau sumele alocate de către autoritățile locale care au în subordine spitalele – probabil că cifrele vor arăta și în aceste cazuri dublări, dacă nu chiar triplări ale banilor care au intrat în sistemul sanitar în intervalul 2016-2021.

Desigur, să nu uităm de banii care vin în completarea finanțării sistemului sanitar de la bănci de investiții, prin fonduri europene, din veniturile proprii ale spitalelor și ambulatoriilor, etc.

Zoomerii și o bună parte a milenialilor sunt (încă) sănătoși, nu au nevoie de consult de specialitate, investigații paraclinice și medicamente. În schimb au mare nevoie mamele și bunicile lor, care pierd ani de viată și ani de calitate a vieții pentru ca accesul la servicii de sănătate este cel pe care îl știm. În ciuda dublării banilor din sănătate mamele și bunicile bolnave ale zoomerilor și milenialilor se lovesc de aceleași bariere infernale, fonduri insuficiente, medici insuficienți, echipamente insuficiente. Astfel încât sunt obligate să scoată alți bani din buzunar ca să treacă peste barierele infernale.

Repet invitația din titlu adresată zoomerilor și milenialilor ca după ce calculează cât au platit contribuție la sănătate în ultimul an, să-și însoțească mama, în sistemul public, la un consult de specialitate, la o investigație paraclinică sau la farmacie, să cumpere un medicament banal. Apoi să tragă linie și să calculeze cât de repede a avut acces mama la serviciile medicale și, mai ales, cât a trebuit să plăteasca din buzunar, în plus față de contribuția la sănătate, în această aventură.

Apoi, să dea share la aventură.

Dragoş DamianULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 19 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 21 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 23 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 24 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE