Vocea ta

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Doamna Ministru Ligia Deca, mediul de afaceri minte cu nerușinare când afirmă că îi pasă de viitorul României”

Scris de 726

Din când în când, încărcate de importanță și morgă, coaliții, federații, patronate, sindicate, asociații, etc., reprezentând mediul de afaceri, intră la Ministerul Educației unde trasează indicații celor de acolo despre cum trebuie să arate sistemul de educație din țară, cum trebuie să se facă învățământ, care e planul de acțiune pentru a crește literația digitală, a scădea NEET-ul, a reduce dorința de emigrare a tinerei generații etc.

de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Doamna ministru, ce nu vă spune mediul de afaceri dar știe toată lumea este că până ce nu va fi nimicit sistemul toxic de legături și relații din toate eșaloanele de conducere ale sistemului de învățământ cadrele didactice și copiii nu au nici o șansă, oricât de bune ar fi legile învățământului din România Educată.

Doamna ministru, mediul de afaceri nu vă spune că trebuie curmate oligarhiile de partid și de familie și reconvertite licee, colegii, facultăți, dacă nu cu totul atunci măcar materii și catedre, pentru a livra ceea ce imploră piața muncii –  agricultori, constructori, operatori de echipamente industriale,  medici și ingineri. Sau că indicatorul de performanță numărul 1 al instituțiilor de învățământ trebuie să fie angajabilitatea absolvenților, adică procentul de absolvenți care se angajează în domeniul în care au fost pregătiți nu trebuie să scadă sub o anumită valoare, altfel instituția de învățământ ar trebui desființată.

Doamna Ministru, mediul de afaceri se ferește să vă spună cele de mai sus pentru că, în covărșitoarea sa majoritate, este de fapt cu ochii pe cele 49,509 miliarde de lei ale bugetului Dumneavoastră și pe celelalte miliarde din alte surse de finanțare, pentru a vinde niște cărți, niște meditații, niște săli de sport, niște săli de clasă, niște lapte și corn, etc.

Mediul de afaceri nu se inhamă la greaua misiune socială de a instrui copiii și tinerii, de a le da o calificare, de a le da un job în țară.

De ce spun asta? Consorțiile de învățământ dual sunt primul proiect cu șanse de reușită care poate înșuruba, în sfârșit, piața învățământului la cea a muncii, prin crearea unor campusuri unde profesorii și angajatorii pot lucra cot la cot pentru a instrui absolvenții în domeniile unde există cerere mare de forță de muncă. Știți câte companii au fost interesate să participe la înființarea acestor consorții? 9 în Cluj-Napoca, din 77 de mii de firme înregistrate în oraș. 6 în Sibiu, din 54 de mii de firme înregistrate în județ. La astea se adaugă în cele 2 județe încă vreo alte 10 care pregătesc deja tineri în învățământul dual preuniversitar. E drept, sunt firme importante, dar raportat la criza de forță de muncă, interesul este neglijabil.

Să nu fi știut de consorții companiile care se plâng într-una că nu găsesc angajați? Puțin probabil, dezbaterile pe tema lor au început în iunie 2022 iar metodologia a fost aprobată în noiembrie, deci proiectele stau în studiu de peste jumătate de an. Să așteptam să vină mai multe companii în etape ulterioare? O să vedem, eu spun că nu vor veni. Marea majoritate a companiilor vor sta la pândă, vor aștepta ca absolvenții să fie calificați de consorții pe banii din PNRR, ai Ministerului Educației și ai companiilor care cred că viitorul tinerei generații este în România, și-i vor fura, fără să dea un ban pentru instrucție.

Sosesc la Ministerul Educației cererile de avizare a constituirii consorțiilor, verificați Dumneavostră câte firme în total, la nivel național, au fost interesate să participe în pregătirea absolvenților prin acest sistem. Și o să înțelegeți că mediul de afaceri minte cu nerușinare când spune că pune umărul la viitorul României.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

Recomandările redacției
TOP CITITE