Editorial

Dragă Moni,

Scris de 839

Aș vrea să am o discuție amicală, că sunt un domn, cu doamna Monica Anisie, ministrul Educației.

Haideți, doamna Anisie, să ne uităm la niște date, că cifrele au defectul să nu prea mintă. Vreți? Super, mă bucur că sunteți de acord. Mai ales pentru că ați dat un ordin de ministru prin care elevii sunt OBLIGAȚI să participe la cursurile online din perioada asta. Bine, să faci cursuri online într-o țară în care peste 1.170 de școli aveau toaleta în curte la începutul acestui an școlar, mi se pare o idee extrem de optimistă, dacă nu chiar nebună. Dar nu mă bag în treburile dumneavoastră, sunteți ministrul Educației, știți mai bine.

Doamna Anisie, Monica? Moni? Ne putem tutui? Mai bine nu, am stabilit că sunt un domn. Deci, doamna Anisie, un raport al Organizației Salvați Copiii și al Avocatului Poporului arată că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Mai mult, 150 de mii de copii din țara asta adorm flămânzi.

Doamna Anisie, haideți să facem un exercițiu de imaginație. Vreți? Super, mă bucur că sunteți atât de receptivă. Haideți să ni-l imaginăm pe Ionuț, un băiețel din comuna Necșești, județul Teleorman, cea mai săracă localitate din România. Ionuț a avut neșansa de a se naște într-o familie săracă, dar care a reușit, cu eforturi mari, să-l dea la școală.

În fiecare dimineață, înainte de a pleca la școală, Ionuț mănâncă o felie de pâine unsă cu untură. Cealaltă felie care mai e în casă i-o pune mama lui la școală. Când se întoarce de la școală, Ionuț își ajută părinții prin gospodărie, apoi se pune să-și facă temele. Dar nu va mai mânca nimic în ziua aia, că trebuie să rămână pentru mâine. E printre cei 150 de mii de copii din țara asta care adorm flămânzi în fiecare seară. Îi mai țineți minte, doamna Anisie? Super!

Mă urmăriți, doamna Anisie? Foarte bine, mă bucur că putem purta acest dialog extrem de constructiv. Ei, hai să ni-l imaginăm pe Ionuț acum, când școala e închisă pe motiv de pandemie, cum trebuie să participe el la cursurile online, pe care le-ați făcut obligatorii.

Știu, știu, ați spus că sunt obligați să participe doar cei care au posibilitatea, care au acces la internet, dar cu ce a greșit Ionuț, de nu v-ați gândit și la el? Doar cu faptul că a avut neșansa să se nască într-o familie săracă? Îl excludem de la cursurile online pentru că n-are un computer și o conexiune la internet?

Păi, Monica, Moni, îmi permit să te tutuiesc, că m-ai enervat, ca Ionuț sunt zeci de mii de copii în România, ce facem cu ei? Îi discriminăm pentru că sunt săraci? Cam mare discriminarea, având în vedere că 21,5% din copiii României trăiesc în sărăcie.

Ce ar trebui să facă mama lui Ionuț, care abia are ce să-i dea de mâncare, ca să-l ajute să participe la cursurile online? Să-și vândă vaca și să-i ia computer? Să facă foamea o lună și să-și bage internet? Cam cum te-ai gândit la genul ăsta de situații? Aaa, nu te-ai gândit? Super!

Hai să mai vorbim despre ceva, dragă Moni. E o informație pe care o știi, cu siguranță, dar vreau să ne-o reamintim împreună: „Rezultatele PISA 2018 plasează România printre ţările care înregistrează o puternică legătură între statutul socio-economic al elevilor şi performanţele înregistrate de aceştia. De altfel, ţara noastră se numără printre statele pentru care rapoartele PISA 2018 recomandă intervenţii educaţionale în favoarea elevilor dezavantajaţi.”

Asta se referă la copiii ca Ionuț, care au defectul enervant de a fi săraci. Dar ție nu-ți prea pasă de copiii săraci, nu-i așa, dragă Moni?

Dar la profesori și la părinți te-ai gândit, dragă Moni, când ai dat ordinul de ministru cu obligativitatea cursurilor online? Toți profesorii din țara asta au calculatoare și conexiune la internet? Cum evaluează online profesorii fiecare copil dintr-o clasă numeroasă?

Toți părinții din țara asta știu să gestioneze o aplicație de conferințe? Dar cei cu 2-3 copii în casă ce fac, cum împart device-urile între ei? Dar ce platformă gratuită se poate folosi, pentru minim 21 de persoane? Nu era învățământul gratuit?

Uite, scrie în articolul 32 din Constituție: „Învăţământul de stat este GRATUIT, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.”

Iată, dragă Moni, se pare că sunt foarte multe lucruri la care nu te-ai gândit. Dar măcar puteai să-i pui pe alții să o facă pentru tine.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE