In vizor

Două săptămâni de colectare selectivă: aplicațiile dezvoltate de Primărie, doldora de SESIZĂRI. Clujenii au rămas cu sacii de gunoaie în ogradă

Au trecut două săptămâni de așa-zisă colectare selectivă a deșeurilor, iar clujenii au rămas cu sacii de gunoaie în curte. Aplicația MyCluj este plină de sesizări pe acest subiect. Toate au același status: „în lucru”. Despre cât de inutilă s-a dovedit a fi această găselniță a Primăriei Cluj-Napoca vă puteți convinge singuri. Mai mult chiar, aplicația prin care clujenii pot urmări traseul mașinilor de gunoi nu a fost decât praf în ochi, în condițiile în care personalul firmelor de salubritate și-a făcut vădită uimirea în privința respectării unui program separat de ridicare a deșeurilor pe cele 4 fracții.

Clujenii care locuiesc pe străzile Grâului și Sf Vineri adună sacii de gunoaie în propriile curți. Aceștia se așteaptă ca mașinile de salubritate le vor ridica gunoaiele la grămadă, fără a ține cont de sortarea individuală efectuată de fiecare cetățean în parte. 

Vă prezentăm câteva dintre sesizările clujenilor, cu mențiunea că ridicarea deșeurilor s-a dovedit a fi catastrofală de la 1 iulie 2019, o dată cu intrarea în vigoare a OUG 74/2018, abordată cu o și mai mare neglijență decât până la implementarea pe hârtie a acestui proiect:

 

„Pe strada Trifoiului 14 nici acum, la două săptămâni după ce s-a început obligativitatea colectării selective nu avem pubele dedicate. Deși e un spațiu foarte generos (peste 20 de mp) avem doar două containere vechi pentru fracția umedă pentru 90 de apartamente”.

„Compania Brantner nu ridica gunoiul colectat selectiv in zona Dambul Rotund, mai precis strada Sovata. Am scos deseurile in fata casei, conform programului afisat pe site, dar nu le-a ridicat nimeni. Stam cu gunoaiele in curte. Va rog sa ne ajutati sa colectam deseurile civilizat. Multumesc”.

„Buna ziua! Ne laudam cu „realizari marete” in Cluj…..DAR nu sunteti in stare sa organizati salubristii sa ridice deseurile colectate selectiv!!! Se chinuie toata lumea sa scoata sacii in strada, ii tin doua zile, dupa care aduna ce ramane intreg si mai asteapta o saptamana……..Pe instiintarea trimisa scrie ca se ridica joia, pe site vinerea si de fapt NU SE RIDICA DELOC!!!! Oare cum putem rezolva aceasta problema? Este vorba de Brantner-Veres, la telefon sau email nu raspunde nimeni”.

„Buna seara. nu pot sa imi dau seama de ce suntem amenintati cu amenzi daca nu colectam selectiv gunoiul, dar firma care ridica gunoiul (Brantner) de pe strada Privighetorii, Dambul Rotund nu vine decat dupa gunoiul menajer. pe ei ii amendeaza cineva dacă nu isi fac treaba?”.

„Dorim sa strangem selectiv gunoiul, dar in ciuda faptului ca in Cluj-Napoca din 1 iulie este obligatoriu acest lucru, noi nu avem posibilitatea. Locuim in Terra Gardens din Cluj-Napoca, iar Brantner ne-a zis ca masinile cu gunoaiele selective nu vin “asa de departe”. 1. Suntem tot in oras si 2. drumul este asfaltat. Nu vad din ce alt motiv nu ar putea sa isi faca treaba din moment ce s-a facut aceasta ordonanta pe tot teritoriul Clujului. Noi am cumparat tomberoane, am fost la sediu sa cerem pungi, dar degeaba ca nimeni nu vine sa le ia. Ar trebui ca municipiul orasului sa le impune firmelor de salubritate acest lucru, nu cetatenii sa le roaga sa vina dupa gunoi”.

„Luni, 15 iulie. Intram in a 4-a saptamana de cand stam cu sacii de gunoi reciclabil la poarta. Saci colorati nu a vazut nimeni… Mai colaboram cu Brantner sau gasim alta firma? Ne informeaza si pe noi cineva ce sa facem? Imediat vine factura… Sper ca va fi cu valoare 0 pe ultima luna”.

„Stimati domni, am transmis in data de 06 Iunie 2019, sesizarea CAS 0036091 cu privire la lipsa realizarii serviciilor de salubrizare stradala pe strada Viile Nadasel, de catre cei de la Rosal. Termenul de raspuns legal din partea dumneavoastra este de 30 de zile si din nefericire nu avem un raspuns si nici nu s-a realizat nici o operatiune din partea Rosal, strada este in continuare in acelasi fel. Rog rezolvare urgenta a acestei situatii si impunerea catre Rosal a programului de curatenie bisaptamanal contracrat cu Primaria, in caz contrar o sa ma adresez viceprimarului si presei. Este o chestiune pe care rezidentii de pe aceasta strada nu o mai putem accepta, in calitate de platitori de impozite la bugetul local. Multumesc anticipat”.

„PE STRADA CALUGARENI NR.8 NU SA RIDICAT DESEURILE RECILCLABILE DIN 01.07.2019”.

„După câteva săptămâni, tot nu am primit pe strada Bisericii Ortodoxe nr. 1. saci pentru colectare selectivă. Pe strada aceasta la câtiva vecini au aruncat prin gard în curte astfel de saci, fără să fie contactati. La noi nici măcar atât. Așa nu-i de mirare dacă va încerca să vă explice în Primărie că nu merge colectarea selectivă, deși locuitorii așteaptă de ani de zile această măsură. Vă rog să îi verificati mai sever, sa îi constrângeţi să distribuie pliante în care explică ce poate fi colectat selectiv și ce nu, că trebuie spălat etc. Astfel de pliante există de mult la Agentia de Mediu, doar trebuie cerute, printate, distribuite. Spor”.

„Pe strada acad. David Prodan nu s-au distribuit saci pentru colectarea selectivă și nici tomberon pt menajer. Am cumpărat noi ca de obicei, am colectat selectiv și am scos sămbătă conform programului sacii în stradă. Nu s-au ridicat. Duminică i-am luat din stradă pentru că nu o să-i las acolo o săptămănă. Am sunat la Bratner, intră robotul care spune că nu mai primește mesaje. Nu mi se pare normal. Cum să procedez săptămâna viitoare?”.

„Conf sitului primariei azi- duminica- se ridica plasticul pe strada Matei MILLO. Acest lucru nu s-a intamplat! Cand se va ridica? Multumesc”.

„Buna ziua, Desi am scos deseurile reciclabile conform programului: lunea -hartie si carton, marti -plastic si metal, pasticul a fost colectat doar vineri, impreuna cu menajerul. Sacii nu au fist distribuiti, cei de la Rosal ne-au spus ca trebuie sa mergem noi dupa ei si cireasa de pe tort, desi exista un contract in vigoare (al nostru facut acum doua luni) trebuie sa mergem din nou la ei cu toate documentele sa semnam un contract nou! Astea da servicii de 5 stele”.

Între timp, Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Cluj, instituția abilitată să facă verificări și să aplice sancțiuni în acest context, care nu s-a sinchisit să răspundă solicitării oficiale adresate de către Ziar de Cluj, și-a trimis reprezentanții să ne liniștească din spatele microfoanelor prietenoase: astfel, conform informațiilor date publicității de către comisarul şef Dorina Oprean, la nivelul municipiului Cluj-Napoca gradul de selectare a deşeurilor a ajuns la 42% în timp ce media pe judeţ este de 10%. 

Atât s-a putut.

Cu același prilej prietenos, Dorina Oprean a susținut că populaţia ar trebui să fie conştientă că de gradul de selectare a deşeurilor menajere depinde preţul pe care îl vor plăti pentru serviciile de salubritate.

În atare condiții, clujenii se întreabă care va fi valoarea facturilor pentru absența serviciilor de salubritate?!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *