Sanatate

Două proaspete mămici condamnate la "navetă”, despărțite de propriii bebeluși VIDEO

Scris de 1,411

Două mămici, una din Florești, iar alta din Gilău, sunt scoase din maternitatea Stanca, unde abia au născut de câteva zile. Acestea au fost anunțate că trebuie să se externeze, iar bebelușii să fie transferați la Centrul de Prematuri din Cartierul Grigorescu.

Fără să li se ceară acordul, proaspetele mămici au fost anunțate astăzi că bebelușii vor fi internați la Secția de Neonatologie din cartierul Grigorescu, iar ele vor fi nevoite să vină de acasă, adică din Gilău, respectiv Florești, pentru a-și alăpta bebelușii.

”Duminică am născut. A venit doamna doctor de la copii și mi-a spus că mâine ne transferă în Grigorescu la Prematuri și eu nu sunt de acord cu chestia asta. Probabil a avut nervi, dar nu mi se pare normal ca bebelușul meu să rămână la prematuri și eu să mă duc acasă. Copilul este născut la termen. Medicii au susținut că bebelușul este micuț și nu sunt locuri. Eu locuiesc în Florești.
Doctorița Ciobotariu a venit și azi dimineață, a venit și la prânz și ne-a spus că ne mută cu salvarea. 

Sunt la a doua naștere. Mi se pare o situație stupidă. Cu celălalt bebeluș am născut la Ginecologie I și nu s-au comportat așa”, a declarat Cosmina Aștelean.

Cosmina are 24 de ore de la prima alăptare, două zile de la naștere. Copilul nu este născut prematur, urmând să fie transferat într-un alt cartier al Clujului. Iar mama acestui bebeluș trebuie să vină din Florești pentru a-l alăpta.

”Am născut sâmbătă seară, în jurul orei 19:30, am născut prin cezariană și azi dimineață a venit doamna doctor de la Neonatologie, și mi-a spus că o să ne transfere undeva în Grigorescu, la Secția de Prematuri, din câte am înțeles. Copilul s-a născut la termen, la 39 de săptămâni.
Nu sunt de acord să-mi las copilul acolo.

Eu sunt din Gilău, nu am cum să fac naveta să mă duc la copil de 3-4 ori pe zi. Sunt la a patra naștere, iar situația nu mi se pare normală. Nu am mai avut incidente de acest fel”, a declarat Gerogeta, mămica din Gilău.

Cum a fost motivată decizia de către doamna doctor?

”Prin faptul că nu mai avem locuri”.

Am încercat să discutăm cu medicul de serviciu, cu doctorița care a anunțat cele două mămici că sunt bune de externare.

Doar că nimeni nu a mai ieșit să discute cu echipa Ziar de Cluj.

Dintr-un alt colț al maternității însă a ajuns medicul de gardă, doctorul Ciprian Porumb, care a afirmat că putem discuta cu un alt prilej, dis-de-dimineață, cu doctorul Dan Mihu, șeful clinicii.

”Sunt niște reguli. Copiii pot să stea până la 3-4 luni în spital, până iau în greutate, care să le confere o aorecare independență și pot fi luați acasă și să fie îngrijiție de mămici.
Secția de Neonatologie poate să-i țină până la 28 de zile, uneori îi țin și mai mult, dacă au probleme medicale care nu pot fi asistate în Secția de Prematuri.

Am înțeles că în baza unui protocol, cei de acolo, în limita paturilor disponibile, pot să asigure și această cazare a mamelor.

Doar că acel Centru de Prematuri nu ține de noi, de Spitalul Județean. 

Nu vă pot spune de ce s-au redus locurile acelea de cazare pentru mame sau care este situația”, a susținut purătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea.

Dacă este firesc ca cele două mămici să vină din Gilău sau Florești pentru a-și alăpta bebelușii, să vină de 3-4 ori pe zi, cu privire la acest aspect nu am reușit să ne lămurim. 

Cert este că din cauza numărului de paturi redus din maternitatea Stanca din Cluj-Napoca, mămicile care abia au născut sunt scoase cu japca. 

Altfel spus, asistență medicală clujeană.

”Maternitatea este la Spitalul Județean și este secția în care dânsele sunt acum acolo, iar internarea pentru partea de naștere și maternitate s-a făcut în mod legal.

Dânsele nu au o problemă medicală ca să mai stea în maternitate.

Iar copilașii sunt transferați la Secția de Prematuri.

De ce sunt mai puține locuri acolo, eu nu vă pot spune, pentru că nu ține de Spitalul Județean”, a declarat Adela Golea.

O mămică din Gilău sau Florești trebuie să vină de trei, patru ori pentru a-și alăpta propriul copilaș. Este normal?

”Nu vă pot răspunde la această întrebare. Nu știu dacă alăptează. Aceasta trebuie discutat cu Spitalul de Copii. 

Eu vă spun că noi suntem obligați să-i ținem o perioadă după naștere, până sunt stabili. 
Dacă nașterea este normală și este în regulă, mămicile sunt lăsate acasă la 3 zile.

Dacă este cezariană și nu sunt probleme, se pot lăsa, dacă nu, la 7 zile după ce cezariana este în regulă. 

Și noi avem situații când aducem copii din alte orașe, copii care sunt prematuri, iar mamele rămân la ginecologia de acolo pentru că mama trebuie asitată de ginecologul cu care a născut.

Iar copilașul este adus cu mașina de Neonatologie în centrul care îl poate asista. 

Și asta se întâmplă în toată lumea: fiecare este dus acolo unde poate fi asistat”, a conchis Adela Golea.

Deocamdată, cert este faptul că maternitatea Stanca nu are suficiente paturi pentru proaspetele mămici. 

Iar mămicile noastre sunt fie din Gilău, fie din Florești.

Cum vor circula acestea printr-un oraș blocat, precum este Clujul (câștigătorul premiului de mobilitate urbană și transport ecologic modern), de câteva ori pe zi, pentru a-și alăpta beblușii internați la Centrul de Prematuri din cartierul Grigorescu?

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 3 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 7 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 8 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 10 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 22 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE