Sanatate

Două proaspete mămici condamnate la "navetă”, despărțite de propriii bebeluși VIDEO

Scris de 1,411

Două mămici, una din Florești, iar alta din Gilău, sunt scoase din maternitatea Stanca, unde abia au născut de câteva zile. Acestea au fost anunțate că trebuie să se externeze, iar bebelușii să fie transferați la Centrul de Prematuri din Cartierul Grigorescu.

Fără să li se ceară acordul, proaspetele mămici au fost anunțate astăzi că bebelușii vor fi internați la Secția de Neonatologie din cartierul Grigorescu, iar ele vor fi nevoite să vină de acasă, adică din Gilău, respectiv Florești, pentru a-și alăpta bebelușii.

”Duminică am născut. A venit doamna doctor de la copii și mi-a spus că mâine ne transferă în Grigorescu la Prematuri și eu nu sunt de acord cu chestia asta. Probabil a avut nervi, dar nu mi se pare normal ca bebelușul meu să rămână la prematuri și eu să mă duc acasă. Copilul este născut la termen. Medicii au susținut că bebelușul este micuț și nu sunt locuri. Eu locuiesc în Florești.
Doctorița Ciobotariu a venit și azi dimineață, a venit și la prânz și ne-a spus că ne mută cu salvarea. 

Sunt la a doua naștere. Mi se pare o situație stupidă. Cu celălalt bebeluș am născut la Ginecologie I și nu s-au comportat așa”, a declarat Cosmina Aștelean.

Cosmina are 24 de ore de la prima alăptare, două zile de la naștere. Copilul nu este născut prematur, urmând să fie transferat într-un alt cartier al Clujului. Iar mama acestui bebeluș trebuie să vină din Florești pentru a-l alăpta.

”Am născut sâmbătă seară, în jurul orei 19:30, am născut prin cezariană și azi dimineață a venit doamna doctor de la Neonatologie, și mi-a spus că o să ne transfere undeva în Grigorescu, la Secția de Prematuri, din câte am înțeles. Copilul s-a născut la termen, la 39 de săptămâni.
Nu sunt de acord să-mi las copilul acolo.

Eu sunt din Gilău, nu am cum să fac naveta să mă duc la copil de 3-4 ori pe zi. Sunt la a patra naștere, iar situația nu mi se pare normală. Nu am mai avut incidente de acest fel”, a declarat Gerogeta, mămica din Gilău.

Cum a fost motivată decizia de către doamna doctor?

”Prin faptul că nu mai avem locuri”.

Am încercat să discutăm cu medicul de serviciu, cu doctorița care a anunțat cele două mămici că sunt bune de externare.

Doar că nimeni nu a mai ieșit să discute cu echipa Ziar de Cluj.

Dintr-un alt colț al maternității însă a ajuns medicul de gardă, doctorul Ciprian Porumb, care a afirmat că putem discuta cu un alt prilej, dis-de-dimineață, cu doctorul Dan Mihu, șeful clinicii.

”Sunt niște reguli. Copiii pot să stea până la 3-4 luni în spital, până iau în greutate, care să le confere o aorecare independență și pot fi luați acasă și să fie îngrijiție de mămici.
Secția de Neonatologie poate să-i țină până la 28 de zile, uneori îi țin și mai mult, dacă au probleme medicale care nu pot fi asistate în Secția de Prematuri.

Am înțeles că în baza unui protocol, cei de acolo, în limita paturilor disponibile, pot să asigure și această cazare a mamelor.

Doar că acel Centru de Prematuri nu ține de noi, de Spitalul Județean. 

Nu vă pot spune de ce s-au redus locurile acelea de cazare pentru mame sau care este situația”, a susținut purătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea.

Dacă este firesc ca cele două mămici să vină din Gilău sau Florești pentru a-și alăpta bebelușii, să vină de 3-4 ori pe zi, cu privire la acest aspect nu am reușit să ne lămurim. 

Cert este că din cauza numărului de paturi redus din maternitatea Stanca din Cluj-Napoca, mămicile care abia au născut sunt scoase cu japca. 

Altfel spus, asistență medicală clujeană.

”Maternitatea este la Spitalul Județean și este secția în care dânsele sunt acum acolo, iar internarea pentru partea de naștere și maternitate s-a făcut în mod legal.

Dânsele nu au o problemă medicală ca să mai stea în maternitate.

Iar copilașii sunt transferați la Secția de Prematuri.

De ce sunt mai puține locuri acolo, eu nu vă pot spune, pentru că nu ține de Spitalul Județean”, a declarat Adela Golea.

O mămică din Gilău sau Florești trebuie să vină de trei, patru ori pentru a-și alăpta propriul copilaș. Este normal?

”Nu vă pot răspunde la această întrebare. Nu știu dacă alăptează. Aceasta trebuie discutat cu Spitalul de Copii. 

Eu vă spun că noi suntem obligați să-i ținem o perioadă după naștere, până sunt stabili. 
Dacă nașterea este normală și este în regulă, mămicile sunt lăsate acasă la 3 zile.

Dacă este cezariană și nu sunt probleme, se pot lăsa, dacă nu, la 7 zile după ce cezariana este în regulă. 

Și noi avem situații când aducem copii din alte orașe, copii care sunt prematuri, iar mamele rămân la ginecologia de acolo pentru că mama trebuie asitată de ginecologul cu care a născut.

Iar copilașul este adus cu mașina de Neonatologie în centrul care îl poate asista. 

Și asta se întâmplă în toată lumea: fiecare este dus acolo unde poate fi asistat”, a conchis Adela Golea.

Deocamdată, cert este faptul că maternitatea Stanca nu are suficiente paturi pentru proaspetele mămici. 

Iar mămicile noastre sunt fie din Gilău, fie din Florești.

Cum vor circula acestea printr-un oraș blocat, precum este Clujul (câștigătorul premiului de mobilitate urbană și transport ecologic modern), de câteva ori pe zi, pentru a-și alăpta beblușii internați la Centrul de Prematuri din cartierul Grigorescu?

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 14 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 15 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 16 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 16 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 1 day Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE