Din oras

Doua biserici de lemn de secol XVIII, monumente istorice ale Parcului Etnografic, vor fi restaurate cu 3 milioane de lei

Consiliul Judetean Cluj scoate la licitatie, pentru a doua oara, lucrarile de conservare si restaurare a bisericilor din lemn Petrindu si Cizer, de secol XVIII, cele mai valoroase obiective turistice ale Parcului Etnografic National „Romulus Vuia”.

Finantarea de 3 milioane de lei este asigurata printr-un proiect norvegian, castigat de CJ Cluj, in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Nordic Urban Design Association, din Bergen. Consiliul Judetean Cluj scoate pentru a doua oara la licitatie aceste lucrari, dupa ce la prima sesiune de achizitie publica nu s-a prezentat niciun ofertant. Fondurile trebuie cheltuite pana in primavara anului viitor.

Bisericile din lemn din Petrindu si Cizer sunt cele mai importante obiective turistice ale parcului etnografic din Cluj-Napoca.

Biserica de lemn din Petrindu, din localitatea omonima in judetul Salaj, a fost transferata in Parcul Etnografic in 1965, iar constructia este reprezentativa pentru bisericutele de lemn iobagesti din nordul Transilvaniei. In interiorul ei se pastreaza o valoroasa pictură murala din 1835, semnata de Dimitrie Ispas de la Gilau, unul dintre cei mai cunoscuti zugravi ardeleni.

“Biserica din Cizer are o foarte mare importanta istorica si arhitecturala, pentru ca este realizata de Horea si pentru ca reprezinta un tip foarte evoluat de biserica de lemn, de la sfarsitul secolului XVIII”, arata Tudor Salagean, directorul muzeului.

Biserica din Cizer are o valoare istorica deosebita, fiind considerata lucrarea mesterului de biserici Vasile Nicula Ursu, cel care, sub numele de Horea, a intrat in istoria nationala ca martir al rascoalei taranesti din 1784.

Lucrarile de restaurare vor viza atat refacerea structurii, cat si a picturii. Cele doua biserici se afla in custodia Muzeului Etnografic din anii ’60 si sunt cele mai valoroase obiective turistice gazduite de parc.

O alta biserica veche a Parcului Etnografic este biserica din Chirales, judetul Bistrita-Nasaud, de secol XVII. Pentru aceasta, insa, muzeul nu a realizat pana acum un proiect de restaurare.

 Parcul Etnografic National „Romulus Vuia”, peste 35.000 de vizitatori.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *