Sex

Doteaza-te si cu… prezervativ!

Tinerii sunt cei mai expusi pericolului contaminarii cu HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sexuala (BTS) pentru ca si debutul vietii sexuale se produce la varste din ce in ce mai mici. Pe de alta parte, in ultimii zece ani se constata ca ei sunt din ce in ce mai receptivi fata de mesajele transmise de specialisti referitor la pericolele sexului neprotejat.

 

Tinerii au cele mai multe BTS

Si in Romania ultimului deceniu a scazut varsta de debut a vietii sexuale, a crescut utilizarea drogurilor intravenoase dar inca prezervativul sau seringa de unica folosinta, ca metode de protectie contra BTS, sunt inca sporadice. HIV/SIDA, de pilda, este boala celor tineri in Romania: peste 70 % dintre cei bolnavi au varste cuprinse intre 10 si 20 de ani. De asemenea, numarul cazurilor de adulti infectati este in crestere.

 

Desi sunt informati ca prezervativul este cea mai sigura modalitate de protectie contra BTS, tinerii le folosesc sporadic sau destul de putin. Parintii ar trebui sa depaseasca prejudecatile, sa le cumpere prezervative copiilor si sa-i invete temeinic cum sa le foloseasca. Comportamentul de genul “lasa ca vorbeste tata, lasa ca vorbeste mama” este periculos pentru adolescent, care poate foarte usor sa faca o infectie cu transmitere sexuala, multe dintre ele tratabile, dar si multe cu consecinte foarte grave.

 

In majoritatea cazurilor primul act sexual are loc in afara casatoriei. 70 % dintre tinerii activ sexual au o viata sexuala curenta. Ei stiu multe despre prezervativ, dar nu le prea utilizeaza. Persista ideea ca procurarea prezervativului este datoria barbatului; inca nu s-a ajuns la maturitatea ca prezervativul e un obiect care nu trebuie sa lipseasca nici femeii, nici barbatului, asemenea mobilului sau rujului.

 

Tinerii din mediul rural sunt mai vulnerabili in fata BTS, deoarece aici prejudecatile sunt mai puternice si ei isi pot procura mai greu prezervativele.

 

Utilizarea prezervativului… pe romaneste

Site-ul www.love-plus.ro a lansat acum cativa ani o campanie de folosire a prezervativului. Instructiunile (patru la numar) din acel pliant de promovare sunt si azi valabile:

 

1.    Verificati valabilitatea inscrisa pe folie si integritatea acesteia. Deschideti cu grija folia folosind degetele. Nu folositi dintii sau obiecte taioase sau ascutite.

2.    Strangeti varful prezervativului (rezervorul) pentru a elimina aerul din acesta. Aplicati prezervativul pe penisul in erectie. Aveti grija ca inelul de cauciuc sa fie in afara pentru a-l putea derula cu degetele pana la baza penisului. Daca l-ati pus gresit, folositi un prezervativ nou.

3.    Dupa ejaculare, scoateti prezervativul inainte ca penisul sa iasa din erectie. Indepartati prezervativul avand, in acelasi timp, grija sa evitati scrugerea spermei.

4.    Faceti un nod la prezervativ si aruncati-l la gunoi sau in alt loc sigur unde copii nu pot ajunge.

 

Despre marimi

Multora dintre noi li s-a intamplat ca o partida de sex sa esueze din cauza prezervativului. Unii tineri se plang ca, atunci cand prezervativul e mai mare sau mai mic, placerea dispare din cauza starii de disconfort. Pentru a evita situatiile neplacute, ideal ar fi sa-ti cumperi unul pe masura.

 

Exista prezervative de mai multe dimensiuni( small, medium, large, extralarge), dar ele nu sunt promovate in acest sens. Furnizorii promoveaza prezervativele mai mult dupa culoare si aroma, destul de putin importante pentru actul placerii sexuale, nu dupa marime. In plus, clientiilor le e jena sa recunoasca vanzatorului de la sex-shop sau farmacii ca au nevoie de un diametru mai mic. Din acest motiv ei pot face comanda online.

 

Se recomanda ca tinerii (cu membrul in erectie, bineinteles!) sa incerce prezervativul de la cea mai mica pana la cea mai mare marime, pentru a constata in fapt care e cea mai buna pentru ei. Prezervativele difera mai mult in functie de diametru. Cel mai mic e de 38 mm, cel mediu de 40, iar cel mai mare de 50. Lungimea e de obicei standard: 25 mm. Daca prezervativul nu este corespunzator si nu sta fix, eficienta acestuia nu mai este de 100 %.

 

Alte recomandari:

–    Vorbeste cu partenera ta despre protectie. Tot ce tine de contraceptie se discuta in doi! Spune-i prietenei tale ca este o problema cu prezervativul si gasiti impreuna o alta metoda contraceptiva, pentru a nu risca.

–    Foloseste prezervativul in combinatie cu alte metode contraceptive. Atunci cand nu esti sigur ca prezervativul va ramane la locul lui, e mai bine sa folositi si alte mijloace contraceptive. Atentie insa, numai prezervativul va fereste de boli!

–    Pilula de a doua zi. Daca prezervativul aluneca, iar sperma ajunge in vagin, aveti 72 de ore (!) sa rezolvati problema. Pentru a nu ramane insarcinata, fata trebuie sa cumpere de la farmacie pilula de a doua zi.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *