Justitie

Dosarul penal "FRAUDĂ pentru UNTOLD" a trecut de camera preliminară

La sfârșitul lunii martie a acestui an, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Vlad Pop, președintele Federației SHARE, în dosarul penal ”Fraudă pentru UNTOLD”. De ce această denumire? Pentru că organele de anchetă au descperit falsificarea unor extrase de cont pentru ca prin Federația Share să fie alimentate conturile de către Consiliul Local Cluj. 

Cu toate acestea, daca la momentul deschiderii dosarului penal, cercul de persoane suspecte îi includea pe Vlad Pop – în calitate de președinte al Federației SHARE și Bogdan Buta – pe atunci membru în Federația Share, demisionând pentru a se ocupa UNTOLD SRL. Însă ancheta s-a finalizat cu trimiterea în judecată doar al lui Vlad Pop. 

Vezi și: Bogdan Buta, patronul UNTOLD, a scăpat și de al doilea DOSAR PENAL. Procurorii i-au dat clasare și l-au băgat pe Vlad Pop la înaintare

Dosarul a intrat pe camera preliminară, iar săptămâna aceasta Tribunalul Cluj a reținut că nu există ilegalități în întocmirea rechizitoriul și că, după definitivarea deciziei, poate începe judecarea dosarului. 

„În temeiul art.346 alin.2 C.pr.pen. respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Pop Vlad.Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.226/P/2017 emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj privind pe inculpatul PV, . Constată legalitatea administrării probelor, precum şi a actelor de urmărire penală efectuate în cauză cu privire la acesta. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Pop Vlad, urmând a se fixa primul termen de judecată după rămânerea definitivă a prezentei încheieri”, se arată în decizia dată de Tribunalul Cluj. 

Fostul președinte al Federației SHARE, Vlad Pop, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni: fals în înscrisuri și obținere ilegală de fonduri. Potrivit procurorilor, prin prezentarea unui extras de cont FALS, Vlad Pop ar fi prejudiciat PRIMĂRIA CLUJ-NAPOCA cu aproape o jumătate de milion de euro. 

„(…)Reținându-se în sarcina acestuia că, în calitate de președinte al unei organizații nonguvernamentale, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false cu date inexacte și incomplete (la data 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont cu nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind suma de 452.000 euro către un impresar), pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca referitoare la proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”, precizează, pentru Ziar de Cluj, reprezentanții Parchetului Curții de Apel Cluj. 

Vlad Pop a fost încadrat la încălcarea articolului 306 din Noul Cod Penal. Dacă este găsit vinovat se săvârșirea infracțiunii „obținere de fonduri ilegale”, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

„ART. 306. Obţinerea ilegală de fonduri

(1) Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în Noul Cod Penal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *