Politica

Codul Administrativ, modificat. Limba minorităților naționale, folosită în localitățile cu o pondere sub 20%. Lider maghiar: „Salut inițiativa. Trebuie lăsată la nivelul deciziei Consiliului Local”

Executivul a adus mai multe modificări Codului Administrativ, în ședința de miercuri, printre care figurează și prevederea care dă posibilitatea folosirii limbii minorităților naționale și în localitățile în care acestea au o pondere mai mică de 20%. Ordonanța de Urgență în acest sens a fost adoptată încă de săptămâna trecută, dar nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul urmează să revină asupra Codului Administrativ pentru a reglementa modul în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților.

Senatorul clujean LÁSZLÓ Attila salută această inițiativă a Executivului și apreciază că decizia în privința folosirii limbii minorităților naționale trebuie lăsată la nivelul Consiliilor Locale.

„Salut inițiativa Guvernului, care a ajuns la această variantă. Trebuie lăsată la nivelul deciziei Consiliului Local o astfel de măsură.

Este o măsură de respect.

Sunt anumite localități care consideră că este binevenită o altă măsură, sunt alți „deștepți” care se opun unui astfel de demers. Și avem nenumărate astfel de exemple.

Nu e vorba doar despre comunitatea maghiară, ci de toate comunitățile”, a conchis senatorul clujean LÁSZLÓ Attila.

Recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că în baza principiului autonomiei locale, prin hotărâre de consiliu locale se poate decide utilizarea limbii minorităților și în localitățile în care acestea au o pondere sub 20%.

„Se menţine acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul. Se înlocuieşte sintagma «în forma bilingv» cu sintagma «în limba română şi în limba minorităţilor naţionale», pentru o mai multă claritate”, a susținut Nelu Barbu, citat de Agrepres.

Guvernul a operat, în şedinţa de miercuri, câteva clarificări la Codul administrativ privind anumiţi termeni şi anumite proceduri, ca urmare a observaţiilor din avizul primit de la Consiliul Legislativ, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Decizia Executivului de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea premierului Dăncilă cu Kelemen Hunor, întâlnire în care șeful UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

 

 

 

sursa foto: bihoreanul.ro

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *