Justitie

Dosarul de corupție în care sunt inculpați afaceristul Ioan Bene și directorul David Ciceo rămâne la Cluj (minuta)

Scris de 593

La scurt timp după dezvăluirile Ziar de Cluj din luna septembrie, afaceristul Ioan Bene, încarcerat în prezent în Italia, a formulat prin avocat o cerere de strămutare a dosarului penal în care este cercetat pentru fapte de corupție alături de directorul Aeroportului Cluj-Napoca David Ciceo. 

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat pe baza cererii, concluzionând că procesul poate continua la Tribunalul Cluj. 

„În temeiul art.73, 74 C.pr.pen. respinge ca neîntemeiată cererea de strămutare formulată de petentul Bene Ioan cu privire la dosarul nr. 1250/117/2017 aflat pe rolul Tribunalului Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt. 

Solicitarea de strămutare formulată de avocatul lui Ioan Bene a fost înregistrată la cinci zile după ce jurnalistul Liviu Alexa a publicat o serie de dezvăluiri despre faptele de corupție săvârșite de afacerist și locuința dăruită cu titlu de șpagă directorului David Ciceo.

Ioan Bene și David Ciceo au fost trimiși în judecată în 2017, DNA Cluj acuzându-i de dare, respectiv luare de mită. Culmea, în tot acest timp, magistrații nu au reușit să îl audieze pe Ioan Bene (fugit în Italia înainte de sentința din dosarul Mită la CJ Cluj). În cei patru ani, tentativele de a-l audia pe Bene au eșuat din mai multe motive: informații neclare despre unde se afla acesta, tehnică de audiere prin video-conferință din Italia – incompatibilă cu cea utilizată de Tribunalul Cluj, etc.

Prin cererea de strămutare se solicită judecarea dosarului într-un alt tribunal, aspect care poate duce la reluarea procesului de la zero. Potrivit informațiilor oficiale, Ioan Bene, care are deja două sentințe de condamnare la închisoare (dosarul cu mita la CJ Cluj și cel cu evaziunea fiscală de la București) recunoscute de statul Italian, unde acesta are rezidență fiscală. În tot acest timp, Bene a reușit performanța de a executa o parte din aceste pedepse în libertate, fiind monitorizat de către autoritățile din Italia printr-o practică similară cu controlul judiciar din România. Mai mult, luxul de care a beneficiat afaceristul a fost să se întoarcă în țară fără probleme la câteva luni după ce primise prima pedeapsă de închisoare cu executare, aplicarea acesteia fiind preschimbată de către organele de control din Italia. Însă, cea de-a doua sentință venită de la București a complicat lucrurile pentru afacerist, care a cumulat mai bine de 7 ani de închisoare, motiv pentru care autoritățile de acolo au decis ca acesta să execute o parte din pedeapsă în regim privativ de libertate, urmând ca eliberarea lui să se facă în urma propunerii unor comisii specializate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 17 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 18 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 20 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 20 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 21 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 22 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 23 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 23 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE